Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Advertisements

ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Käyttötavarat ja WS1 Sinfos
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Pohdi, mitkä tekijät länsimaisessa yhteiskunnassa edistävät ja toisaalta hankaloittavat terveellisen ravitsemuksen noudattamista.
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turun lääninhallituksen auditorio Osastonjohtaja Maria Teirikko.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN!
Inka Heikkinen Elintarviketarkastaja, ETM
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillisen yliopiston auditorio
TUPAKOINTI KOULUAIKANA
Vaatimustenhallinta.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Päättötyö 9.lk Mikä on päättötyö Tutkielman tyyppinen kirjallinen työ
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä Raakamaidon lakisääteisten tutkimusten poikkeamailmoitukset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö.
Hiihtolatujen turvallisuus Ympäristöterveydenhuolto / Terveysvalvonta Terveystarkastajat Esa Juuti Puh
Elintarviketilojen puhtaanapito OMAVALVONTA Päämääränä on laadunvarmistus ja elintarvikelainsäädännön määräysten ja ohjeiden noudattaminen.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
14 Markkinointi houkuttelee kuluttamaan s
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko
Yleistä: Testi tiistaina 7.2 auditoriossa Ota mukaan:
Neuvontaa ja vientiosaamista elintarvikealan pk-yrityksille www. evira
Kyselylomakkeen tekeminen
Valviran ja sairaaloiden lääkintälaitehuollon yhteistyön kehittäminen
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
1. Hygieniapassikoulutus
Elintarviketurvallisuus ja -laatu koulutus, TRADEIT-hanke
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
ABI-INFO Lyseon lukion ylioppilaskirjoitusten toimeenpano syksyllä 2017 paperiset yo-kokeet (äidinkieli, fysiikka, biologia, englanti, matematiikka, kemia)
Omavalvonta, järjestyksenpito ja turvallisuus
Ruokaa hygieenisesti.
14 Markkinointi houkuttelee kuluttamaan s
Omavalvontasuunnitelma
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Ruokamyrkytykset.
Mitkä Ovat Eri Valokuvaus Markkinointi-ideoita?
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Ruokaa hygieenisesti (2)
Tuotteet turvallisiksi
Elintarvikevalvonnan tutkimus Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa
Ennusteet ja seurannan kehittäminen
LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948. LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948.
Esityksen transkriptio:

Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä mustekynä Uusintatesti tiistaina 31.5 klo 14 auditoriossa!

Elintarvikelainsäädäntö Elintarvikelain tarkoituksena on: 1) varmistaa elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun 2) varmistaa, että elintarvikkeista annettava tieto on totuudenmukaista ja riittävää eikä johda harhaan 3) suojata kuluttajaa elintarvikkeiden aiheuttamilta terveysvaaroilta ja taloudellisilta tappioilta 4) varmistaa elintarvikkeiden jäljitettävyydestä eli ongelmatilanteissa voidaan selvittää missä ja milloin ongelma on tapahtunut ja voidaan tehdä takaisinveto 5) osaltaan parantaa elintarvikealan toimijoiden toimintaedellytyksiä. Jokaisessa kunnassa terveystarkastaja valvoo elintarviketoimijoiden toimintaa ja lakien noudattamista. He tekevät tarkastuskäyntejä kunnan elintarvikehuoneistoihin Kuluttaja voi ottaa yhteyttä terveystarkastajaan, jos epäilee elintarviketoimijan toimintaa (esimerkiksi ruokamyrkytysepäilyistä) Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ja elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) valvovat ja kehittävät elintarviketurvallisuutta koko maan laajuisesti Jokaisen elintarviketoimijan on ilmoitettava toiminnastaan elintarvikeviranomaiselle. Ilmoitus on tehtävä ennen kuin toiminta on alkanut ja saada toiminnalle hyväksyntä Ilmoitusta ei tarvitse tehdä jos toiminta ei ole elinkeinon harjoittamista, kuten ei koske sukujuhlia, koulujen myyjäisiä

Pakkausmerkinnät Elintarvikkeen pakkauksessa tulee ilmoittaa seuraavat tiedot (EU:n tasolla): elintarvikkeen nimi (ei saa johtaa harhaan) ainesosaluettelo (suuruusjärjestyksessä) allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet (korostaen) sisällön määrä vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta eli viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -merkintä vastuussa olevan elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi ja osoite alkuperämaa tai lähtöpaikka säilytysohje (tarvittaessa) käyttöohje (tarvittaessa, muun muassa varoitusmerkintä tarvittaessa) juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia ravintoarvot (Pakollisia energian, rasvan, tyydyttyneen rasvan, proteiinin ja suolan määrät)

Oiva-hymy Oiva-hymy kertoo kuluttajalle elintarviketoimijan elintarviketurvallisuudesta Tehdään terveystarkastajan tarkastuksen perusteella Voi tarkistaa, millä mallilla elintarviketurvallisuus on elintarvikeyrityksissä Oiva-Raportti Kertoo yrityksen hygieenisestä tasosta ja tuotteiden turvallisuudesta. Oiva-raportissa tulokset on ilmaistu hymynaama-asteikon avulla. Mitä paremmin yritys täyttää elintarvikelainsäädännön vaatimukset, sitä leveämpi on hymy. Aina, kun Oiva hymyilee, elintarviketurvallisuus on kuluttajan kannalta yrityksessä hyvää.

Elintarvikehuoneisto Nimitys kaikille tiloille, joissa käsitellään elintarvikkeita Ennen toiminnan aloittamista, on saatava hyväksyntä saako paikassa harjoittaa elintarviketoimintaa: Riittävästi tilaa Helposti puhdistettavat tilat Useita kylmäsäilytystiloja Hyvä viemäröinti, valaistus ja ilmanvaihto Siivouskomero Työntekijöille pukuhuone erilliset wc-tilat henkilökunnalle ja asiakkaille Erillinen käsienpesupaikka Suurkeittiöissä ja elintarviketehtaissa tarkempaa, ettei tapahdu ristisaastumista, kuten kypsentämättömät ja kypsennetyt tuotteet käsitellään eri tiloissa

Omavalvonta Jokaisen elintarviketoimijan tulee laatia omavalvonta-suunnitelma, jonka terveystarkastaja tarkistaa ja hyväksyy Omavalvonta-suunnitelman tarkoituksena on huolehtia elintarviketurvallisuudesta Suunnitelman laajuuteen vaikuttaa, millaista elintarviketoimintaa harjoitetaan Omavalvonta-suunnitelma tulee kirjoittaa ylös ja huolehtia, että koko henkilökunta tuntee sen sekä että he toteuttavat sitä Omavalvonta-suunnitelmaan kirjataan esimerkiksi: Mitä mittauksia tehdään ja milloin sekä kirjataan tulokset ylös (kuten tarjolla olevien ruokien ja säilytystilojen lämpötilat tai pintojen mikrobitasot) Siivoussuunnitelma Tilojen käyttö Reseptit ja käyttöohjeet Raaka-aineiden hankkiminen Jätehuolto Työntekijöiden terveystiedot, hygieniaosaamistestitodistukset ja koulutukset

Omavalvontasuunnitelmaa tehtäessä selvitetään elintarvikkeen terveysriskit koko elinkaaren ajalta eli tuotannon, käsittelyn, kuljetuksen, säilytyksen ja tarjolla pitämisen osalta Jokaiselle vaiheelle tehdään vaarojen arviointi ja selvitetään keinot, miten vaarat voidaan torjua. Näiden selvitysten perusteella valitaan tuotantoketjusta ne kohdat, joissa voidaan varmistaa elintarvikkeen turvallisuus valvonnan avulla. Näitä kohtia nimitetään kriittisiksi pisteiksi. Tätä tarkastelutapaa kutsutaan HACCP-periaatteeksi. Lyhenne HACCP= hazard analysis critical control point. Suomeksi ne tarkoittavat: vaaran analysointi ja kriittinen hallintapiste

Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät Elintarvikkeen vaaratekijöitä eli jotka uhkaavat elintarvikkeen säilyvyyttä/turvallisuutta Vaaratekijät voivat olla kemiallisia, fysikaalisia tai mikrobiologisia Kemiallisia = Tuotteessa on siihen kuulumatonta ainetta tai jonkun aineen pitoisuus on liian suuri Raaka-aineiden luontaiset myrkyt (myrkkysienet) Mikrobien erittämät myrkyt (Bakteeritoksiinit ja mykotoksiinit) Ympäristömyrkyt (elohopea, lyijy,, kadmium jne.) Torjunta-aineet Eläinten lääkejäämät Pakkauksista siirtyneet aineet (Alumiini, muovi) Yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat, joita ei ole mainittu pakkauksessa Pesuaineet Fysikaalisia = Tuotteessa ylimääräinen esine eli vierasaine (kuten kivi, metalli-, muovi- tai lasikappale, luunpala, hiukset, ripsi) Mikrobiologisia = elollisia mutta näkymättömiä pieneliöitä eli bakteerit, sienet, virukset, alkueläimet ja loiset