Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Ruokamyrkytykset
2
Ruokamyrkytykset ja epidemiat
Ruokamyrkytys on ruuan tai juoman aiheuttama sairastuminen Epidemia puhutaan kun sairastuneita on vähintään kaksi Oireiden alkaminen vaihtelee Tautitapaukset selvitetään ja tilastoidaan Ravintolalla on ilmoitusvelvollisuus terveystarkastajalle Omavalvontavelvollisuus
3
Tartuntareittejä Syödään saastunutta elintarviketta kuumentamatta tai riittämättömästi kuumennettuna. • Ruoan säilyttäminen vaaravyöhykelämpötilassa + 6 ºC ºC. • Ristisaastutus tai jälkisaastutus – saastuneella raaka-aineella, vedellä tai välineellä saastutetaan valmiiksi syötävä elintarvike • Tartuntaa oireellisena tai oireettomana kantava henkilö levittää tartuntaa käsiensä välityksellä. Ruokamyrkytykset
4
Ruokamyrkytysbakteereita
n. 20 erilaista Bakteerit tuhoutuvat kuumennettaessa Bakteerien tuottamat toksiinit eli myrkyt eivät häviä kuumennettaessa Bakteeri-itiöt eivät välttämättä tuhoudu kuumennettaessa Taulukko s Listeria ja muita ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereita
5
Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia viruksia
Virus tarvitsee isäntäsolun Säilyvät elävinä pitkään esim. pakasteissa Levittäjänä useimmin ulosteella saastunut vesi Noroviruksen leviäminen Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat virukset
6
Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia loiseläimiä ja alkueläimiä
Loiseläimet Lapamato Anisakiasis Trikiini Huolellinen kuumennus tuhoaa loisen Alkueläimet toksoplasma
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.