Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elintarviketurvallisuus ja -laatu koulutus, TRADEIT-hanke

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elintarviketurvallisuus ja -laatu koulutus, TRADEIT-hanke"— Esityksen transkriptio:

1 Elintarviketurvallisuus ja -laatu koulutus, TRADEIT-hanke 18.9.2014
Mari Vartiainen Savonia-ammattikorkeakoulu

2 Koulutuksen sisältö ja aikataulu
Aamukahvi, vapaamuotoista keskustelua Tervetuloa ja TRADEIT –hankekuulumiset Katsaus elintarviketurvallisuuden tilanteeseen ja ajankohtaisiin seikkoihin Suomessa 10.00 – Omavalvonnan tilanne, OIVA -järjestelmä 11.45 – Lounastauko Riskinhallinta osana omavalvontaa: raaka-aineesta tuotteeksi, riskien tunnistaminen tuotantoketjussa –harjoitus (esimerkkituotteet) Tuotelaadun tekijät: tarkastelussa erityisruokavalioasiakkaalle sopivat tuotteet Tauko, keskustelua 15.00 – Laatujärjestelmä elintarviketurvallisuuden takaajana – katsaus keskeisiin asioihin

3 Elintarviketurvallisuuden tila Suomessa
Mari Vartiainen

4 Yleistä elintarviketurvallisuuden tilasta Suomessa
Elintarvikkeiden jalostus, eläinten terveys ja kasviterveys Suomessa hyvällä tasolla  Korkealaatuisen ruuan tuottamisen edellytykset hyvällä tasolla Suomessa (Evira, Strategia ) Koko tuotantoketjun (pellolta pöytään) tehokas toiminta taudinaiheuttajien torjunnassa (esim. ei salmonellaa siipikarjassa, pienemmät torjunta-ainejäämät) tuottanut hyvää tulosta elintarviketurvallisuudessa Lainsäädännölliset velvoitteet ja niiden valvonta toteutuu hyvin. Lainsäädännöllisiä pakkokeinoja on viranomaistarkastuksissa tarvittu vähän (Evira 2012) Oivahymy –järjestelmä – valvontatietojen julkistaminen Elintarviketurvallisuus on keskeinen osa yritysten menestystä – luo kuluttajien luottamusta – markkinoilla olemisen edellytys

5 Suomessa raportoidut ruokamyrkytysepidemiat
Lähde: Zoonoosikeskus

6

7

8

9

10 Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrät
Takaisinvetojen syitä: Mikrobiologiset virheet (15%), allergeenivirheet (20%), vierasaineet Lisääntymisen syy: Tuotteiden määrä markkinoilla kasvanut, omavalvonnan ja sisäisten toimintaohjeiden (riskiperustainen) tehostuminen, kuluttajien aktiivisuus reklamaatioihin kasvanut

11 Lähde: Mika Varjonen, Evira

12

13

14

15 Tulee olla ohjeistettu omavalvontasuunnitelmassa!

16 Lähde: Hilpi Jenu, Evira

17

18

19 Sample Product Recalls
25 September 2012 Holle Baby Food GmbH is withdrawing the above batch of its Organic 3-Grain Porridge due to the detection of the mycotoxin, ochratoxin A, above the legislative limit Toxin 8 February 2013 Findus’ own checks revealed that some of its frozen lasagnes contain more than 60% horse meat. Products have been withdrawn from sale from Tesco stores in Ireland, but may also be on sale in independent retail shops. Tests are currently underway to determine if the horse meat contains the veterinary medicine, phenylbutazone, commonly known as “bute”. 20th Jan 05 Pregestimil infant formula 16th Feb 05 Carley’s organic hummus 18th Feb 05 Sudan related recall 7th March 05 Nestle honey nut cherios Horse meat

20 Metal wire in Bourbon biscuits
FOOD SAFETY ALERTS Metal wire in Bourbon biscuits Gluten in ‘gluten-free’ cereal Salmonella contamination of chocolate Food grade rubber in Maltesers and Revels Cross contamination with hazelnuts in Easter Eggs

21 FOOD SAFETY ALERTS Bacteria (E.coli) in bottled water from Killaloe, Co. Clare Heinz Baby food – recalled due to small pieces of plastic (choking hazard) Ready meals with glass contamination Peanut products contaminated with Salmonella - killed 8 people recently in the U.S.A.

22 Takaisinvedot Suomessa
kaisinvedot/arkisto/

23

24 FOOD LAW Food Law is needed: To protect human health To prevent fraud
To inform the consumer To facilitate trade “Legislation is not always the ideal solution to food safety problems. Technology, new hazards and risks generally emerge and legislation follows in their wake”.

25 IMPORTANCE OF FOOD SAFETY LEGISLATION
Legislation protects the consumer from unsafe food Food shall be deemed to be unsafe if it is considered: (a) injurious to health (b) unfit for human consumption.

26 Elintarvikelaki – Elintarviketurvallisuuden ja kuluttajien terveyden turvaksi - viimeisimmät muutokset Elintarvikelain muutokset v 2011 (352/2011) Riskiperustaisuus  huoneistojen ennakkohyväksymismenettelystä ilmoitusmenettelyyn. Hyväksymismenettelyn piirissä ovat ainoastaan eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevät laitokset.  Pienimmät toimijat, kuten yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu, on vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta.  Lihantarkastus ja siihen liittyvä valvonta pienteurastamoissa ja riistankäsittelylaitoksissa on siirretty kunnilta Eviran vastuulle. Valvontatietojen julkistaminen (OIVA) Pakkausmerkintä lainsäädännön muutokset v 2013 (MMMa 264/2012) Muutokset kananmunien, lihan, jäätelön ym. Pakkausmerkintöihin Kuluttajainformaatioasetus: Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (xxxx/2014)  Pakkausmerkintöjen uudet vaatimukset


Lataa ppt "Elintarviketurvallisuus ja -laatu koulutus, TRADEIT-hanke"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google