Kiireellisen hoidon kriteerit valmistelussa Selvitystyön eteneminen Päivi Koivuranta-Vaara HYL Kuntaliitto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TURVALLINEN LÄÄKEHOITO – KERTAUSTA JA TEHYN NÄKEMYKSIÄ
Advertisements

Turun Psykiatria Aikuisten avohoito
Asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutukseta
POTILAAN OIKEUDET JA POTILASASIAMIESTOIMINTA
SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
TERVEYDENHUOLTOLAKI RAKENTEELLISET MUUTOKSET JA NIISTÄ PÄÄTTÄMINEN
Taina Hätönen LT, psykiatrian erikoislääkäri
Käypä hoito –käyttöön - sanoista teoiksi Eeva Ketola LT,Käypä hoito -päätoimittaja Sidonnaisuudet: stm,kiireettömän hoidon ohjausryhmä, päipe.
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Miten uusi korvaushoitoasetus muuttaa käytäntöjä
V ARSINAIS- S UOMEN SAIRAANHOITOPIIRI E GENTLIGA F INLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Kuntaneuvottelut syksy 2013 Toimenpiteet kevään 2013 kuntaneuvotteluissa esille.
Valtakunnalliset kiireellisen hoidon kriteerit Perusterveydenhuollon lääkäri hoidon portaissa Koulutuspäivät: Työkaluja perusterveydenhuollon päivystyksiin.
Ajankohtaista hedelmöityshoidosta
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
Järjestämisrakenteiden vaikutus sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen Eeva Nykänen1.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Psykiatrian päivystys KYMSHP:ssa
Hoitotakuun toteutuminen käytännössä
Laatukriteerien pilotointi ja itsearvioinnin toteutus KAOssa Esa Oikarinen Koulutuspäällikkö Kainuun ammattiopisto.
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Trendiyhteenvetoja Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa.
POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI SAIRAANHOIDOLLINEN TOIMINTA VALTUUSTON ILTAKOULU Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri.
SAIRAANHOITAJAN PUHELINNEUVONTA 24/7
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Ea Hoitojonojen saattaminen erikoissairaanhoitolain edellyttämään tilaan mennessä Suunnitelma Tiedoksi: sote-johtoryhmä
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2014 Suun terveydenhuollon.
Pieleen meni – hoitovahinkojen arvioinnin perusteet
SOSIAALIPÄIVYSTYSRENGAS – TYÖPAJA Pikassos Oy Sosiaalialan osaamiskeskus Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa suunnittelija Mervi Janhunenprojektityöntekijä.
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa 2007.
Kannattaako omaa työtä kehittää?
0 Yhteiset palvelut: perusperiaatteet  Ihminen ja hänen omat voimavaransa keskiöön (”Ratkaisun avaimet ovat asiakkaan taskussa”)  Palveluohjaus on avainasemassa.
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2013 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy.
Päivystysten kokonaisuus Lshp:n alueella Tapio Kekki Pth-yksikkö Lshp.
PÄIVYSTYKSEN UUDELLEEN JÄRJESTELY Arto Honkala Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä.
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
Ensihoidon järjestämisen tilanne eräissä sairaanhoitopiireissä kevät 2012.
NUORISOPSYKIATRIA KESKI- SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ -psykiatrian toimialueella 5 vastuualuetta -vs. toimialueen johtaja yl Tarja Seuri - nuorisopsykiatrian.
SAATTOHOIDON TILANNE POHJOIS-SAVON ALUEELLA Kristiina Tyynelä-Korhonen, LT, erl Syöpäkeskus, KYS Saattohoito-seminaari Aholansaari, Nilsiä
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
Asiakaslähtöisyys, dialogisuus ja monialaisuus Kouvolan yhteispäivystysmallissa?? Kimmo Salmio Akuuttilääketieteen ja yleislääketieteen el Ylilääkäri,
Hoitosuositus Tutkimusnäytöllä tuloksiin Potilaan ohjaus laboratorionäytteenottoon
Valtion ja kunnallisen aluehallinnon sekä kuntien työnjakoa selvittänyt työryhmä.
Hoidon saatavuuden ja yhtenäisten hoidon perusteiden uudistaminen Työryhmä L-M Voipio-Pulkki Työseminaari
+ Psykiatrian klinikan toiminnan muutos Sanna Blanco SequeirosErja Ojanaho Ylilääkäri, tulosaluejohtajaYlihoitaja.
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS)
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Esiselvitys.
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Arviointi.
Epilepsialiiton näkemyksiä erikoissairaanhoidon keskittämisestä
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Timo Keistinen lääkintöneuvos
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Asiakasturvallisuus ja ammattitoiminta
Valvira Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Kehitysvammainen päivystyksessä
Eksoten kommentit ja kokemukset sekä alustavat tulokset
Sote-valtakunnallisten toimijoiden yhteinen tavoitetila: Luova-virasto
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Yhteiset palautekäytännöt laadun arvioinnissa
Sote-uudistuksen toimeenpano
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Terveyspalvelut ulkomaalaisille Helsingin kaupungissa Pia Tuovinen 07
Arkeen Voimaa (CDSMP) -
Esityksen transkriptio:

Kiireellisen hoidon kriteerit valmistelussa Selvitystyön eteneminen Päivi Koivuranta-Vaara HYL Kuntaliitto

Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet (STM 2010) Päivystyshoito: ei voi lykätä ilman oireiden pahentumista tai vamman vaikeutumista, annettava yleensä 24 tunnin kuluessa Muu kiireellinen hoito: järjestetään virka-ajalla tai virka-ajan palveluihin liittyen iltaisin Päivystyksissä tulee käyttää paikallisiin olosuhteisiin soveltuvaa hoidon kiireellisyyden ensiarviota, jota tarkennetaan potilaan tilaa seuraten. Toimintaohjeisiin voidaan liittää työnjakoon ja hoitoon liittyviä tarkentavia ohjeita

Triage Potilaiden kiireellisyysluokittelu: -> miten nopeasti on päästävä hoitoon Arvioidaan oireiden, vammamekanismin, esitietojen ja löydösten perusteella Tavoitteena - oikea-aikainen hoito/turvallinen odotus - päivystyksen keskittyminen perustehtäväänsä

Triageohjeiden tilanne keväällä Pyyntö kaikkiin sairaanhoitopiireihin (20kpl), ohjeita saatiin yhteensä sairaanhoitopiiristä, 3 HUS sairaanhoitoalueelta ja 1 kunnasta Näistä 13 ABCDE 2 ESI 6 muuta esim. päiv./ei; lääk./sh hätä – kiire - päivystys – ei päivystys Lapsille yleensä oma ohje Erilaisia erikoisalakohtaisia ohjeita liitteenä Ohjeet vaihtelevat rakenteeltaan, laajuudeltaan, sisällöltään ja laadultaan

ABCDE-triage A välitön hoidon tarve B hoidon aloitus 10 min C hoidon aloitus 1 t D hoidon aloitus 2 t E ei päivystyshoidon tarvetta, paikalliset käytännöt: sh-vastaanotto, ohjaus ”normaali”palveluihin A-B erikoissairaanhoitoon? C-D perusterveydenhuoltoon?

Viranomaisten kannanottoja EOAM 2013 Hoidon kiireellisyyden ensiarvion tulisi olla yhdenmukainen eri päivystysyksiköissä. Paikallisiin triage-ohjeistuksiin voidaan liittää työnjakoon ja hoitoon liittyviä tarkentavia ohjeita. VALVIRA 2104 Yhteispäivystyksissä potilaan ensiarvio on potilasturvallisuuden kannalta hoidon kriittinen kohta, joka vaatii hyvää osaamista ja vankkaa kokemusta. Terveydenhuollon ammattihenkilöllä pitää olla riittävä osaaminen ja kokemus ja työnantajan on huolehdittava tehtävän edellyttämästä koulutuksesta, ohjauksesta ja valvonnasta Etelä-Suomen AVI 2013 Hoidon kiireellisyyden tarpeen arviointiin tulee kehittää selkeä valtakunnallinen ohjeistus, mitä arvioinnissa tulee huomioida, jotta potilaat ovat yhdenvertaisessa asemassa, hoidon jatkuvuus ja potilasturvallisuus ovat turvattuja

Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet (STM 2010) Päivystyksellisen ja ei-päivystyksellisen hoidon rajapinta; lapset ja aikuiset Puhelimitse tapahtuvan arvioinnin ja hätätilan tunnistamisen ohje Oireisiin ja vammamekanismeihin perustuva ohjeistus Hoidetaan päivystyksenä Hoidetaan päivystyksenä, mutta ei yöllä Voidaan siirtää virka-ajan lääkärille (1 vrk) Voidaan siirtää virka-ajan lääkärille (2-3-vrk)

STM:n hoidon saatavuuden ja yhtenäisten perusteiden työryhmä: …ehdotus kiireellisen hoidon ja keskeisten potilasryhmien kiireettömän hoidon perusteista ja hoidon tarkoituksenmukaisesta porrastuksesta ottaen huomioon sote-palvelurakenneuudistus Tehtävä on vaikea: SLL 2014: Yhtenäisiä triage-ohjeita ei tule Näyttö Paikalliset olosuhteet Kansalaisten yhdenvertaisuus SOTE-uudistus Ensihoitopalvelun ja päivystyksen yhteistyön ohjausryhmä