Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Advertisements

TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Kyläfoorumi Valtimolla
MOTIVAATIO.
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
IHMISSUHTEET MOTIVOIVAT UUDEMPI S. 98- VANHEMPI S. 98-
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Terveystieto 7.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Terveyden edistäminen diakoniatyössä
Mielenterveys s. 110 –
Elämänlaatu Mitkä tekijät vaikuttavat nuoren hyvinvointiin?
Koulussa elämää opettelemassa
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sosiaalinen syrjäytyminen
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Psyykkinen itsesäätely
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Stressin kahdet kasvot. Stressi … f - p - s oireina ilmenevä häiriötila, joka johtuu yksilön kokemuksesta, ettei hän kykene selviytymään häneen kohdistuvista.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa.
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
M INÄ YHTEISÖN OSANA Hurtig TEHTÄVÄ Täytä MINÄ- mind map. Tarkastele itseäsi realistisesti. Missä olen hyvä? Missä minulla on kehitettävää?
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
MIELENTERVEYS JA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
63. Mielenterveyden häiriöt
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Mielenterveyden häiriöt
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
KAUPUNKIELVI – PROJEKTI
s. 30 teht. 4 a) evokatiivinen b) reaktiivinen ja proaktiivinen
Mielenterveys PS5 LAJM.
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Lapsuus ja nuoruus.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Mielenterveyden ensiapu – koulutuksilla parempaa mielenterveyttä
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Tunnetaidot Valintojen stoori-tunnilla Tunnetaidot pops
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit) Koko elämänlaatuun vaikuttava hyvinvoinnin perusta Elämäntaitoa, jota voi opetella, opettaa, tukea ja vahvistaa Yksilön ja ympäristön välistä tasapainoa Elämäntilanteiden mukaan vaihtelevaa vastustuskykyä kolhuja vastaan Uusiutuvia voimavaroja, joita keräämme ja käytämme koko elämän ajan

Hyvinvoiva ihminen Tuntee iloa ja mielihyvää Kykenee rakastamaan ja kykenee liittymään muihin ihmisiin Näkee itsensä ja omat voimavaransa realistisesti ja hyväksyy itsensä Arvostaa itseään Tunnistaa tunteitaan ja ilmaisee niitä rakentavasti Pystyy olemaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja ratkaisemaan ristiriitoja Selviytyy arjessa ja saa asioita aikaiseksi Kykenee sopeutumaan ja joustamaan erilaisissa tilanteissa Hallitsee stressiä ja ajoittaista ahdistusta Sietää vastoinkäymisiä, muutoksia ja menetyksiä

Mielenterveyden suoja- ja riskitekijät SUOJATEKIJÄT vahvistavat toimintakykyä ylläpitävät terveyttä auttavat selviytymään kriiseissä kompensoivat ja vähentävät riskien vaikutusta ovat aina vahvistettavissa RISKITEKIJÄT voivat heikentää toimintakykyä ja turvallisuudentunnetta voivat lisätä sairastumisriskiä voivat heikentää normaalia kasvua ja kehitystä Mitä enemmän suojatekijöitä, sitä alempi riskin taso Mitä enemmän riskitekijöitä samaan aikaan, sitä vahvempi vaikutus

Mielenterveyden suojatekijöitä SISÄISIÄ SUOJATEKIJÖITÄ Fyysisestä terveydestä huolehtiminen Ongelmanratkaisutaidot Sosiaaliset taidot Asioiden jakaminen Itsensä toteuttaminen Vahva itsetunto Muita mm. hyväksytyksi tulemisen tunne, myönteiset varhaiset ihmissuhteet ja perimä

Mielenterveyden suojatekijöitä ULKOISIA SUOJATEKIJÖITÄ Koulunkäynti, opiskelu Turvaverkon tuki, hyvät suhteet Uskallus ja kyky hakea ajoissa apua Ystävät ja läheiset ihmiset Turvallinen kasvuympäristö Muita mm. vanhempien työ ja toimeentulo, kuulluksi tuleminen

Mielenterveyden riskitekijöitä SISÄISIÄ RISKITEKIJÖITÄ Haavoittuvainen itsetunto Huonot suhteet kavereihin, vanhempiin ja läheisiin Eristäytyneisyys, ihmissuhteista vieraantuminen Avuttomuuden tunne Huonommuuden tunne Muita mm. biologiset tekijät ja kehityshäiriöt, sairaudet, seksuaaliset ongelmat

Mielenterveyden riskitekijöitä ULKOISIA RISKITEKIJÖITÄ Erot ja menetykset Väkivallan kokeminen Kiusaaminen Alkoholi tai muut päihteet Syrjäytyminen Haitallinen elinympäristö Muita mm. perheessä olevat työttömyys tai sen uhka, psyykkiset häiriöt, hyväksikäyttö tai läheisten ihmisten päihdekäyttäytyminen

Mikä mielenterveyttä vahvistaa? Fyysisestä kunnosta ja kehon hyvinvoinnista huolehtiminen Sosiaalisten taitojen kehittäminen ja ihmissuhteista huolehtiminen Arjen tasapaino rasituksen ja levon välillä Monipuolinen ravinto yhdessä muiden kanssa nautittuna Rentoutumisen keinot Mielihyvää tuottava tekeminen Kohtaaminen välttämisen sijaan: tapahtumien, toisten ihmisten, omien ja muiden tunteiden… Myönteisen asenteen ja kiitollisuudentunteen omaksuminen Hyväksyntä: tunteiden, muutosten,menetysten, kivun, kasvun, oman itsen, muiden ihmisten epätäydellisyyden… Toivon säilyttäminen Yhteisöllisyys