Posion kirjasto Hakeutuvat lukupiirit Posion kirjaston seniorityö Kirjakahvila Valkama –hanke.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AKTIIVINEN ARKI Kuntouttava ryhmätoiminta
Advertisements

Perhevalmennus Hoiretahan mukulaa; vauvan hoito
Vapaaehtoiset keikka-auttajat apuna arjessa. Missiomme on: Etsiä, löytää ja auttaa unohdettuja kaupunkilaisia sekä haastaa kaikki lähimmäisyyteen ja yhteiskuntavastuuseen.
Projektipäällikkö Päivi Tiilikainen
Isi tuli! Vastuullista isyyttä tukeva vertaistukiryhmä
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Muistitiimi Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS – hanke
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Mikä on Kunnon Hoitaja –koulutus?
Oma tupa, oma lupa –hankkeen Road Show Mikä Road Show Kuntia vanhuspalvelulain toimeenpanossa tukeva Oma tupa, oma lupa -hanke päättyy Luovumme.
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
Salli osallisuus! Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry 75 -vuotta Juhlaseminaari Projektipäällikkö Anne Pyykkönen oSallisuushanke Salli.
Raija Hirvonen ARVO Moniammatillisen opettajuuden ja oppimisen kehittäminen Toteutusmuodot.
DIGITAALINEN TARINA Miten digitaalista tarinaa voi käyttää kirjastossa? Isoäitini tarina Tämä inspiroi minua kokeilemaan!
Seniorit tiedon valtatiellä
Kirkou – käynnistystilaisuus Maria Repo Helsingin kaupunginkirjasto.
A VOIN PÄIVÄTOIMINTA K OIVUKYLÄN PALVELUTALOON Toimintataikurit Taija, Sari, Kati, Sini ja Hanna.
MUISTELUSTA MERKITYKSIÄ Kulttuurisen toimintaympäristön kehittäminen vanhustenkeskuksessa.
IKU-Stadia II seminaari Kontulan vanhustenkeskus
Lukutikku ja rihvelitaulu aihevinkkausta senioreille
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
Virtuaalista hyvinvointia ikääntyneille
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
ARVO Moniammatillisen opettajuuden ja oppimisen kehittäminen
Dokumentointi neuvonpitoista Suomen hallintoalue 10 marraskuuta 2015.
1 Digitarinat Ikäihmisten toimintakyvyn tukemisessa YTT Yliopettaja Ossi Salin Terveysteknologia & eHealth Helsinki.
HYVINVOINTIA JA LAATUA – vanhuspalvelulain toimeenpanohanke Voimavaralähtöinen palvelusuunnitelma Projektisuunnittelija Lahja.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi SenioriKasteen väliarviointi 06/ koonti ja esittely Ohjausryhmä Liisa Ahonen.
Mari Åman Department of Applied Mechanics Aalto University.
Terveiset Lestijärveltä Lestijärvi Lukeutuu Suomen pienimpiin kuntiin. Yleistä liikennettä ei ole Maakuntajärvi ja noin 450 kesämökkiä Asukkaista noin.
Kutka –projekti Uusi Askel ry Virikkeellistä kulttuuritoimintaa ikääntyville ja kehitysvammaisille.
Asematie 14, PL 39, Muhos | Puh | Faksi | | ELON KEINUSTA ELÄMISEN ILOA MUHOKSEN KUNNANKIRJASTON.
Kemijärven kirjasto Kemijärvi  Asukkaita n  Ikäihmisten osuus suuri  65 vuotta täyttäneiden osuus yli 30 %  koko maan alle 20 %
1 Äänikirjat verkotta - kirjaston palveluita ikäihmisille Miten säilyttää lukemisen ilo Satu Aalto ja Johanna Roti
Kirjaston kotipalvelu  Toimitetaan kirjaston aineistoja niille asiakkaille, jotka eivät itse pääse kirjastoon  Palvelu on asiakkaille sama, mutta toteutustapa.
Kerhotoimintaa Oulun normaalikoululla Tiesikkö, voisikko, vihtikkö?
Huomisen kynnyksellä 2016: vuotiaiden näkemykset tulevaisuudesta
Lämpimästi tervetuloa!
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja pedagogiikka varhaiskasvatuksessa Tiina Kulmala
PÄIVÄTOIMINTAPÄIVÄ PALVELUJEN HINNAT Keskustelua ja kulttuuria
Kohtaamisia pelimaailmassa
Toimintamallien kuvaamisen ja esittämisen haaste Innokylässä
Onko kirjasto nyt kaikille avoin. -projektin loppukatsaus
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Finna.fi:n etusivu-uudistuksen suunnittelu
Oulunkaaren toiminnallinen osakokonaisuus
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
OHJAAJAKOULUTUS - OSIO 4
Yhteistoiminnallinen kokous
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Hyton innovaatioprojektiopintojen loppuseminaari
PÄIVÄTOIMINTAPÄIVÄ PALVELUJEN HINNAT Keskustelua ja kulttuuria
Kirjastoauto.
Provesta Oy Messi Provesta luottamuksellinen
Ryhmäyttäminen ryhmän rakentamisen työkaluna
Pohtimolampi Vanhustyön kehittämisyksikkö
Celian äänikirjojen käyttö mobiililaitteilla
Kysely yleisille kirjastoille 2013
Hannu Hoffren puh Poistumisturvallisuuden merkitys ja toteuttamiskeinot sairaaloissa ja käytännön toteutuksen malleja.
Tampereen seudun S2-opettajat ry
Pete & Turre (Petri Hälikkä ja Mikko Turtiainen)
MIELI pt (personal trainer)
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
TYÖHYVINVOINTI Työhyvinvointi  .
IKINÄ- kaatumisten ehkäisyn verkostoiltapäivä
KUULIJALLE ILOA: sosiaalisen lukemisen vanha muoto käyttöön
2.2 Tutustutaan finalisteihin
Esityksen transkriptio:

Posion kirjasto Hakeutuvat lukupiirit Posion kirjaston seniorityö Kirjakahvila Valkama –hanke 2011 Posion kirjasto Eija-Liisa Kasesniemi Kirjasto-kulttuurijohtaja

Posion kirjasto Kirjasto ikäihmisten iloksi ja hyödyksi Tausta Posion väestöstä 25,7 % on yli 64-vuotiaita. –Taajamassa avattiin mittava vanhusten ja muistisairaiden palvelukeskus, jossa toimii myös kunnankirjaston alainen siirtokirjasto sekä pihapiirissä Runopolku. –Suuri osa palvelukeskuksen asukkaista ei kuitenkaan kykene enää asioimaan kirjastossa eikä lukemaan itse.

Posion kirjasto Kirjasto ikäihmisten iloksi ja hyödyksi Kirjakahvilan idea Kirjasto hakeutuu ikääntyneiden luo. –Palveluja siellä missä vanhukset asuvat. –Neljä lukupiiriä ikääntyneille ja muistisairaille. –Kaksi vapaaehtoisohjaajaa (perehdytys). –Kokoontuminen yleensä kerran viikossa (1 h). –Vanhustyön osaajat mukana toteutuksessa. ELY-keskuksen hankerahoituksella 2011.

Posion kirjasto Kirjasto ikäihmisten iloksi ja hyödyksi Tavoitteet Kirjastopalvelut lähemmäksi iäkkäitä käyttäjiä. Ikääntyvien voimavarojen vahvistaminen. Selville apuvälineet, materiaalit ja erilaiset toimintatavat, joilla vanhusten lukuharrastusta voidaan tukea, ylläpitää ja herättää. Kaikille avoimia kirjailija- tai teatterivierailuja.

Posion kirjasto Kirjasto ikäihmisten iloksi ja hyödyksi Erityisvaatimukset Osallistujat heikosti liikkuvia, saatettavia, kuulo- ja näköongelmia, muistisairauksia. –Voimakkaita tunnereaktioita. Ohjaajat perehtyneet muistisairaiden kohtaamiseen. – Luottamus tärkeää! –Turvallinen ympäristö, tunnistettava ohjaaja, tutut osallistujat, vakiintuneet toimintarutiinit.

Posion kirjasto Kirjasto ikäihmisten iloksi ja hyödyksi Kirjakahvilan lukupiirit Toiminta rakentunut vahvasti ohjaajien persoonallisuuden pohjalta sekä osallistujien voinnin mukaan (ryhmät elävät koko ajan). Kaikissa neljässä piirissä hieman eri konsepti. Elementtejä: ääneenluku, laulu ja musiikki, äänikirjat, keskustelu, muistelu ja omien tuntojen jakaminen, liikunnalliset hetket. Kaikki toiminta nivoutuu kuitenkin kirjallisuuden vastaanottoon eri tavoin (kuultuna, koettuna, jne.).

Posion kirjasto Kirjasto ikäihmisten iloksi ja hyödyksi Lukupiirin sisältö Alku- ja loppurutiinit tärkeitä (turvallisuus). Aina aluksi orientaatio, jossa ohjaaja esittelee itsensä ja kertoo, miksi on kokoonnuttu, ryhmäläisten esittäytyminen. Eri osioiden kestot 5–15 minuuttia, rytmitys aina ryhmäläisten vireystilan mukaan.

Posion kirjasto Kirjasto ikäihmisten iloksi ja hyödyksi Onnistumiset Ryhmien toiminta on vakiintunut, osallistujia on riittänyt joka ryhmään. Osallistujien, palvelutalojen henkilökunnan ja ohjaajien palaute on ollut pelkästään positiivista (vain ajoitusongelmia joskus). Kirjallisuuden merkitys pysynyt tärkeänä. Myös kirjailija- ja teatterivierailut pidettyjä.

Posion kirjasto Kirjasto ikäihmisten iloksi ja hyödyksi Jatko Alkukevään 2012 lukupiirit kokoontuvat vielä hankevaroin (raportointi 3/2012). Jatkossa Posion kansalaisopisto rahoittaa. Lukupiirien toiminta jatkuu entisellään. Harkinnassa lisäryhmä(t) omatoimisemmille ikääntyneille, jotka kykenevät lukemaan hieman myös itse.

Posion kirjasto Kirjasto ikäihmisten iloksi ja hyödyksi Yhteistyötahot Hankkeessa mukana 2011–2012 –Posion kunnankirjasto ja vapaaehtoisohjaajat –Palvelukeskus Valkama –Kuntouttava päivätoiminta –SPR:n Posion paikallisosasto –Posion kansalaisopisto (jatkorahoitus) –Posion kulttuuritoimi (vierailut)

Posion kirjasto Kirjasto ikäihmisten iloksi ja hyödyksi Lisätiedot Kirjasto-kulttuurijohtaja Eija-Liisa Kasesniemi –puh Lukupiirien vetäjät Saara Kasurinen ja Kalevi Immonen voivat tulla kertomaan toiminnasta, kokemuksia ja käytännöistä.