Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Äänikirjat verkotta - kirjaston palveluita ikäihmisille Miten säilyttää lukemisen ilo Satu Aalto ja Johanna Roti

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Äänikirjat verkotta - kirjaston palveluita ikäihmisille Miten säilyttää lukemisen ilo Satu Aalto ja Johanna Roti"— Esityksen transkriptio:

1 1 Äänikirjat verkotta - kirjaston palveluita ikäihmisille 28.10.2016 Miten säilyttää lukemisen ilo Satu Aalto ja Johanna Roti www.hdl.fi

2 2 Palvelut ja kansalaistoiminta rakentavat hyvää arkea

3 3 Mikä on Seniori-Vamos? Etsivän vanhustyön hanke, joka löytää vaativassa tilanteissa olevat vanhukset Löydetään syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia kotona asuvia vanhuksia Ennakkoluulotonta ja kokeilevaa kehittämistä Yhteistoimintaa eri alan ammattilaisten ja oppilaitosten kanssa Vapaaehtoisen tuen ja auttaa vanhuksia selviytymään pidempään omassa kodissaan Kalliossa ja Espoon keskuksessa Projekti alkoi 2013 keväällä ja rahoitusta on 2017 loppuun asti. Seniori-Vamos yhdistää ennakkoluulottomat kaupunkilaiset ja vanhustyön ammattilaiset

4 Helsingin Diakonissalaitos Talo täynnä tarinoita

5 5

6 6 Kyky ohjata omaa elämää Merkittävä ihmissuhde Merkityksellisyyden kokemus Itsenäisyys, vapaaehtoisuus Sosiaalityö Sairaala Läheiset, naapurusto Vanhus itse LÄHTÖTILANNE IHMISARVOINEN ARKI OHJAUTUMINEN LÖYTYMINEN SENIORI-VAMOKSEN RINNALLAKULKU Ihmislähtöisyys, kokonaisvaltaisuus TURVALLISUUS, OMA ÄÄNI Kotihoito Yhteydenotto Turvallinen arki Hyvä arki TOIMINTAKYKY JA HYVINVOINTI SÄILYY ENNALLAAN TAI KASVAA Vapaaehtoisuus Merkityksellisyyden kokemus Monialainen verkostotyö, ohjaaminen ja tukeminen palveluihin ja eri toimintoihin Yhdessä tekeminen ja asioiden hoitaminen yhdessä Motivointi Rinnalla kulkeminen Kuunteleminen ja tuen arviointi Oma työntekijä Matalankynnyksen toiminta Opiskelijat Vapaaehtoiset Toiminnot Fysio- ja toimintaterapeutit, muistikoordinaattorit

7 7 Toimiva yhteistyön malli Kalliosta Kallion kirjasto Päiväkino-Vamos Kerran kuukaudessa kokoontuva elokuvakerho Kallion kirjaston Dekkarikirjastossa, jossa näytetään kaksi elokuvanäytöstä asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Seniori- Vamos mainostaa elokuvia facebook-sivuillaan ja hoitaa kahvitarpeet kirjastolle. Kino-vamoksessa näytettiin alun perin yksi näytös, mutta suuren suosion vuoksi kuukausittain järjestetään kaksi näytöstä. Elokuvanäytöksen yhteydessä Helsingin Diakoniaopiston kotitalousopiskelijat hoitavat kahvitukset. Muita yhteistyömuotoja: Vierailu avoimien ovien päivässä – tietoa ikäihmisille kirjaston palveluista Esitteet ja ajankohtainen info kirjaston palveluista Seniori-Vamoksen työntekijöille yhteiset tapahtumat ja tempaukset Rohkea ja ennakkoluuloton asenne kokeilla uutta

8 8 ”Kirjaston käyttö loppui kun tuli ne tietokoneet kirjojen varausta varten..” ”En tiedä mitä palveluita kirjastolla on, minulla ei ole tietokonetta käytettävissä” ”Saisko kotiin jonkun joka auttais tabletin kanssa?” ”En pääse yksin pois kodista”

9 9 Paripohdintaa Millaisia kokemuksia sinulla iäkkäiden asiakkaiden kohtaamisesta?

10 10 Senioreiden ajatuksia lukemisesta, kirjaston käytöstä ja tietokoneista Miksi lukuharrastus katoaa? Kotona asuu paljon yksinäisiä ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta pääse lähtemään yksin ulos. On olemassa suuri joukko ihmisiä, joilla ei ole ystäviä keneltä kysyä neuvoja ja apuja. Lukeminen kiinnostaa, mutta ei ole tietoa miten rakasta lukuharrastusta voi ylläpitää tai mitä apuvälineitä on mahdollista saada lukemisen helpottamiseksi. Kaikilla ei ole käytettävissä tietokonetta Uudet palvelut jännittävät. Esite tai maininta kotikirjaston palveluista ei riitä, vaan pitäisi yhdessä testata palvelua ensimmäisen kerran.

11 11 Tietokone ja internet tuovat iloa senioreiden arkeen, mutta on huomioitava Kaikki eivät halua käyttää tietokoneita ja tai matkapuhelimia Vähävaraisuus estää hankkimasta niitä Tietokoneen käyttö vaatisi pitkäjänteistä opastusta Palveluiden käyttö internetissä on liian monimutkaista Kun et pääse yksin viemään edes roskia ja läheisiä ei ole, niin mistä tietokone ilmestyisi? Tai kuka sen käyttöä opettaisi?

12 12 Pohdintaa Mitä konkreetista teet, että iäkkäät asiakkaat saavuttavat jatkossa kirjaston palvelut?

13 13 Pohdittavaksi: Miten tieto kirjaston palveluista kulkeutuu kotiin? Kuka levittää tietoa? Kotihoidon työntekijöiden infot? Tietoa ilmaisjakelulehtiin tai kirkko ja kaupunki-lehteen? Tietävätkö asiakkaat palveluista? Ja voisiko kynnystä madaltaa tekemällä yhdessä? Vapaaehtoisten voima.

14 ”Jokaiselle ihmisarvoinen huominen” Kiitos!


Lataa ppt "1 Äänikirjat verkotta - kirjaston palveluita ikäihmisille Miten säilyttää lukemisen ilo Satu Aalto ja Johanna Roti"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google