Lihavuuden hoito L-PSHP:SSÄ  3.12.15 Alueellinen diabeteskoulutus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Advertisements

Katja Siltanen ja Anne Rytilahti
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kukkulan koulun konsultoiva erityisopettaja haasteellisen oppilaan tukena Kukkumäentie 27a, Jyväskylä
Opetusteknologian vastaus insinöörikoulutuksen matematiikan alkuopetuksen haasteisiin Kari Lehtonen Metropolia Ammattikorkeakoulu.
Opintojen ohjaus –kehittämishanke Oulun yliopiston kirjastossa Jani Sassali, informaatikko Oulun yliopiston kirjasto
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
II Luonnonuskonnot Muistiinpanot.
Selvitys järjestöjen palveluista 2016
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Kotihoidon asiakkaiden tyytyväisyys LLKY:n kotihoitoon
Keskustelua kannabiksesta
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Opinnäytetöiden kirjaaminen Wilmaan huhtikuu 2015
MINI-INTERVENTIO TAVOITTEENA ON LÖYTÄÄ JA HOITAA VARHAISESSA VAIHEESSA ALKOHOLIN SUURKULUTTAJAT JA ONGELMAKÄYTTÄJÄT.

Arjen sujumisen tukeminen
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Ruokatrendit.
Ministeriön rooli kehittämisessä
Special target groups.
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Työhyvinvointia järjestötyöpaikoille
Psyykkinen terveys.
4B-lk vanhempainilta Tervetuloa!
Vapaaehtoisten ja vertaisten kouluttaminen A-kiltatoiminnassa
Rakenteisen kertomuksen käyttöönotto DH:ssa
Opiskelijavalintojen kehittäminen ja avoin korkeakoulu
Puolue D Vaihtoehtobudjetti vuodelle 2018:
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Pestovnikov Danil, 9.luokka Koulu №17
RASKAUSPOLKU - sähköinen sikiöseulonta-ajanvaraus
Kuntoutuksen kuumat perunat
TYÖRYHMIEN YHTEENVETO SYÖMISHÄIRIÖPÄIVILLÄ
RAVITSEMUSHOITO LAPISSA ravitsemusterapeutin palvelujen saatavuus
Asva- hoitajan työ Martinlaakson terveysasemalla
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Kokemuksia lähipalvelusta
Terveiset Yö-ryhmästä
Osatyökykyisille tie työelämään
Kouluttajan rooli SPR:n valmiudessa
Vanhempien ja lasten osallisuuden lisääminen
Maksuton varhaiskasvatuskokeilu
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Mikä Paltamo-mallissa kannustaa – ja mikä ei?
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Tervetuloa sosiaalisen kuntoutuksen kehittäjäverkoston ensimmäiseen tapaamiseen!
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Lionsklubin muutosjohtaminen
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Liikkuva terveysneuvontapalvelu
Kokemuskoulutus Alueelliset ohjausryhmät
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Osallisuuden toimintamalli
Alueellinen apuvälinekeskus
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Ideamuotoilun palautekyselyn tulokset
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Maatalousyrittäjien eläkelaitos
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Lihavuuden hoito L-PSHP:SSÄ  Alueellinen diabeteskoulutus

ENE-dieetti  käytetään laihdutusvalmisteita (esim Nutrilett, NaturDiet, Allevo) 5-6 pussia/pv  Lisäksi vain kasviksia 500g/pv  Kalorittomia juomia 1,5-2 litraa, riittävä juominen on tärkeää  Dieettiin siirrytään vähitellen ja myös lopetetaan vähitellen

ENE –dieetin haasteita  Vaikea luopua normaalin ruoan syömisestä, ehdottomuus  Juhlat, matkat  Yhteensovittaminen muun perheen ruokailun kanssa  Riittävän pussimäärän syöminen  Riittämättömästä juomisesta johtuva päänsärky

ENE-dieetin hyviä puolia  Onnistumisen tunne, usko, että voi onnistua painonhallinnassa jatkossakin  Säännöllisen ateriarytmin omaksuminen  Kasvisten käytön omaksuminen  Vertaistuki  Diabetestasapainon paraneminen

ENE-ryhmän käytännön toteutus  Ryhmään otetaan BMI yli 40 (35)  Ryhmäläisiltä edellytetään sitoutumista ryhmätapaamisissa käymiseen  Osallistujat hankkivat itse pussivalmisteet  käytännössä muut ruokakulut ovat pienempiä ENE-dieetin aikana kuin normaali ruokaa syödessä

ENE-ryhmän käytännön toteutus, jatkoa  Yksi ryhmä vuosittain, noin 15 osallistujaa  Tapaamiskertoja on 15 kevään aikana  Vetäjinä on ravitsemusterapeutti ja sairaanhoitaja, vastuulääkärinä Pirkko Nyländen  Tavoitteena on elämän tapamuutoksen omaksuminen  Tapaamisissa ryhmäläiset työstävät painonhallintaa ryhmätöiden ja kotitehtävien avulla Tapaamiskertojen ohjelma

ENE-dieetin tuloksista  V alkaen ollut ryhmiä,välillä muutaman vuoden tauko, yhteensä 164 potilasta osallistunut  Keskeyttäneitä on vähän, 1-2/ryhmä  1. jatkotapaaminen on järjestetty 4 kk, 2. jatkotapaaminen 6 kk ryhmän loppumisesta  3. jatkotapaaminen 1 vuoden kohdalla; ei ole tullut osallistujia

ENE-dieetin tuloksista, jatkoa  Lähes kaikkien ryhmäläisten paino putoaa  ENE-ryhmien painotaulukko  Jatkotapaamisissa paino sama tai muutaman kilon noussut  Painotilanne ilman ryhmään osallistumista?  Osalle ENE-ryhmän käyneistä on tehty mahalaukun ohitusleikkaus myöhemmin

Ravitsemusterapeutin rooli lihavuuden hoidossa L-PKS:ssa  1 ravitsemusterapeutin toimi  (Lisäksi projektiluontoisesti)  Yksilöohjaus:  BMI >40 (35)  Preoperatiivinen laihdutus  Erityisruokavalion vuoksi  ENE-dieetin ohjaus (ensisijaisesti ryhmässä)  Lihavuusleikattujen yksilöohjaus

Ravitsemusterapeutin rooli lihavuusleikkauksissa L-PSHP:ssä  Ennen leikkausta  arviokäynti; soveltuvuus ja informaatio leikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta  Ohjauskäynti juuri ennen leikkausta  Leikkauksen jälkeen  Käynnit 2kk, 8kk,12kk kohdalla

Kiitos!