Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI >

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ
Advertisements

Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
TUNNE MUISTISI – KÄYTÄ, KEHITÄ, KOHENNA Asiantuntijoina
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
MOTIVAATIO.
LAZARUKSEN TUNNETEORIA
Tietoa käsittelevä ihminen
MITEN OPPIA MUISTAMAAN PAREMMIN?
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
MUISTIN PERUSTOIMINNOT:
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Hiihtäjän psyykkinen valmennus
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Mikä vaikuttaa oppimiseen?
Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.
Muistan, siis osaan! LÄHDE: KUMMI 6 (LUOTONIEMI, NUMMINEN, SOKKA, VEDENKANGAS) MARI LYYRA OPPIMISTAIDONKURSSI 2015.
Stressin kahdet kasvot. Stressi … f - p - s oireina ilmenevä häiriötila, joka johtuu yksilön kokemuksesta, ettei hän kykene selviytymään häneen kohdistuvista.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI TYÖMUISTI.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Kappaleet KooKooHuu2015. REKONSTRUKTIIVINEN muisti Mieli rakentaa muistikuvat  todellisista havainnoista  Pohjatiedoista  Ennakko-odotuksista.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Ihmisen tiedonkäsittelyn perusteet
63. Mielenterveyden häiriöt
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Psykologian perustiedot 1
Kieli itseilmaisun välineenä
Mielenterveyden häiriö
tunteet ja kehityspsykologia
MUISTI 1. Mitä teit viime perjantaina? 2. Entä viime kesänä?
Sisältö Kuinka voin tukea työssäoppijaa, jolla on:
S Teht. 4 Motoriikka – otsalohko Näkö – takaraivolohko
Millaiset seikat oppimistilanteessa (esim. lukion kurssilla)
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Uni, lepo ja rentoutuminen
VIREYSTILA.
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
11 Psyykkinen itsesäätely on puolustus- ja hallintakeinojen käyttöä
5 MUISTI PS3 LAJM.
Luova kirjoittaminen 1. Kirjoita 5 minuuttia ensimmäisestä mieleen tulevasta aiheesta. Miltä kirjoittaminen tuntui? Oliko vaikeaa saada kirjoittaminen.
UNI JA LEPO.
Millainen oppija sinä olet?
VIESTINTÄ.
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
Muisti SENSORINEN MUISTI SÄILÖMUISTI TYÖMUISTI KAIKU- MUISTI (kuulo)
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
Oppiminen voidaan määritellä:
Luku 09 Tunteiden säätely ja psyykkinen hyvinvointi.
esim. hormonit, autonominen hermosto omat sisäinen odotukset haaveet
opiskeluorientaatio (+)
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Oppiminen.
Rentoutumisen tavoitteet
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
4. Aivojen rakenne ja toiminta
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
OPETTAJANA MAAHANMUUTTAJIEN PARISSA
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Tunne-Ippo ALOITUSKERTA STEP 3
RENTOUTUMINEN. RENTOUTUMINEN RENTOUTUMINEN Rentoutuminen hoitaa mieltä. Hiljentyminen ja rauhoittuminen auttavat kuulemaan ​omia ajatuksia ja tunteita.
Esityksen transkriptio:

Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI > ikonimuisti, kaikumuisti TYÖMUISTI SÄILÖMUISTI > deklaratiivinen ja proseduraalinen

Persoonalliset tavat muistaa ”Muistele kesäistä luontoretkeä” > mitä muistat, miten muistat Visuaalinen tyyppi > kuvamuisti, esim. käsitekartoissa kuvat auttavat muistamaan, visuaalisspatiaalinen lehtiö (oikea aivopuolisko) Auditiivinen tyyppi > äänet, esim. opettajan puhe, ääneen luettu teksti, työmuistin fonologinen silmukka (vasen aivopuolisko) Kinesteettinen tyyppi > tuntemukset > miltä jokin tuntuu, tunneilmasto. >erityistä: stressin vaikutus muistijärjestelmään

Millaisia asioita muistat parhaiten? (miksi?) yllätyksellisyys (> mainonta!) uusi tilanne / kokemus tunnesidonnaisuus (tunteet > tapahtumat) mielekkyys (> oppiminen, esim. autokoulu) traumaattisuus (>myös unohtaminen ja psyykkinen itsesäätely )

Lapsuuden muistikuvat n. 5 v > yksittäisiä tilanteita, tapahtumasarjoja alle 3 v > vaikea muistaa ”mitään varmasti” > minä ei ole vielä syntynyt ( psykologinen syntymä) > hippokampus ei vielä kehittynyt ”ensin tunne, sitten tieto” > varhaiskehitys, leikki-ikä

Muistin tehostaminen (opittavien) asioiden työstäminen, ymmärtäminen Muistituet > laput, korostukset (avainsanat), mindmapit, muistutukset kännykässä Mielikuvat, äänimaailmat, tunteet Assosiaatiot, tarinat Paikkamenetelmä Strategiat, esim. holistinen Asenteet, mielekkyys Rentoutus, suggestiot (> työmuistin toiminta!) Lorut, laulut, musiikki (rauhallinen taustamusiikki?) Yleensä ”aivopähkinät” Muistisairauksissa myös lääkitys

jatkuu Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio Riittävä ja laadukas lepo ja uni Stressin, väsymyksen ja jännityksen välttäminen Korkean verenpaineen sekä kolesterolitason välttäminen Päihtymystilojen välttäminen (liika on aina liikaa) Luo merkityksiä asioille (> kiinnostu!) Kertaa tärkeitä asioita Ota rauhallisesti ja anna kehon olla rento

Unohtaminen Muistiin painaminen heikkoa > motiivit, stressi, kiire, pintasuuntautuneisuus Asiaa ei ole kerrattu tai työstetty riittävästi Muistihaku pettää > asioiden sekavuus, samankaltaisuus (negatiivinen transferenssi) Torjunta, aktiivinen unohtaminen, yleensä defensiivisyys Hermosolutuhot, sairaudet Unohtaminen voi olla haitallista (esim. hajamielisyys) tai hyödyllistä (esim. tarkkaavaisuuden suuntaaminen uusiin asioihin, negatiivisten kokemusten käsittely, luovuus)

Teorioita unohtamisesta Kulumis- tai häipymisteoria Häirintäteoria Torjuntateoria Erilaiset aivofysiologiset tekijät (esim. vanhuuden degeneraatio, hippokampuksen vaurio) Muistihäiriöt yleensä, esim. amnesia, päihteet, Alzheimer, useat psyykkiset häiriöt aiheuttavat myös muistiongelmia ( > masennus, burnout, paranoidinen skitsofrenia)