Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sama keho ja sama pää koko elämän
Advertisements

Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Miksi turhaa altistumista matkapuhelimen säteilylle tulee välttää?
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Kiinni tupakkaan Tupakointi vie elinvoimaa * Keskustelunaiheita
K-moduuli Luento 5: Desibelikäsite, teknisistä määräyksistä
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa.
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
Oikeus hiljaisuuteen FT Outi Ampuja Musiikki ja lääketiede.
Alkoholi.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakointi ja seksi.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Sydän- ja verisuonitaudit
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Sydney Tekijät Arttu & Jaakko. Sydney Sydneyn nähtävyydet Sydney tunnetaan sen kymmenistä rannoista(yli 70) ja niistä tunnetuin on Bondi Beach Sydney.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Rehtori Tuula Tervonen. * Tervetuloa, rehtori Tuula Tervonen * Opiskeluasiaa, psyykkari Taina Härmä * Ajankohtaista, rehtori * Sähköinen opiskelu ja.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
HYVINVOINTI = STRESSIN HALLINTA - LIIKUNTA TRAINER4YOU EDUCATION.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
Navigaattori Liiku ja urheile turvallisesti.
TUULIVOIMALAÄÄNEN HÄIRITSEVYYS JA SEN VÄHENTÄMINEN Esimerkkeinä Haminan Petkele ja Mäkelänkangas Vesa Viljanen Johtava ääniasiantuntija Fyysikko, FM Promethor.
”Ihminen ympäristössä 1/3: Ilma” -seminaari
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Fyysinen kunto ja suorituskyky
Keskustelua sähkösavukkeesta
Keskustelua nikotiinituotteista
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
talotekniikka- ja rakennusalalla
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Tupakan terveydelliset haittavaikutukset
Kotitehtävät Mitkä kuusi (6) asiaa kuuluvat mielenterveyden käteen?
Ympäristöterveys – tarkastelun näkökulmia
Videokuvaaminen Jokela Henkka tlpt15B.
Äänen ominaisuuksia Kaiku syntyy, kun ääni heijastuu kovasta ja tasaisesta pinnasta. Ominaistaajuus on taajuus, jolla esine värähtelee parhaiten. Resonanssi.
Lapsuus ja nuoruus.
Kylmyys.
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
Opintopsykologi Katja Hietanen
MELUNTORJUNTAOHJELMA
Liikunta tukee työhyvinvointia
796/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä
Myrsky korvassa –melutempaus
2.2 Tutustutaan rakennuspaikkaan
Esityksen transkriptio:

Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri

Melunlähteet  Liikenne on ylivoimaisesti suurin yksittäinen ympäristömelun lähde ja tuottaa melusta noin 90 %  Etenkin liittymäkohdat, moottoritiet ja lentokentät ovat pahimpia melunlähteitä.  Tapahtumat jotka keräävät paljon ihmisiä samaan paikkaa.  Esimerkiksi festivaalit ja urheilutapahtumat  Moottoriurheilu  Työpaikoista lastentarhat ja työmaat ovat pahimpia melun suhteen.  Koulu, sillä koulussa on paljon kova äänisiä nuoria samassa paikassa.  Liikenne on ylivoimaisesti suurin yksittäinen ympäristömelun lähde ja tuottaa melusta noin 90 %  Etenkin liittymäkohdat, moottoritiet ja lentokentät ovat pahimpia melunlähteitä.  Tapahtumat jotka keräävät paljon ihmisiä samaan paikkaa.  Esimerkiksi festivaalit ja urheilutapahtumat  Moottoriurheilu  Työpaikoista lastentarhat ja työmaat ovat pahimpia melun suhteen.  Koulu, sillä koulussa on paljon kova äänisiä nuoria samassa paikassa.

Ennaltaehkäisy  Melun määrää mitataan desibeleillä, 55 desibelin vuorokautinen keskiäänitaso on määritelty riskirajaksi. Melu on hyvä pitää sen alapuolella.  Ehkäistä melua sen lähteessä, esim. laitetaan musiikkia pienemmälle  Estää melun leviämistä, esim. äänieristeet  Melun haittoja voi ehkäistä yksinkertaisesti välttelemällä paikkoja joissa on tiedettävästi paljon melua.  Suojataan melulle altistuvia kohteita, esim. käytetään korvatulppia tai kuulosuojaimia  Liikenteen melua ehkäistään rakentamalla fyysisiä meluesteitä mm. moottoriteiden reunoille.  Asuinalueet yleensä rajataan isommista teistä meluesteillä.  Laki on määrittänyt yleiset desibelirajat julkisille paikoille  Esimerkiksi linja-auton maksimi desibeliraja on dB moottorin tehosta riippuen.  Melun määrää mitataan desibeleillä, 55 desibelin vuorokautinen keskiäänitaso on määritelty riskirajaksi. Melu on hyvä pitää sen alapuolella.  Ehkäistä melua sen lähteessä, esim. laitetaan musiikkia pienemmälle  Estää melun leviämistä, esim. äänieristeet  Melun haittoja voi ehkäistä yksinkertaisesti välttelemällä paikkoja joissa on tiedettävästi paljon melua.  Suojataan melulle altistuvia kohteita, esim. käytetään korvatulppia tai kuulosuojaimia  Liikenteen melua ehkäistään rakentamalla fyysisiä meluesteitä mm. moottoriteiden reunoille.  Asuinalueet yleensä rajataan isommista teistä meluesteillä.  Laki on määrittänyt yleiset desibelirajat julkisille paikoille  Esimerkiksi linja-auton maksimi desibeliraja on dB moottorin tehosta riippuen.

Melun terveysvaikutukset  Melulle altistuminen voi häiritä keskittymistä, suorituskykyä ja muistin toimintaa.  Stressi ja suorituskyvyn heikkeneminen.  Melun aiheuttamia fysiologisia toimintoja ovat mm. vaikutukset lepoon ja nukahtamiseen.  Melulle altistumisella on yhteys sydän- ja verenkiertoelimistön häiriöihin ja muutoksiin verenpaineessa.  Voimakkaalla ympäristömelulla voi olla myös vaikutteita lasten mielenterveyteen.  Pitkään kestävä kokoaikainen melu voi aiheuttaa pysyviä kuulovaurioita.  Myös yksittäinen kova ääni, joka ylittää kipurajan voi aiheuttaa kuulovaurioita.  Melu voi aiheuttaa myös jatkuvaa tai väliaikaista Tinnistusta, eli korvan soimista.  Melulle altistuminen voi häiritä keskittymistä, suorituskykyä ja muistin toimintaa.  Stressi ja suorituskyvyn heikkeneminen.  Melun aiheuttamia fysiologisia toimintoja ovat mm. vaikutukset lepoon ja nukahtamiseen.  Melulle altistumisella on yhteys sydän- ja verenkiertoelimistön häiriöihin ja muutoksiin verenpaineessa.  Voimakkaalla ympäristömelulla voi olla myös vaikutteita lasten mielenterveyteen.  Pitkään kestävä kokoaikainen melu voi aiheuttaa pysyviä kuulovaurioita.  Myös yksittäinen kova ääni, joka ylittää kipurajan voi aiheuttaa kuulovaurioita.  Melu voi aiheuttaa myös jatkuvaa tai väliaikaista Tinnistusta, eli korvan soimista.

Melun haittavaikutukset  Kaikkia haittavaikutuksia ei lasketa terveysriskeiksi

Lähteet  Sähköiset lähteet:      Kirjalliset lähteet:  Kannas Lasse, Eskola Kari, Välimaa Pia, Mustajoki Pertti: Virtaa – terveyden perusteet, Otava, 2011  Kuvat:  tusivu.JPG tusivu.JPG    Sähköiset lähteet:      Kirjalliset lähteet:  Kannas Lasse, Eskola Kari, Välimaa Pia, Mustajoki Pertti: Virtaa – terveyden perusteet, Otava, 2011  Kuvat:  tusivu.JPG tusivu.JPG  