Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely
Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet
Lämpötilat elintarvikkeiden käsittelyssä KUUMA KUUMANA, KYLMÄ KYLMÄNÄ HELPOSTI PILAANTUVAT TUOTTEET POIS HUONEENLÄMMÖSTÄ
LÄMPÖTILOJA Mikrobit lisääntyvät tehokkaimmin huoneen- ja ihmiskehon lämpötilassa (+20 C°- +40 C°) Vaaravyöhyke C°
Lämpötiloja Kuuma ruoka tarjoilun ja kuljetuksen aikana vähintään + 60 C° ja säilytyksen kesto max 2 tuntia Kylmä ruoka tarjoilulämpötila max + 6 C° korkeintaan 4 tuntia Yli 12 asteessen lämmenneet kylmät ruoat on hävitettävä tarjollapidon jälkeen (myyjäiset!)
Lämpökäsittelyt Ryöppäys = kiehautus joka lopettaa entsyymitoiminnan ja tuhoaa mikrobit pinnoilta Pastörointi = nopea kuumennus 73 C° ja nopea jäähdytys, tuote on säilytettävä jääkaapissa alle 6 C° Ruoan kypsentäminen = ruuan sisälämpötila nousee yli + 70 C° ja siipikarjan liha vähintään +75 C° Keittäminen = ruoka kuumennetaan C°
Lämpökäsittelyt UHT eli iskukuumennus = avaamaton pakkaus voidaan säilyttää huoneenlämmössä Sterilointi = kaikki mikrobit tuhoutuvat Säteilytys Uudelleen kuumentaminen on tapahduttava tehokkaasti ja läpikotaisin yli yli + 70 C° ja siipikarjan liha väh C°
Kylmäketju Helposti pilaantuvat säilytetään alle +6 C° Kylmien ruokien tarjoilulämpötila C° Tuore jauheliha + 4 C° Tuore kala ja äyriäiset C° Tyhjö- ja suojakaasupakattu kala C° Pakasteiden säilytys korkeintaa – 18 C°
Kylmäketju Kuuman ruoan jäähdytys alle + 6 C ° ajassa max 4 tuntia Jäähdytys nopeutuu kun ruoka jaetaan pienempiin osiin, laakeisiin astioihin (paksuus) ja sekoittamalla Jäädytetty elintarvike = elintarvike, joka on säilytystarkoituksessa jäädytetty ja myydään jäätyneenä, mutta joka ei täytä pakastetulle elintarvikkeelle asetettuja vaatimuksia (Pakasteasetus 165/1994).
Pakastettu elintarvike käytettävissä on elintarvikkeiden jäädyttämistä varten pitää olla laite, jonka lämpötila voidaan säätää -18 C° kylmemmäksi, jolloin elintarvikkeen jäädyttämiseen kuluu enintään 24 tuntia jäädytettyjen elintarvikkeiden säilyttämistä varten säilytystila, jonka lämpötila on -18 C° tai kylmempi.
Sulatus Pakasteet sulatetaan kylmässä + 6 C° Sulatettuja tai osittain sulaneita tuotteita ei saa jäädyttää uudellen
Päiväysmerkinnät Parasta ennen Viimeinen käyttöpäivä