Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta
Advertisements

ERI PROSESSOINTIEN VAIKUTUS RUUSUNMARJAN C-VITAMIINIPITOISUUTEEN
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto. RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto.
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Lihan kylmäketjun vaiheet
Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Kansainväliset säädökset
MAITOTUOTTEET!.
Teurastushygienia Mervi Louhivaara
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Sanna Stark Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
 Eri laitteiden sähkötehoja Eri laitteiden sähkötehoja  Pöytätietokone on joka neljännen kerrostalokodin sähkösyöpöin laite. Tuoreen tutkimuksen mukaan.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
BROILERI (Lähde: Lihatiedotus)
Turun kaupungin kestävät hankinnat
VAKIOMITOITETUT ASTIAT ELI GASTRONORM ELI GN
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
KASVIKSET.
Otsikkosivu valkoisella taustalla
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Se on karkenevaa terästä!
Kansainväliset säädökset
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Omavalvontasuunnitelma
1 TUTKITTAVAA KOHDETTA KUTSUTAAN SYSTEEMIKSI
JANIKA, ANKI, HABEN, EMILIA
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 LIHA-ALAN LAITOS Rakenteet ja toiminta.
Palveluiden muutosten vaikutukset
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 KALA-ALAN LAITOS Rakenteet ja toiminta.
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.
Ihmisen ravinto.
Ateriapalvelun tyytyväisyyskysely Tulokset 2016 (vert.2015)  Kyselyyn vastasi 117 asiakasta (120) – Miehiä 42 vastaajaa (54) – Naisia 69 vastaajaa.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
JAPANILAINEN KEITTIÖ. Ruoka Japanilaisen keittiön ruokapöytä on karu, mutta yksinkertainen, Vaikka ruoka on yksinkertaista saa senkin näyttämään täydelliseltä.
OMAVALVONTASUUNNITELMA SUVI KARTTUNEN, FLORENCE SALLINEN, ANTONIO LEPPE JA PIA HINDELL.
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA. LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
1. Hygieniapassikoulutus
Ruuan reitti: kala.
Soroptimistien Suomi-tekoja
MUOVIPUTKIEN KÄSITTELY, KULJETUS, PURKAUS JA VARASTOINTI
5 Lämpö ja energian siirtyminen
Ruokaa hygieenisesti.
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
PP -viemäriputket: ominaisuudet, käyttö ja asennus
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokamyrkytykset.
KOTITALOUS VALINNAINEN / LISÄKURSSI
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Laatukriteeripuu – asiakastarpeen jäsentely – CTQ
Ruokaa hygieenisesti (2)
Perehdytysmateriaali vapaaehtoisille
Vanhan Porvoon mansikkasorbetti 5,5 L
Vanhan Porvoon appelsiinisorbetti 5,5 L
Esityksen transkriptio:

Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely

Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet

Lämpötilat elintarvikkeiden käsittelyssä KUUMA KUUMANA, KYLMÄ KYLMÄNÄ HELPOSTI PILAANTUVAT TUOTTEET POIS HUONEENLÄMMÖSTÄ

LÄMPÖTILOJA Mikrobit lisääntyvät tehokkaimmin huoneen- ja ihmiskehon lämpötilassa (+20 C°- +40 C°) Vaaravyöhyke C°

Lämpötiloja Kuuma ruoka tarjoilun ja kuljetuksen aikana vähintään + 60 C° ja säilytyksen kesto max 2 tuntia Kylmä ruoka tarjoilulämpötila max + 6 C° korkeintaan 4 tuntia Yli 12 asteessen lämmenneet kylmät ruoat on hävitettävä tarjollapidon jälkeen (myyjäiset!)

Lämpökäsittelyt Ryöppäys = kiehautus joka lopettaa entsyymitoiminnan ja tuhoaa mikrobit pinnoilta Pastörointi = nopea kuumennus 73 C° ja nopea jäähdytys, tuote on säilytettävä jääkaapissa alle 6 C° Ruoan kypsentäminen = ruuan sisälämpötila nousee yli + 70 C° ja siipikarjan liha vähintään +75 C° Keittäminen = ruoka kuumennetaan C°

Lämpökäsittelyt UHT eli iskukuumennus = avaamaton pakkaus voidaan säilyttää huoneenlämmössä Sterilointi = kaikki mikrobit tuhoutuvat Säteilytys Uudelleen kuumentaminen on tapahduttava tehokkaasti ja läpikotaisin yli yli + 70 C° ja siipikarjan liha väh C°

Kylmäketju Helposti pilaantuvat säilytetään alle +6 C° Kylmien ruokien tarjoilulämpötila C° Tuore jauheliha + 4 C° Tuore kala ja äyriäiset C° Tyhjö- ja suojakaasupakattu kala C° Pakasteiden säilytys korkeintaa – 18 C°

Kylmäketju Kuuman ruoan jäähdytys alle + 6 C ° ajassa max 4 tuntia Jäähdytys nopeutuu kun ruoka jaetaan pienempiin osiin, laakeisiin astioihin (paksuus) ja sekoittamalla Jäädytetty elintarvike = elintarvike, joka on säilytystarkoituksessa jäädytetty ja myydään jäätyneenä, mutta joka ei täytä pakastetulle elintarvikkeelle asetettuja vaatimuksia (Pakasteasetus 165/1994).

Pakastettu elintarvike käytettävissä on elintarvikkeiden jäädyttämistä varten pitää olla laite, jonka lämpötila voidaan säätää -18 C° kylmemmäksi, jolloin elintarvikkeen jäädyttämiseen kuluu enintään 24 tuntia jäädytettyjen elintarvikkeiden säilyttämistä varten säilytystila, jonka lämpötila on -18 C° tai kylmempi.

Sulatus Pakasteet sulatetaan kylmässä + 6 C° Sulatettuja tai osittain sulaneita tuotteita ei saa jäädyttää uudellen

Päiväysmerkinnät Parasta ennen Viimeinen käyttöpäivä