Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta"— Esityksen transkriptio:

1 Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta
lämpötilasta matalampaan.

2 Lämmönsiirtymistavat
Lämpö voi siirtyä kolmella tavalla johtumalla virtaamalla säteilemällä johtuminenn virtaus säteily

3 1. Johtuminen Lämpö siirtyy suorassa kontaktissa

4 Johtuminen Sekoitat keittoa metallikauhalla
Pian huomaat, että kauha kuumenee ja tarvitset patalappua. Tässä lämpö siirtyy johtumalla ainetta pitkin. Siis lämpö siirtyy, aine ei. Energia kulkee kauhaa pitkin keittoastian pohjalta käteen. Eri aineet siirtävät lämpöä eri tavoin

5 1. Johtuminen Miksi kahvia sekoitetaan muovilusikalla? Muovi on huono lämmönjohde, eikä lämpö pysty siirtymään muovilusikkaa pitkin.

6 -Uunissa oleva ilma ei polta ihoa ja pulliin voit jopa koskea, mutta kuuma pelti
aiheuttaa välittömästi palovamman. Tämä johtuu siitä, että rauta johtaa lämpöä 3000 kertaa paremmin kuin ilma. Teräksisestä pellistä johtuu uutta lämpöä kosketuskohtaan koko ajan lisää.

7 Metalleilla on elektroneja, jotka ovat löysästi kiinni atomeissa
Nämä elektronit saavat helposti lisää liike-energiaa. Siksi metallit ovat hyviä lämmönjohteita Puu ja muovi ovat huonoja lämmönjohteita, koska niillä ei ole näitä vapaita elektroneja.

8 Jalkasi ei aisti kivilattian kylmyyttä, jos jalassasi on vaikkapa villasukka. Villa, ilma ja rasva ovat hyviä lämmöneristeitä. Paljaasta ihosta siirtyy lämpöä alustaan. Kaakeli johtaa lämpöä pois pinnasta ja tuntuu kylmemmältä kuin villamatto.

9 Ilma on huono lämmönjohde
Jos seisot auringossa tuulelta suojassa kylmänä talvipäivänä, et palele. Lumi on huono lämmönjohde, vesi on parempi. Igluja voidaan käyttää asuntona

10 2. Virtaaminen Nesteissä ja kaasuissa
Neste ( tai kaasu) itse liikkuu ja kuljettaa lämpöä mukanaan Lämpö siirtyy esim. ilman tai veden mukana.

11 Suomen ilmasto-olosuhteet riippuvat Golf-virrasta.
Se on osa Atlantin kiertoliikettä, jossa lämmintä, suolaista vettä virtaa meren yläosassa pohjoiseen ja vastaava määrä kylmää vettä syvällä kohti etelää.

12 Kun patteri lämmittää ilmaa,
se harvenee ja nousee ylös. Kylmempää ilmaa siirtyy tilalle. Tämä aiheuttaa virtauksen. Nouseva ilma jäähtyy, kunnes sen lämpötila on sama kuin ympäröivän ilman.

13 Vettä lämmittäessä lämpö kulkeutuu suunnilleen näin.

14 3. Säteileminen Kun loikoilet kauniina kesäpäivänä laiturilla, tunnet auringon lämmön. Kun pilvi tulee auringon eteen, tuntuu viileämmältä, vaikkei ilman lämpötila laskekaan. Pilven mentyä ohi auringon säteily lämmittää taas. Tällaista lämmittävää säteilyä kutsutaan lämpösäteilyksi.

15 Säteily Energia siirtyy sähkömagneettisena säteilynä.
Ei tarvita väliainetta Auringon lämpö siirtyy Maahan

16 Uunissa ja leivänpaahtimessa olevat lämpövastukset lähettävät lämpösäteitä, jotka imeytyvät ruokaan ja saavat sen lämpenemään. Lämpöpatterit ovat pääasiassa sähkö- pattereita tai vesikiertopattereita. Molemmat säteilevät lämpöä huoneilmaan Puu-uunissa lämpö säteilee suoraan huoneilmaan tulesta sekä tulen lämmittäneestä kivimassasta.

17 Saunassa lämpöä siirtyy paikasta toiseen kaikilla kolmella tavalla
Saunassa lämpöä siirtyy paikasta toiseen kaikilla kolmella tavalla. Kuuma kiuas säteilee lämpösäteilyä. Kiukaalta virtaa vesihöyryn (löylyn) mukana lämpöä lauteille. Lämpö johtuu pitkin kiukaan metalliosia

18 Tehtäviä pohdittavaksi
Millaisista materiaaleista talon ulkoseinät kannattaisi rakentaa? Olisiko esimerkiksi teräsvilla hyvä eriste? 2. Mitä eroa on luokassa olevien puupintojen ja metalliesineiden lämpötiloilla? 3. Miksi linnut pörhistelevät höyheniään talvipakkasilla? 4. Mistä kaikista kodinlaitteista voit saada säteilylämpöä? 5. Miksi lauteissa oleva naula polttaa, mutta laude ei? 6. Miksi kasvihuoneiden lämmittämiseen käytetään joskus vedellä täytettyjä mustia tynnyreitä? 7. Miksi talvivaatteissa on tiukat hihansuut ? 8. Miksi tumma t-paita ei ole hyvä vaate helteellä?


Lataa ppt "Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google