13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl
Advertisements

Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
HIILEN KEMIA
OH – ja H+ -ionit löytävät toisensa
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
Kemikaalit ja työturvallisuus
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
Hiilivedyt.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
17 RUOKA YHTEISKUNNASSA. Tarkastelutasot Yksilö – Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen Yhteisö Yhteiskunta Globaali.
Ihmisen ravinto.
EYKARYOOTTEIHIN ELI AITOTUMAISIIN KUULUVA HYVIN RUNSASLAJINEN KUNTA SIENET.
Case-esimerkit Tutorleiri 2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl rikkihappo H 2 SO 4 typpihappo HNO 3 Happo hajoaa vedessä ioneiksi: HClH + + Cl -
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
TE1 Ravinto Hurtig
Perustettu vuonna 1927.
Kehon energiantuotto.
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Tuotteen dokumentointi
2. Solun hienorakenne.
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Suomen kielen alkeiskurssi -k-p-t-vaihtelu: nominit
Tiivistelmä 8. Neutraloituminen ja suolat
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
9. Eläimen kudokset ja lihasten toiminta
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kemikaaleja kaikkialla
Tekstinhuoltoa 3.
Päihdyttäviä aineita.
Ruokatrendit.
Orgaanisia reaktioita
2. Mitä elämä on?.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Kemialliset sidokset – vahvat ja heikot
Mitä kemia on? KEMIA.
12. Alkoholit Kemiassa muitakin kuin alkoholijuomien alkoholi (etanoli) Tunnistaa päätteestä –oli (esim. butanoli, ksylitoli jne.)
Orgaanisissa yhdisteissä reaktiot tapahtuvat pääsääntöisesti funktionaalisissa ryhmissä.
Puhdas aine ja seos Puhdas aine muodostuu keskenään samanlaisista rakenneosista. Puhtaalla aineella on kolme olomuotoa ja tarkat sulamis- ja kiehumispisteet.
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Elinympäristömme alkuaineita
Muutakin kuin AIV-rehua
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Vatkattu vartalovoi Vatkattu vartalovoi
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Unelmien liikuntapäivä
Solun perusrakenne I Solun perusrakenne.
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Ajanhallinta opiskelussa
Vaatteet vastuullisesti
8. Periytyminen.
Esityksen transkriptio:

13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat

Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa vetyionin lähes 100%, heikko happo paljon huonommalla prsentilla  100 HCl  100 H Cl -  100 CH 3 COOH  90 CH 3 COOH + 10 CH 3 COO H +

Karboksyylihapot  Rakenteena hiilivety (kuten esim. alkoholeilla)  Tunnusomainen (funktionaalinen) ryhmä on –COOH  Esim. etaanihappo eli etikkahappo

Karboksyylihapot  Luonnossa esim.muurahaisissa ja nokkosissa (muurahaishappo eli metaanihappo), raparperissa (oksaalihappo)  maitohappo (hapankaali, hapanmaitotuotteet, lihaksistossa)  Muurahaishappoa käytetään mm. säilöntään ja desinfiointiin, AIV AIV  Etikka on laimennettua etaanihappoa  Käytetään mm. ruuanlaittoon, puhdistukseen  Etaanihappoa muovien, lääkkeiden, vaatteiden valmistukseen

Esterit  Muodostuvat karboksyylihapon ja alkoholin reagoidessa  Funktionaalinen ryhmä on  Etikkahapon etyyliesteri

Rasvat – huomattavin energialähde  Rasva sisältää paljon energiaa  Rasva 37 kJ/g  Proteiini 18 kJ/g  Hiilihydraatit 18 kJ/g  tämän takia elimistö varastoi energian juuri rasvaksi  Energialähteen lisäksi rasvoja tarvitaan  Sisäelimien suojaamiseen  Solujen rakennusaineeksi  Rasvaliukoisten vitamiinien kuljettamiseen ja imeytymiseen

Rakenne  Rasvat ovat estereitä  muodostuu rasvahappojen ja glyserolin (kolmenarvoinen alkoholi) reaktiossa  Rasvahapot ovat pitkäketjuisia karboksyylihappoja  Jos rasvahapon ketjussa on  Vain yksinkertaisia sidoksia  tyydyttynyt rasva (kiinteä), esim. sian rasva, voi  Kaksois- tai kolmoissidoksia  tyydyttymätön rasva (juokseva), esim. rypsiöljy, kalan rasva

Saippuan valmistus  Kun rasvoja keitetään NaOH-liuoksessa (joskus myös KOH-liuos), rasvahapot irtoavat glyserolista ja muodostavat rasvahappojen natriumsuoloja eli saippuaa  Sekä kasvis- että eläinrasvoista  Fight Club

Oppilastyö: Saippuan valmistus  10 ml risiiniöljyä ja 10 ml NaOH-liuosta (10%)  min keittämistä samalla sekoittaen (tai kunnes kirkasta)  Lisää seokseen 20 ml kuumaa vettä ja ruokasuolaa, kunnes liuos on kylläinen  Lisää seokseen väriainetta ja hajustetta  Pane keitinlasi kylmään lumihauteeseen