Elintarviketilojen puhtaanapito 18.1.2013 1. OMAVALVONTA Päämääränä on laadunvarmistus ja elintarvikelainsäädännön määräysten ja ohjeiden noudattaminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ASTIANPESU Astianpesun energiatehokkuutta edistäviä ominaisuuksia  Tiesitkö, että keittiössä käytetystä vedestä kulutetaan astianpesussa noin 80 % ja.
Advertisements

OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
EHY-SKEL -koulutuspäivät Auli Vaarala Evira
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola. PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola.
BIOCLEANER Mullistava jäteveden puhdistusmenetelmä.
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
Käytännön kokemukset OIVA- pilotista EHY-SKEL-koulutuspäivät Kaupungineläinlääkäri Riikka Åberg.
Eläinlääkäri Sanna Sainmaa, Suomen Siipikarjaliitto ry.
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
VERSOLAN PÄÄSIVU Tämän dian tarkoitus on olla koko Versolan pääsivu. Ehdotus pääsivusta löytyy Työelämätaidot –materiaalin yhteydessä. Tältä pääsivulta.
Tekijät: Jani Kalliomäki Nina Högdahl Essi Lauttamus
O3 Well purifier Puhdistaa avokaivosi tehokkaasti käyttäen luonnon menetelmiä veden puhdistuksessa. Crystal Air O3 Well purifier puhdistaa kaivosi veden.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
PALVELUT MAINOSTAJILLE Rakentaja.net – johtava yhteysasema.
Pupa-versot rakennekaavio / päätaso
Puhtaanapito Mitä lika on?
Pasi Kaipainen Tietokone ja tietoverkot ty ö v ä lineen ä – kurssi Tekij ä n p ää aine!!
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Elintarvikkeiden kuljetus- ja logistiikkaseminaari ”teoriasta käytäntöön” Mika Jyrkönen, Valio
Aseptiikan käsitteitä
Elimistö puolustautuu
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
Smoke & Odor Controller
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus Sebastian Hielm, MMMELO.
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Laitos-Oiva kunnan näkökulmasta
M1A Malaika, Noora, Pauliina, Helena
Henkilökohtainen hygienia ja käsien hoito Jakotunnit Marianne Niinimäki 2012.
Ihmisen ravinto.
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
ESIOPS-info Sari Ågren.  Pyrkimys vastata nykymaailman haasteisiin  Tuoda esille lapsen/oppilaan muuta todellisuutta oppimisen ohella  Kannustaa aktiiviseksi.
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
Näin voit estää tartunnan Hygieniahoitajat
Kulutus ja jätehuolto.
Yleistä: Testi tiistaina 7.2 auditoriossa Ota mukaan:
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Paikkakunta päivämäärä Etunimi Sukunimi WinNova
OPPIMISEN ARVIOINTI TYÖKALUN KÄYTTÄMINEN OPETTAJA
Matias Orreveteläinen.
Yleistä opintokohteista
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
Esivalmistusvälineet
Omavalvontasuunnitelma
Kemikaaleja kaikkialla
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Screen Cleaner T y ö h v i n o t a s A j e l
Jeremia, aleksi, lauri, santeri & oona
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Työnteon monet tilat, osa II
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
Suomen suurin suun terveydenhoitoalan ammattiliitto Noin 6000 jäsentä
Varsinais-Suomen Kylät ry:
Esityksen transkriptio:

Elintarviketilojen puhtaanapito

OMAVALVONTA Päämääränä on laadunvarmistus ja elintarvikelainsäädännön määräysten ja ohjeiden noudattaminen Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

OMAVALVONTA Elo-Food on elintarvikelain mukaan hyväksytty laitos jolla on omavalvontasuunnitelma ja siihen sisältyy puhdistus- ja puhtauden tarkkailuohjelma. Omavalvonnasta vastaava laatii ja päivittää puhdistus- ja puhtauden tarkkailuohjelman. Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Puhdistussuunnitelma Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Puhdistusvaiheet 1.Karkean lian mekaaninen poisto huuhtelemalla tai liottamalla 2.Vaahdotus (vaikutusaika) 3.Peseminen puhdistusaineen kanssa 4.Huuhtelu 5.Kuivaus 6.Mahdollinen desinfektio Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

1. Karkean lian mekaaninen poisto huuhtelemalla tai liuottamalla Mekaaninen lianpoisto sisältää pesun tai pyyhintämenetelmän, joiden avulla voidaan mikrobien määrää vähentää huomattavasti, mutta ei täysin tuhota. Mekaaninen pesu lisää varsinaisen pesun ja desinfektion tehokkuutta Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Karkean lian poisto Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Vaahdotus Pystypinnoille vaahto levitetään alhaalta ylöspäin, näin saadaan aineen vaikutus pidemmäksi Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

3. Peseminen puhdistusaineen kanssa Tämä on puhdistamisen tärkein vaihe ja desinfektiota tärkeämpi. Usein peseminen ja desinfiointi tapahtuvat yhtä aikaa, koska monet puhdistusaineet sisältävät sekä pesu- että desinfiointiaineita Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Lattiakaivojen pesu Kaivot pestään joka päivä Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Kulkualtaitten pesu ja desinfiointi aineen laitto -tuotantotiloihin tullaan kahluualtaitten läpi, ettei tuoda mikrobeja tuotantotiloihin -tai oltava suojajalkineet Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

DESINFIOINTIAINEEN LAITTO TOPAX 99 erikoisen tensiidi koostumuksen avulla saadaan synerginen bakteereja tappava teho Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

4. Pesu ja huuhtelu Pinnat, välineet ja laitteet tulee huuhdella huolella puhdistusainejäämien poistamiseksi Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

5. Kuivaus Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

6. Mahdollinen desinfektio Desinfektio tuhoaa lähes kaikki mikrobit. Pelkkä desinfektio ei kuitenkaan riitä, jonka vuoksi pesemisen tulee aina edeltää desinfektiota DESINFEKTIO = aine tai seos, joka tuhoaa haitallisia pieneliöitä Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Puhdistusaineet Kemikaalituotevalvonta hoitaa mm. kemikaalituotevalvontaan, REACH- ja CLP-asetuksiin sekä biosidilainsäädäntöön liittyviä toimeenpanotehtäviä ja valvontaa sekä kasvinsuojeluaineiden riskinarviointiin, hyväksymiseen ja rekisteröintiin liittyviä tehtäviä kasvinsuojeluaineet/Teollisuus--ja- kuluttajakemikaalit/Pesuaineet/Merkintavaatimukset/ Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Puhdistusvälineet Siivousvälineiden värikoodaus Tiloissa erivälineet Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Puhdistusvälineet Päivän päätteeksi siivousvälineet voidaan pestä viimeisenä astianpesukoneessa Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Käyttöturvallisuustiedot Tutustu käyttöturvallisuusohjeisiin ja pakkauksissa oleviin varoitusmerkintöihin /Kemikaalituoterekisteri- KETU/ Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Puhdistustoimen riittävyyden arviointi EVI (EVIRA) –ohje Dnro 662/32/03 Puhdistus- ja puhtaudentarkkailuohjelma voimaan t/elintarvikelain21_ohjeet.pdf el/laki/i/i25fi.pdf Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut

Tulevaa - valvontatietojen julkaiseminen Kuntien elintarvikevalvojien tekemien ravintoloiden ja elintarvikemyymälöiden tarkastusten tulokset julkaistaan hymynaamoin toukokuusta 2013 alkaen aluksi internetissä ja myöhemmin myös yrityksen sisäänkäynnin yhteydessä. Valtakunnallista valvontatietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi "Kuva: Evira " Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut