Elintarviketilojen puhtaanapito
OMAVALVONTA Päämääränä on laadunvarmistus ja elintarvikelainsäädännön määräysten ja ohjeiden noudattaminen Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
OMAVALVONTA Elo-Food on elintarvikelain mukaan hyväksytty laitos jolla on omavalvontasuunnitelma ja siihen sisältyy puhdistus- ja puhtauden tarkkailuohjelma. Omavalvonnasta vastaava laatii ja päivittää puhdistus- ja puhtauden tarkkailuohjelman. Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Puhdistussuunnitelma Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Puhdistusvaiheet 1.Karkean lian mekaaninen poisto huuhtelemalla tai liottamalla 2.Vaahdotus (vaikutusaika) 3.Peseminen puhdistusaineen kanssa 4.Huuhtelu 5.Kuivaus 6.Mahdollinen desinfektio Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
1. Karkean lian mekaaninen poisto huuhtelemalla tai liuottamalla Mekaaninen lianpoisto sisältää pesun tai pyyhintämenetelmän, joiden avulla voidaan mikrobien määrää vähentää huomattavasti, mutta ei täysin tuhota. Mekaaninen pesu lisää varsinaisen pesun ja desinfektion tehokkuutta Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Karkean lian poisto Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Vaahdotus Pystypinnoille vaahto levitetään alhaalta ylöspäin, näin saadaan aineen vaikutus pidemmäksi Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
3. Peseminen puhdistusaineen kanssa Tämä on puhdistamisen tärkein vaihe ja desinfektiota tärkeämpi. Usein peseminen ja desinfiointi tapahtuvat yhtä aikaa, koska monet puhdistusaineet sisältävät sekä pesu- että desinfiointiaineita Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Lattiakaivojen pesu Kaivot pestään joka päivä Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Kulkualtaitten pesu ja desinfiointi aineen laitto -tuotantotiloihin tullaan kahluualtaitten läpi, ettei tuoda mikrobeja tuotantotiloihin -tai oltava suojajalkineet Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
DESINFIOINTIAINEEN LAITTO TOPAX 99 erikoisen tensiidi koostumuksen avulla saadaan synerginen bakteereja tappava teho Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
4. Pesu ja huuhtelu Pinnat, välineet ja laitteet tulee huuhdella huolella puhdistusainejäämien poistamiseksi Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
5. Kuivaus Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
6. Mahdollinen desinfektio Desinfektio tuhoaa lähes kaikki mikrobit. Pelkkä desinfektio ei kuitenkaan riitä, jonka vuoksi pesemisen tulee aina edeltää desinfektiota DESINFEKTIO = aine tai seos, joka tuhoaa haitallisia pieneliöitä Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Puhdistusaineet Kemikaalituotevalvonta hoitaa mm. kemikaalituotevalvontaan, REACH- ja CLP-asetuksiin sekä biosidilainsäädäntöön liittyviä toimeenpanotehtäviä ja valvontaa sekä kasvinsuojeluaineiden riskinarviointiin, hyväksymiseen ja rekisteröintiin liittyviä tehtäviä kasvinsuojeluaineet/Teollisuus--ja- kuluttajakemikaalit/Pesuaineet/Merkintavaatimukset/ Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Puhdistusvälineet Siivousvälineiden värikoodaus Tiloissa erivälineet Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Puhdistusvälineet Päivän päätteeksi siivousvälineet voidaan pestä viimeisenä astianpesukoneessa Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Käyttöturvallisuustiedot Tutustu käyttöturvallisuusohjeisiin ja pakkauksissa oleviin varoitusmerkintöihin /Kemikaalituoterekisteri- KETU/ Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Puhdistustoimen riittävyyden arviointi EVI (EVIRA) –ohje Dnro 662/32/03 Puhdistus- ja puhtaudentarkkailuohjelma voimaan t/elintarvikelain21_ohjeet.pdf el/laki/i/i25fi.pdf Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Tulevaa - valvontatietojen julkaiseminen Kuntien elintarvikevalvojien tekemien ravintoloiden ja elintarvikemyymälöiden tarkastusten tulokset julkaistaan hymynaamoin toukokuusta 2013 alkaen aluksi internetissä ja myöhemmin myös yrityksen sisäänkäynnin yhteydessä. Valtakunnallista valvontatietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi "Kuva: Evira " Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut