ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TURVALLINEN LÄÄKEHOITO – KERTAUSTA JA TEHYN NÄKEMYKSIÄ
Advertisements

Aseptinen työskentely
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Aseptinen työskentely
TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTI
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Puhtaanapito Mitä lika on?
Sairaalahygienia ja eristysohjeet
TBHOI1 BIOANALYYTIKON HOIDOLLINEN TIETO- JA TAITOPERUSTA 5op Osasuoritukset: TBHEP2 Hoidon perusteet 1 op TBLÄÄ2 Lääkehoidon perusteet 1 op TYEA1 Ensiapu.
Koulutuksen toteutus - vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke/ P-K - Yksi naapureista –hanke/Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Koulutuksen aikataulu.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
VASTUUNTUNTO Ohjaus Käydään eettisiä keskusteluja (oikein, väärin). Kiitetään ja kannustetaan. Kontrolli Tarkastetaan tehtävät ja välineet. Vaaditaan,
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
Haavahoitaja työryhmän jäsenenä
Pupa-versot rakennekaavio / päätaso
HOITO JA HUOLENPITO pääsivulle Palaa takaisin Versolaan! SISÄLLYS
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
ARVIOINTI Vanhempainilta
Aseptiikan käsitteitä
Stadia-Dehko. Taustaa Vuonna 2001 aloitettiin diabeetikoiden hoidonohjaukseen keskittyvä moniammatillinen valinnainen opintojakso Opintojakson tavoitteena.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Osallistumisen ja yhteisöllisyyden edistäminen vanhustyössä
Kuntoutusmuodot Minna Launonen.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen
Mielenterveys kuntoutus
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Käsihygienia.
Diabetes.
LÄÄKEHOIDON TURVALLISuuden parantaminen anestesiahoitotyössä
Kanit-ja jyrsijät opintojakso Sonja Kärkkäinen
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
Potilasohjaus- ja neuvonta hoitotyössä  Onko elintapojen muutos mahdollista?  Mitä vaatii onnistuakseen? -hoitajalta? -potilaalta/asiakkaalta.
Hoitotyön prosessi Marianne Niinimäki. Hoitotyön prosessi  =hoitotyölle ominainen yksilön, perheen tai yhteisön terveyteen kohdistuvien toimintojen järjestelmä.
Näyttöön perustuvan tehohoitoympäristön suunnittelu potilaan ja perheenjäsenten näkökulmasta Tiina Koskela, TtM-opiskelija.
Turvallinen hoitotyö 1,5ov
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
Toisen koti työympäristönä Asiakkaan koti Asiakkaan ehdoilla toimiminen Kodin olosuhteet: Ergonomian toteuttaminen kotioloissa esim. vuodekorkeus Erilaisia.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
Eläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen Johdatus eläintenhoitotöihin Annika Heimonen.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
Arvojulistus Julkisen elämän normeja. 1. Epäitsekkyys Viranomaisten tulee tehdä ratkaisunsa pelkästään yleistä etua tavoitellen. Viranomaisen ei tule.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Tietoturva internetissä
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan. Miten
H5 Tietoturva Patrik Lammela.
Opetussuunnitelmassa 2016
Aseptinen työskentely
Koti hoitoympäristönä
Tietoturva Roosa Juusola MYelpt14B
Hyvän käsihygienian merkitys
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
Ajankohtaista Maritta Ekmark Kvtl
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
LAATU, ASIAKAS- JA POTILASTURVALLISUUS
Iloinen: Innostunut, positiivinen yleisilme ja -olemus
Periaatteita.
Esityksen transkriptio:

ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki

ASEPTIIKKA Yleisnimi kaikille tartunnan aiheuttajia vähentäville toimille  pyritään ehkäisemään infektioiden syntyä Tarkoituksena suojata materiaalia ja elävää kudosta joko estämällä mikrobien pääsy kudoksiin tai mikrobeja poistamalla tai tuhoamalla Aseptinen työmenetelmä valitaan hoidon tavoitteiden ja hoitoympäristön mukaisesti Sairaalahygienia = ne toimet, joiden avulla tartuntoja ehkäistään ja estetään terveydenhuollossa ja sairaanhoidossa

Aseptiikan keinot hoitotyössä Hoitajan henkilökohtainen hygienia KÄSIHYGIENIA Suojakäsineet Aseptinen työjärjestys Mekaaninen puhdistus Desinfiointi Sterilointi Jätehuolto Eristys

Aseptinen työjärjestys Työt suunnitellaan etukäteen ja järjestelmällisesti Toteutetaan suunnitelmallisesti PUHTAASTA LIKAISEEN  potilaiden hoitojärjestys  hoitotoimenpiteiden järjestys  leikkausjärjestys  haavanhoitojärjestys  huoneiden siivous järjestys myös työnjaossa huomioiminen; infektiopotilaita hoitava ei hoida potilasta, jolla ei ole infektiota

Potilaiden sijoittelu Hoidettaessa useampia potilaita samassa huoneessa vuoteiden välin tulee olla vähintään metri

Potilaiden sijoittelu Infektoitumattomat ja infektoituneet potilaat sijoitetaan eri huoneisiin, jos mahdollista Jos potilas tahraa ympäristöään eritteillään, ei huolehdi henkilökohtaisesta hygieniastaan tai ei noudata annettuja ohjeita  yhden hengen huoneeseen sijoittaminen

Aseptisen työskentelyn onnistumiseksi tulee muistaa Aseptinen työjärjestys ja TYÖTAPA (non touch –tekniikka) Käsihygienia + oma hygienia Riittävä aika Kiireetön ja rauhallinen ympäristö ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” Välineet valmiiksi esille Hyvä valaistus Potilaan opettaminen ja ohjaaminen Ympäristön siistinä ja puhtaana pitäminen

Aseptinen vastuuntunto/omatunto Aseptisen osaamisen lähtökohta Tarkoittaa sitoutumista aseptiseen työskentelyyn riippumatta ulkopuolisesta valvonnasta  jokaisella on velvollisuus arvioida ja valvoa itse itseään Oman tietämättömyyden tunnustaminen kertoo kypsästä ja vastuullisesta suhtautumisesta Aseptiikassa tarkastellaan sekä omaa että toisten työskentelyä ja tunnistetaan mahdolliset virheet ja korjataan tilanne Aseptiikan periaatteita rikkovan neuvonta tärkeää Aseptisen menetelmien opiskelu, eri menetelmien hallinta muuttuvissa tilanteissa sekä aseptisen tiedon ja taidon ylläpitäminen ja päivittäminen välttämätön osa hoitajan hyvää ammattitaitoa ja turvallista hoitoa

Lähteet Anttila ym. 2011. Hoitamalla hyvää oloa. WAOYpro, 89-118 Coco ym. 2011. Hoito ja huolenpito. WSOYpro, 20-27 Huovilainen-Kilpinen & Oksanen. 2010. Lähihoitajan käsikirja. 61-74 Kauppi ym. 2010. Hoitoa ja huolenpitoa ammattitaidolla. Edita, 24-47