Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aseptinen työskentely

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aseptinen työskentely"— Esityksen transkriptio:

1 Aseptinen työskentely

2 ASEPTINEN TYÖJÄRJESTYS
Aseptinen työjärjestys tarkoittaa suunnitelmallisesti etenevää hoitotyötä, jossa ENSIN TEHDÄÄN PUHTAIN ja VIIMEISENÄ LIKAISIN TYÖ. Aseptinen työjärjestys määrää mm. potilaiden hoitojärjestyksen hoitotoimenpiteiden järjestyksen leikkausjärjestyksen haavanhoitojärjestyksen huoneiden siivousjärjestyksen.

3 Puhtausasteet Värejä käytetään erottamaan puhtausasteita toisistaan ja viestittämään tartuntavaarasta. Ne auttavat myös aseptisen työjärjestyksen noudattamisessa. Vihreä= steriili Sininen= puhdas/desinfioitu Punainen= likainen Keltainen= tartuntavaara. Veritartuntavaara = keltainen kolmio mustalla pohjalla. Biohazard-merkki = käytetään kansainvälisessä liikenteessä lähetettäessä näytteitä mikrobiologian laboratoriosta toiseen

4 NON TOUCH -TEKNIIKKA Hoitajan aseptiseen työtapaan kuuluu non touch - tekniikka, jossa varotaan koskettamasta käsin potilaan tartuntaportteja.

5 ESIMERKKEJÄ TOIMINNASTA
lääkkeitä jaettaessa tabletteihin kosketaan pinseteillä tai lääkelusikalla haavan hoidon yhteydessä käytetään suojakäsineitä tai instrumentteja

6 ASEPTINEN OMATUNTO Aseptinen omatunto tarkoittaa aseptisiin työtapoihin sitoutumista. Kun aseptinen omatunto toimii, ei olla riippuvaisia toisten valvonnasta. ESINE ON JOKO PUHDAS TAI LIKAINEN, VÄLIMUOTOA EI OLE. VÄLINE ON JOKO STERIILI TAI EPÄSTERIILI, VÄLIMUOTOA EI OLE.

7 Työpuku ja suojaimet Työpuku vaihdetaan puhtaaseen heti sen likaannuttua, kuitenkin vähintään kahdesti viikossa. Märät ja eritteiset vaatteet vaihdetaan välittömästi uusiin. Työpuvun suojaksi voidaan käyttää suojatakkia ja suojaesiliinaa , joissakin tilanteissa myös työpisteasua tai toimenpidekohtaista suojavaatetta. Laitoksilla on omat ohjeet työ- ja suojavaatteiden käytöstä. Villatakki ei ole työ- eikä suojavaate.

8 Suojatakki on yleisnimitys kaikille niille takeille, joita käytetään omien vaatteiden, työasun, osastokohtaisen työasun tai työpisteasun suojana. Suojatakki puetaan työpuvun päälle. Suojatakki voi olla henkilö-, potilas-, huone- tai tehtäväkohtainen. Suojatakki voidaan pukea päälle jollekin osastolle tai huoneeseen mennessä tai sieltä poistuttaessa.

9 Kertakäyttöinen muovinen suojaesiliina
on suojatakkia parempi vaihtoehto, jos suojaudutaan märiltä ja runsailta roiskeilta: vesi, veri, eritteet . Potilaan avustamisessa pesuissa esiliina suojaa vedeltä. Esiliinaa käytetään myös infektiopotilaita hoidettaessa ja jaettaessa potilaille ruokaa. Suojaesiliina riisutaan itseä ja ympäristöä likaamatta käärimällä se kokoon likaista etuosaa koskettamatta. Suojaesiliina on kertakäyttöinen ja riisutaan käytön jälkeen roskiin tai jätteisiin. Lopuksi kädet desinfioidaan.

10 Toimenpidekohtainen suojavaate on tavallisimmin steriili leikkaustakki. Sitä käytetään tarkkaa aseptiikkaa vaativissa toimenpiteissä. Tällaisia toimenpiteitä tehdään leikkausosastoilla, sekä osastojen ja poliklinikoiden toimenpidehuoneissa.

11 Osastokohtainen työasu ja työpisteasu
ovat työvuorokohtaisia. Työpisteasulla tarkoitetaan työasua, jota käytetään työyksikön sisällä yksittäisissä toimenpiteissä. Kysymyksessä on osastokohtainen työasu,. Tällaisia asuja käytetään työyksiköissä, joissa puhtauden vaatimukset ovat suuret esim. leikkausosastoilla, teho-osastoilla, synnytysosastoilla, vastasyntyneiden osastoilla ja välinehuoltokeskuksissa. Työpisteasu vaihdetaan aina työvuoron päätyttyä, ellei se likaannu aikaisemmin.

12 Suojakäsineet Suojakäsineiden tarkoituksena on suojata potilasta tartunnoilta ja estää infektion leviäminen hoitajan käsien välityksellä potilaasta toiseen ja ympäristöön. Käsineitä käyttämällä hoitaja suojaa itseään potilaiden aiheuttamilta tartunnoilta. Suojakäsineet suojaavat myös lialta ja desinfektio- ja pesuaineiden ärsyttävältä vaikutukselta. Käsineiden käyttö estää aineiden mahdollisen imeytymisen ihon läpi.

13 Kertakäyttöisiä steriilejä suojakäsineitä
nk. leikkauskäsineitä käytetään korkeaa aseptiikkaa vaativissa tilanteissa, kuten leikkauksissa ja pienissä toimenpiteissä, kuten haavan ompelussa sekä esim. tuoreen (alle 24h) leikkaushaavan käsittelyssä, virtsarakon katetroinnissa ilman instrumenttia, tutkittaessa keuhkoputkien tilaa tähystämällä ja synnytyksen hoidossa,. Työntekijän suojaamiseen ei tarvita steriilejä suojakäsineitä. Tarkoituksena on suojata potilasta infektioilta.

14 Tehdaspuhtaiden kertakäyttökäsineiden tarkoituksena
on vähentää hoitajan käsien likaantumista ja suojata hoitajaa potilaan mikrobeilta. Silloin kun hoitajan käsissä on merkkejä infektiosta tulee potilasta suojata suojakäsinein. Tehdaspuhtaita suojakäsineitä käytetään hoitotoimenpiteissä, joissa ei läpäistä ihoa tai limakalvoa esim. kosketeltaessa toisen henkilön verta, kehon nesteitä, eritteitä, kontaminoituja alueita, limakalvoja, tartuntaportteja (mm. suu, silmät, peräaukko) ja infektoituneita alueita.

15 Tehdaspuhtaita käsineitä käytetään mm.
avustettaessa potilasta virtsaamisessa ja ulostamisessa -annettaessa erilaisia peräruiskeita -alapesua suoritettaessa -hoidettaessa potilaan avannetta ja sitä ympäröivää ihoa -mitattaessa lämpöä potilaan peräsuolesta -suoritettaessa tehostettua suunhoitoa -asetettaessa nenä-mahaletkua potilaalle -imettäessä eritteitä ylemmistä hengitysteistä -hoidettaessa potilaan säärihaavaa ja painehaavaumaa -käsiteltäessä vanhaa (yli 24h) leikkaushaavaa -kipsattaessa -hoidettaessa potilasta, jolla on esim. märkäinen infektio, MRSA,VRE, täitä tai syyhy


Lataa ppt "Aseptinen työskentely"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google