17 RUOKA YHTEISKUNNASSA. Tarkastelutasot Yksilö – Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen Yhteisö Yhteiskunta Globaali.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Advertisements

S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Urheilijan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Functional Food and Wellness Innovations 3op Anja-Riitta Keinänen.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Suomalaiset ravintosuositukset
Hoitotyön keskeiset käsitteet
KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
 Pääaineet: elintarvike-ekonomia, hotelli- ravintola- ja matkailuala, yrittäjyys  Elintarvike-ekonomiassa yhdistyvät talouden, johtamisen ja elintarviketieteiden.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
Liiketalouden opiskelu
2. Solun hienorakenne.
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Ravinto ja painonhallinta
Eläin ympäristöoikeuden tutkimuskohteena
TE1 Terveyden perusteet
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Luontoliikunta soveltuu kaikille
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ympäristöterveys – tarkastelun näkökulmia
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
Hyvinvointia kestävästi
PERSOONALLISUUSPSYKOLOGIA
Nimi: Luokka: Päivämäärä:
Kemia luonnossa Maiju, Kasperi, Mika.
Terveysväittämät.
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
Ajankohtaista väitteistä ja markkinoinnista
Tuoteinfo, Apteekki ravintolisät
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä –hanke Kick off
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
Ryhmän 1 puolesta Tarja Jokinen
Maaseudun asema suomalaisessa yhteiskunnassa
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
II Ekologia.
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Minun hyvinvointi Eva Rönkkö
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

17 RUOKA YHTEISKUNNASSA

Tarkastelutasot Yksilö – Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen Yhteisö Yhteiskunta Globaali

Terveyttä ruoasta Energialähde (hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit) Vitamiinit Funktionaaliset= Tutkitusti terveysvaikutteiset elintarvikeet – Kasvisterolit Kasveissa esiintyviä kolesterolia muistuttavia ja alentavia yhdisteitä – Ksylitoli – Maitohappobakteerit – Myös kuidut, antioksidantit ja omega3-rasvahapot

FUNKTIONAALISET ELINTARVIKKEET

Pakkausmerkinnät Pakolliset merkinnät (s.149) Lisämerkinnät – Ravintoarvo, jos pakkauksessa terveyteen tai ravitsemukseen liittyvä väite – GDA (Guideline Daily Amount) eli viitteellinen päivittäissaanti – Ravitsemusväitteet Vähärasvainen, runsaskuituinen, ei sokeria… – Tutkitut terveysväittämät ja yleiset terveysväittämät Viittaa terveysvaikutuksiin Esim. alentaa kolesterolia (tutkittu) ja kalsium vahvistaa luustoa (yleinen tieto)

GDA

Ekologia ja etiikka Hiilijalanjälki Vesijalanjälki Ympäristön kemikaalikuormitus – Vrt. luomuruoka Uhanalaiset lajit – Mm. liikakalastus Eläinten oikeudet – Mm. tehokasvatus Ihmisten oikeudet – Esim. reilukauppa Kotimaisuus ja paikallisuus – Esim. lähiruoka