Koti ja perhe voimavarana Hurtig 2015-2016. Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 1 Mitä omasta lääkkeestään on syytä tietää? Lääkekasvatustunti 4–6-luokkalaisille Oppimistavoite:
Advertisements

P ERHENEUVOLA LAPSEN JA PERHEEN TUKENA Perheiden hyvinvoinnin tukeminen, vanhempainilta Psykologi Saana Sievers.
TUTUSTU KIRJAILIJAAN Tarinoita kirjoittajan takaa.
Lapsikeskeinen tilannearvio Lastensuojelutarpeen arviointi peruspalveluiden sosiaalityössä Vertaiskonsultaatioseminaari Metsä-Luostolla /
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Seurustelun pelisäännöt Hurtig Ihanne tyttö- tai poikaystävä 1. Kuvaile ihanne tyttö-/poikaystävää. 2. Millaisia ominaisuuksia hänellä pitäisi.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
AINEISTOINA GENTRANS (SUOMI) JA SHARE (14 MUUTA EUROOPAN MAATA) -TUTKIMUKSET ELINA HAAVIO-MANNILA EMERITAPROFESSORI, HELSINGIN YLIOPISTO ASENNOITUMINEN.
© Kustannusosakeyhtiö Otava Heijastuspohja Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
LAPSEN ITSEARVIOINTI Alueelliset koulutukset Itäinen, Pohjoinen ja Eteläinen alue Syksy 2016.
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
MYK työrauhaa ja järjestystä
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Miten ryhmä toimii? Miten osallistun ryhmän toimintaan?
KEHITYKSEN TAUSTAVAIKUTTAJAT
Perhe.
Lapsen näkemyksen huomioiminen iän ja kehitystason mukaan
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
VANHEMPIEN JA LÄHEISTEN TUKEMINEN OSANA SUKUPOLVIEN KETJUJEN VAHVUUDEKSI KÄÄNTÄMISTÄ Läheistyön seminaari Mareena Heinonen, Sannariikka.
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
Valmennuksen pelisäännöt
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
Vapaaehtois- ja vertaistoiminnan ongelmatilanteet
1. Monimuotoinen terveys
”SIELLÄ SITTEN KÄYTTÄYDYTÄÄN”
6.4 Liikunnan merkitykset
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
Terveitä Elämäntapoja
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
TE1 Terveyden perusteet
Päihteet Minna, elias ja kalle.
OMA VASTUU OPISKELUSSA
Mitä osallisuus voisi olla?
6.1 SELKÄRANGATTOMIEN ELINTAVAT JA MUODONVAIHDOS
Oppilaitoksen nimi Päivämäärä
Vanhemmuus Raskaus on prosessi, jonka aikana on mahdollisuus alkaa matka vanhemmuuteen (vanhemmuuteen kasvua kuvataan myös kriisiperiodiksi, jonka raskaus.
Matskua seurakuntiin Digikorvat.
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Kouluissa tehtävä työ Hubu®-menetelmällä
ARK-E Arkkitehtuurin teorian erikoistyö: suunnittelijaksi kasvamassa (3 op) 1 Ryhmätapaaminen: Suunnittelijan identiteetin rakennuspalikat Pe
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
Hypotenuusa Muistathan, että hypotenuusa on suorakulmaisessa kolmiossa
KIUSAAMISEN EHKÄISYSUUNNITELMA Laadittu:
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
KEUDAN ORIENTAATIOPÄIVÄT LUKUVUOSI
Erotilanteen palveluilla kohti sovinnollisuutta
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Vapaa aika, ulkoiset uhat ja muut esiin tulleet asiat
Oma roolini osallistajana ja vuorovaikuttajana
TERVEYSTIETO 8 5. Ystävyydestä voimaa.
Roolileikki - Läksykerhossa
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskysely
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Miten tukea lasta vanhempien erossa? Eron edessä –ilta
Jokioisten kunnan 8.-luokkalaisten HUBU-tulokset vuosina
Miten tavoitamme vähävaraiset perheet?
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Näkökulmia kunnalliseen nuorisotyöhön
RAI Espoossa
Mielipiteet lasten digitaalisesta pelaamisesta
Esityksen transkriptio:

Koti ja perhe voimavarana Hurtig

Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja 4. Elämän opettaja 5. Ihmissuhdeosaaja Mutku mä haluun Millainen kasvattaja -testi

Erilaisia perheitä Tarkastele sivun 134 diagrammia Miten perhemuodot ovat vuosien saatossa muuttuneet? Mikä kehitykseen on vaikuttanut?

Perheen säännöt Sääntöjä on monenlaisia. Sännöt on hyvä laatia yhdessä. Aikuisten tehtävä on olla aktiivinen sääntöjen laatimisessa. Lasten tehtävä on noudattaa yhdessä sovittuja sääntöjä.

Esimerkki tupakointia ja alkoholinkäyttöä koskevista säännöistä Ei koskaan tupakointia, ei edes kokeiluja. Ei koskaan nuuskakokeiluja eikä nuuskan käyttöä. Ei alkoholia lukuun ottamatta maistiaisia kotona tai juhlissa aikuisten seurassa. Ei alkoholia ennen 18. ikävuotta. Ei mennä koskaan sellaisen auton kyytiin, jonka kuski on juonut alkoholia. Ei jäädä sellaisiin juhliin, joissa muut nuoret juovat alkoholia tai tupakoivat. Perheen vanhemmat lapset eivät saa tarjota alkoholia tai tupakkaa nuoremmille sisaruksille.

Kotiintuloajat Kotiintuloajat tuottavat usein ongelmia, koska aikuisten ja lasten mielipiteet menevät niissä ristiin. Onko olemassa keinoja, joilla voidaan tehostaa yhteisen linjan löytymistä eli miten voidaan sopia yhdessä kotiintuloajoista niin, että kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä?

Vanhempien ero Erot ovat yleistyneet. Eroprosessit vaihtelevat. Lasten on hyvä olla tietoisia eroprosessista. Vanhempien kiintymys lapseen ei eroprosessissa häviä. ”Aika parantaa haavat” on hyvä sananlasku ja se auttaa.

Vanhempien ero Vanhempien ero on aina jonkinlainen stressitekijä lapselle. Suurin osa eronneiden lapsista sopeutuu kuitenkin hyvin. Eron neljä keskeisintä tekijää ovat : 1) toisen vanhemman poissaolo lapsen jokapäiväisestä elämästä 2) vaikeutunut lapsi-vanhempi -suhde 3) taloudellisen tilanteen heikentyminen 4) vanhempien keskinäinen riitaisuus. Kun ristiriitoja kyetään selvittämään, seuraukset ovat myönteisiä: avoin kommunikaatio, tunne että omille tavoitteille on tilaa suhteessa, roolien ja rajojen selkeä määrittely. Jos ristiriitojen kohtaaminen ei onnistu, suhde rikkoutuu ja lasten kasvu ja hyvinvointi häiriintyvät.

Miten isovanhempia voi muistaa? Mieti tapoja, joilla voit muistaa/ilahduttaa isovanhempiasi. Jos sinulla on isovanhemmat/isovanhempi, milloin aiot muistaa heitä/häntä?

Kotitehtävät Lue kappale ” Koti ja perhe voimavarana”. Tee kappaleen lopusta löytyvät tehtävät 1-5 vihkoosi.