Tietoturvaa internetissä Perehdytään tiedon turvaamiseen, suojaamiseen ja tiedon turvaamismenetelmiin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietoturva. Tiedon turvaaminen Tietojen turvaamisella tarkoitetaan viestintä- ja tietojärjestelmien alalla varmuutta siitä, että kyseiset järjestelmät.
Advertisements

Tietoturva. Mitä tarkoittaa tietoturva? Tietoturva tarkoittaa palveluiden, tietojen, tietoliikenteen ja järjestelmien suojaamista. Uhkina tietoturvallisuudelle.
Tietoturva. Tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan kaikissa IT-ratkaisuissa. Yrityksesi tai organisaatiosi tietojen turvaaminen on vähintään yhtä tärkeää.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
Tietoturvaviikko 2013 Esitys 2/5 Ohje: voit liikkua esityksessä eteen- tai taaksepäin napsauttamalla sivun alareunassa olevaa nuolta Tämän esityksen on.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
| Sähköisen viestinnän ja tietosuojan uudistukset HE 48/ Johanna Aho.
H5 Tietoturva. Mikä siis on tietoturva?  Tietoturva tarkoittaa lyhyesti tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.  Tietoturva.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. TIETOTURVA Tietoturvallisuus on tietojen, tietoliikenteen, palvelujen ja järjestelmien suojausta. Kun puhutaan Internetin tietoturvasta,
Tietoturva internetissä. Tietoturvaa yleisesti Tietoturva (tai tietoturvallisuus) tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.
Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,
H5 TIETOTURVA NETISSÄ JANI BJÖRKBACKA MYHOKO15A. YLEISTÄ TIETOTURVASTA Tietoturva tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.
Tietoturva tarkoittaa että pyritään suojaamaan tietoja, palveluja ja järjestelmiä ulkopuolisilta. Tietoturvaohjelmilla suojataan tietokone asiattomilta.
Tietoturva internetissä. Tiedon turvaaminen Tietojen turvaamisella tarkoitetaan viestintä- ja tietojärjestelmien alalla varmuutta siitä, että kyseiset.
Tietoturva ja tietosuoja Mikael Kivelä, kasvatustieteen laitos.
Jenni Hyttinen MyKapt14A
H5 Tietoturva internetissä. Joni kukkonen
Tulevaisuuden uutta osaamista
Jonna Kyllönen mylept14B
H5 Tietoturva internetissä
TIETOTURVA.
Tietoturva käsitteenä
Matias Orreveteläinen.
TVT-harjoituksia H5 Tietoturva
Tietoturva internetissä
Tietoturva.
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä
Tietoturva.

H5 Tietoturva Patrik Lammela.
Tietoturva.
TIETOTURVALLISUUS.
Tiedon suojaaminen ja turvaaminen
H5 Tietoturva Jenni Kontio MyKapt14a.
Tietoturva internetissä
Sanni Pietiläinen Myelpt14a
Tietoturva.
Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät
H5 Tietoturva internetissä
Jari-Pekka Koivu Myelpt14C
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä
Tekijä: Joonatan Kivelä Mytlpt14B
Rasmus Henrik Annala MYTLPT15A
Tietoturva Henkka Jokela MYtlpt15B.
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä
Tietoturva Roosa Juusola MYelpt14B
TIETOTURVA.
Tietoturva.
Tietoturva Ja tiedon suojaaminen.
Tietoturva.
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
Tietoturva.
Tietoturva Internetissä
ISO/IEC vaatimustenmukaisuus maksajavirastotehtävissä
Sosiaalialan tehtävärakenne
Tietoturva internetissä
H5. Tietoturva Internetissä
Tietoturva.
Tietoturva internetissä
TIETOSUOJA-OHJEET JOUKKUEILLE JA JAOSTOILLE
GDPR:n hyvää syksyn alkua
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Video 4: Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma
EU:n uusi tietosuoja-asetus
Esityksen transkriptio:

Tietoturvaa internetissä Perehdytään tiedon turvaamiseen, suojaamiseen ja tiedon turvaamismenetelmiin

Tiedon turvaaminen Tietojen turvaamisella tarkoitetaan viestintä- ja tietojärjestelmien alalla varmuutta siitä, et kyseiset järjestelmät suojaavat tietonsa, joita käsitellään, ja toimivat tarkoituksen mukaisesti. Tietojen turvaamisella varmistetaan luottamuksellisuuden, eheyden, käytettävyyden, kiistämättömyyden ja aitouden asianmukainen taso. EU:n turvallisuusluokitellut tiedot on jaettu neljään tasoon niillä perusteilla, miten vakava vaikutus niiden ilmitulolla olisi: TRÈS SECRET UE/EU TOP SECRET: tiedot, joiden luvaton ilmitulo saattaisi vahingoittaa poikkeuksellisen vakavasti EU:n tai jäsenvaltioiden olennaisia etuja SECRET UE/EU SECRET: tiedot, joiden luvaton ilmitulo saattaisi vahingoittaa vakavasti EU:n tai jäsenvaltioiden olennaisia etuja CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL: tiedot, joiden luvaton ilmitulo saattaisi vahingoittaa EU:n tai jäsenvaltioiden olennaisia etuja RESTREINT UE/EU RESTRICTED: tiedot, joiden luvattomasta ilmitulosta saattaisi olla haittaa EU:n tai jäsenvaltioiden eduille

Tiedon suojaaminen Tietosuoja (data protection) tarkoittaa ihmisten oikeutta omiin henkilötietoihinsa. Tietosuojaan sisältyy muun muassa yksilön oikeus tarkistaa, mitä tietoja hänestä on tallennettu henkilörekisteriin ja saada virheelliset tiedot korjatuksi. Tietosuojaa säädellään useammassa laissa. Tietosuojan lainmukaista toteutumista valvovat Suomessa tietosuojavaltuutetut ja viestintävirasto. Viestintävirasto voisi käyttää myös pakkokeinoja, kuten uhkasakkoja yrityksille tai muille tietojen säilyttäjille. Vuoden 2015 alkuun mennessä uhkasakkoa ei ollut langetettu vielä koskaan.

Tiedon turvaamismenetelmät Tietoturvallisuus tarkoittaa tietojenkäsittelyn turvaamista. Tietoturvallisuus on rakentunut seuraavien perustekijöiden varaan: tiedon luottamuksellisuuteen, tiedon eheyteen, tiedon saatavuuteen sekä tiedon tarkastettavuuteen. Tietoturvallisuus jaotellaan seuraaviin pienempiin kokonaisuuksiin : hallinnollinen tietoturvallisuus henkilöstöturvallisuus fyysinen turvallisuus tietoliikenneturvallisuus laitteistoturvallisuus ohjelmistoturvallisuus tietoaineistoturvallisuus ja käyttöturvallisuus.

Tekninen tietoturva Teknisellä tietoturvalla pyritään siihen, että käytetyissä laitteistoissa ja ohjelmistoissa ei ole tietoturvapuutteita. Tietoturvaa on siis mietittävä jo laitteistojen ja ohjelmien hankintavaiheessa. Tietojärjestelmiin pääsyä ja niissä olevien tietojen säilymistä luottamuksellisina valvotaan salasanojen ja käyttäjätunnuksien avulla. Käyttäjätunnukset ja salasanat eivät kuitenkaan ole varmimpia tietoturvaratkaisuja. Tällaisia varmistuksia ovat erilaiset palomuurit sekä käsiteltävän tiedon kryptaaminen mikä siis tarkoittaa sitä, että tieto koodataan lukukelvottomaksi. Tiedon voi muuttaa lukukelpoiseksi vain henkilö, jolla on käytössä sama, jopa 128 merkkiä pitkä purkunumerosarja, eli niin sanottuna koodiavain.

Fyysinen tietoturva Fyysisellä tietoturvalla tarkoitetaan esim. suljetussa huoneessa sijaitsevia tietokoneita. Lukitulla tilalla pyritään varmistamaan, ettei kukaan varmasti pääse käsiksi koneisiin ja kovalevyihin tai muuhun tiedontallennusmediaan.

Hallinnollinen tietoturva Hallinnollisella tietoturvalla tarkoitetaan tietoturvallisuuteen tähtääviä hallinnollisia keinoja, kuten organisaatiojärjestelyt, tehtävien ja vastuiden määrittely sekä henkilöstön ohjeistus, koulutus ja valvonta Hallinnollinen tietoturva koostuu johdon hyväksymistä periaatteista, vastuujaosta, tarkoitukseen varatuista resursseista ja riskien arvioinnista. Sisältää menettelytavat muiden tietoturvan osa-alueiden ohjaamiseen. tavoitteena on varmistaa, että kaikki eri osa-alueet ovat tarpeeksi hyvällä tasolla.

Tietokonevirukset Tietokonevirukseksi määritellään tietokoneohjelma, joka mnonistaa itseään ja leviää tietokoneesta aina toiseen. Virukset lasketaan niin sanotusti haittaohjelmiin. Ne voivat levitä esim. tietokoneverkon tai tiedontallennusvälineen mukana. Pahimmillaan virus saattaa tuhota PC-yhteensopivan tietokoneen BIOS-muistin.

Tietokoneen kaatuminen Tietotekniikassa kaatuminen tarkoittaa tietokoneohjelman, tietokoneen käyttöjärjestelmän tai myöskin jonkin tietojärjestelmän toiminnan yllättävää lakkaamista. Kaatumisen jälkeen suoritin yleensä vielä suorittaa käskyjä edelleenkin, mutta suorituksen eteneminen kiertää silmukkaa. Windows-käyttöjärjestelmä kaatuu, niin näyttöön usein ilmestyy virhetilanteesta kertova sinitaustainen teksti, joku tunnetaan nimeltänsä Blue Screen of Death (BSoD).BSoD Applen käyttöjärjestelmissä vastaavassa tilanteessa ruudulle ilmestyy animoitu pommi.

mat/ mat/