Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TIETOTURVA INTERNETISSÄ. TIETOTURVA Tietoturvallisuus on tietojen, tietoliikenteen, palvelujen ja järjestelmien suojausta. Kun puhutaan Internetin tietoturvasta,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TIETOTURVA INTERNETISSÄ. TIETOTURVA Tietoturvallisuus on tietojen, tietoliikenteen, palvelujen ja järjestelmien suojausta. Kun puhutaan Internetin tietoturvasta,"— Esityksen transkriptio:

1 TIETOTURVA INTERNETISSÄ

2 TIETOTURVA Tietoturvallisuus on tietojen, tietoliikenteen, palvelujen ja järjestelmien suojausta. Kun puhutaan Internetin tietoturvasta, tarkoitetaan usein kaikkea Internet-liikenteen turvallisuutta käsittäviä asioita. Tietoturvaa on se, että ne tahot jotka eivät ole saanet erillistä lupaa eivät pääse käsiksi koneilla käsiteltyihin tietoihin. Ei toivottuja henkilöitä jotka yrittävät viedä arkaluotoisia tietoja muiden koneilta kutsutaan hakkereiksi. Kun puhutaan Internetin tietoturvasta, tarkoitetaan usein kaikkea Internet-liikenteen turvallisuutta käsittäviä asioita.

3 TEKNINEN TIETOTURVA Teknisen tietoturvan pyrkimyksenä on, että kaikissa kaikissa käytetyissä ohjelmistoissa ja laitteistoissa ei olisi tietoturvapuutteita. Tietoturvaa on siis hyvä miettiä jo ennen ohjelmien ja laitteistojen hankintaa. Käyttäjätunnuksien ja salasanojen avulla valvotaan tietojärjestelmiä ja niissä olevien tietojen säilymistä

4 HALLINNOLLINEN TETOTURVA Hallinnollinen tietoturva tarkoittaa organisaation jäsenten ja työntekijöiden riittävää tietoturvaosaamista. Salasanoja pitää osata käsitellä todella huolellisesti ja työyhteisön jäsenten pitäisi se ymmärtää. Niitä ei saa jättää asiattomien henkilöiden lähettyville tai kirjoittaa ylös lapulle. Salasanojen huolellisen salassapidon tarkoituksena on vähentää ulkopuolisten mahdollisuuksia läpäistä organisaatioiden tietoturvajärjestelmiä ja vähentää tietoturvavuotoja

5 FYYSINEN TIETOTURVA Fyysinen tietoturva tarkoittaa esimerkiksi tietokoneita jotka sijaitsevat suljetussa huoneessa. Sen avulla pidetään huoli että kukaan ei pääse käsiksi kovalevyihin, tiedontallennusmediaan tai koneisiin.

6 INTERNETIIN LIITETTYJEN LAITTEIDEN TURVALLINEN KÄYTTÖ Kaikkien laitteiden tietoturvasta on pidettävä huolta, jos laite on liitetty internettiin. Tärkeintä on käyttöönoton yhteydessä tarkistaa laitteen asetukset. Monissa laitteissa, kuten uusissa televisioissa on verkkoliitäntä. Verkkoliitännän avulla voit siis käyttää verkon viihdepalveluja tai päivittää laitteen ohjelmistot. Verkossa jota ei ole suojattu salaamaton viestintä on eri käyttäjien nähtävissä tai kuultavissa helposti.Sen lisäksi myös sivulliset henkilöt voivat käyttää suojaamatonta verkkoa ilman lupaa. Kaikkien laitteiden oletussalasanat olisi hyvä vaihtaa ja internetistä hallintakäyttöliittymään pääseminen pitäisi saada estettyä.

7 TIETOKONEEN SUOJAUS Tärkeintä tietokoneen suojauksessa on pitää ajan tasalla siihen asennetut ohjelmistot. Haittaohjelmat tarttuu tietokoneeseen tavallisimmin päivittämättömän selainlaajennuksen kautta. Tietokoneelle pääsevät virukset ja haittaohjelmat voivat aiheuttaa monenlaista harmia. Normaalisti haittaohjelmat pilaavat koneen selaimen tai sähköpostissa olevan linkin tai liitteen kautta. Ohjelmistojen päivitys on erittäin tärkeää. Selaimiin ja niiiden laajennuksiin tietoturvapäivityksiä tulee jatkuvasti. Internetyhteyden käyttöä voi rajoittaa palomuurilla esim. hyväksymällä vain tunnettujen sovellusten liikennöinti. Tietokoneen muistissa ja kiintolevyllä olevat haittaohjelmat tunnistetaan virustorjuntaohjelman avulla.

8 WLAN-TUKIASEMAN TURVALLINEN KÄYTTÖ WLAN (Wireless Local Area Network) = langaton lähiverkko joka tekee mahdolliseksi tietokoneiden ja lisälaitteiden kytkemisen tietoverkkoon langattomasti. WLAN-verkkoja käytetään koti- ja yrityskäytössä sekä julkisissa tiloissa. WLAN-tekniikkassa on tietoturvauhkia, jotka kannattaa huomioida. WLAN-verkon kuuluvuusaluetta on vaikea rajata. Esim. verkko saattaa ulottua kotikäytössä naapuriin asti ja yrityksissä toimitilojen ulkopuolelle saakka. Olennaista WLAN-lähiverkkojen tietoturvan kannalta on ottaa käyttöön salasana koska ilman sitä kuka tahansa pääsee WLAN-verkon kuuluvuusaluelle liittymään langattomaan lähiverkkoon. WLAN-verkon kautta välitetty liikenne on myös hyvä salata koska sitä on helppoa kuunnella salamattomana.

9 ADSL-MODEEMIN SUOJAAMINEN ADSL-modeemi toimii reitittimenä kotiverkon ja internetin välillä. Huonosti suojattuna modeemi on tietoturvariski, joten sen suojauksesta on hyvä huolehtia. ADSL-laitetta joka on suojattu huonosti voidaan väärinkäyttää esim. haitallista liikennettä tai roskapostia laitteen kautta välittämällä. ADSL-laitteen voi suojata varmistamalla että vain sisäverkosta pääsee laitteen hallintapaneeliin. Hallintapaneelin salasana pitää vaihtaa heti, kun ottaa laitteen käyttöön. Päätelaitteen ohjelmisto pitää päivittää ajoittain.

10 LÄHTEET http://www.internetopas.com/yleistietoa/tietoturva/suojausmenetelmat/ http://www.lindstorm.org/tietoturva/tietoturva.html https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/laitteenturvallinenkaytto.html https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/laitteenturvallinenkaytto/tieto kone.html https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/laitteenturvallinenkaytto/tieto kone.html https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/laitteenturvallinenkaytto/adsl- modeemi.html https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/laitteenturvallinenkaytto/adsl- modeemi.html https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/laitteenturvallinenkaytto/wlan -tukiasema.html https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/laitteenturvallinenkaytto/wlan -tukiasema.html


Lataa ppt "TIETOTURVA INTERNETISSÄ. TIETOTURVA Tietoturvallisuus on tietojen, tietoliikenteen, palvelujen ja järjestelmien suojausta. Kun puhutaan Internetin tietoturvasta,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google