Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietoturva.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietoturva."— Esityksen transkriptio:

1 Tietoturva

2 Tietoturva Tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojausta Tietoturvallisuuden uhkana pidetään esim. erilaisia huijausyrityksiä henkilökohtaisen yksityisyyden loukkaamista, roskapostia, teollisuusvakoilua, piratismiä ja tietokoneviruksia Tietoturvauhkia ovat luvaton pääsy, tiedon luvaton käyttö, salaisen tiedon paljastuminen, tiedon sekaannus, tiedon kopioiminen ja tiedon hävittäminen.

3 Tietosuoja Tarkoittaa ihmisten oikeutta omiin henkilötietoihinsa. Siihen sisältyy mm. oikeus tarkastaa mitä tietoja hänestä on tallennettu henkilörekisteriin ja saada virheelliset tiedot korjatuiksi. Tietosuojaa säädellään useammassa laissa, esimerkiksi henkilötietolaissa. Tietosuojan lainmukaista toteutumista valvovat Suomessa tietosuojavaltuutettu ja Viestintävirasto. Suojausmenetelmät jaetaan kolmeen eri ryhmään: tekniseen, fyysiseen ja hallinnolliseen.

4 Tekninen tietoturva Teknisellä tietoturvalla pyritään siihen, että käytetyissä laitteistoissa ja ohjelmistoissa ei ole tietoturvapuutteita. Tietojärjestelmiin pääsyä ja niissä olevien tietojen säilymistä luottamuksellisina valvotaan salasanojen ja käyttäjätunnuksien avulla. Käyttäjätunnusten kautta määritellään, mihin tietoihin kenelläkin on oikeus päästä käsiksi. Salasanat ja käyttäjätunnukset ei kuitenkaan ole varmimpia tietoturvaratkaisuja, koska salasanojen päätteleminen on kohtuullisen helppoa. Laajempiin tietoverkkoihin yhteydessä olevissa lähiverkoissa on syytä varmistaa, etteivät ulkopuoliset pääse suoraan käsiksi sen sisältöön. Näitä varmistuksia on erilaiset palomuurit, sekä käsiteltävän tiedon kryptaaminen (=tiedon koodaaminen lukukelvottomaksi). Tiedon voi muuttaa takaisin lukukelpoiseksi vain henkilö, jolla on käytössä sama, jopa 128 merkkiä pitkä purkunumerosarja

5 Fyysinen tietoturva Fyysisellä tietoturvalla tarkoitetaan, esim. suljetussa tilassa olevia tietokoneita. Lukitulla tilalla pyritään varmistamaan, ettei kukaan pääse käsiksi koneisiin, kovalevyihin tai muuhun tiedontalletusmediaan.

6 Hallinnollinen tietoturva
Hallinnollisella tietoturvalla tarkoitetaan työntekijöiden ja organisaation jäsenten riittävää tietoturvaosaamista. Työyhteisön jäsenten täytyy ymmärtää, että salasanoja pitää käsitellä erittäin huolellisesti. Niitä ei saa kirjoittaa lapulle tai säilyttää asiattomien henkilöiden ulottuvilla. Salasanojen huolellisen käytön tarkoituksena on pienentää ulkopuolisten mahdollisuutta läpäistä organisaatioiden tietoturvajärjestelmiä ja vähentää tietoturvavuotoja.

7 Palomuuri Palomuuri on eristävä moniosainen järjestelmä joka suodattaa suojattavan verkon ja vaarallisemman verkon välisiä yhteyksiä. Palomuuria tarvitaan yleensä internet yhteydestä tulevilta hyökkäyksiltä varten. Palomuurilaitteilla on sääntöjä, joilla sisään tulevista yhteyksistä suodatetaan pois kaikki muu, paitsi tarvittava minimi. Palomuurien perusongelma on, että niiden läpi hyökännyttä murtautujaa ei voida enää estää tekemästä tuhojaan

8 Wlan-tukiaseman turvallinen käyttö
Langattomalla lähiverkolla eli Wlanilla voi kytkeä tietokoneita ja lisälaitteita langattomasti tietoverkkoon. Wlan-verkkoja käytetään mm. julkisissa tiloissa sekä yritys- ja kotikäytössä Langattomien verkkojen tietoturvan kannalta on olennaista: Määritellä wlan-verkkoon tunnistautuminen (esimerkiksi salasanalla). Ilman tunnistautumista, kuka vaan voi kirjautua verkkoon. Salata wlan-verkon kautta välitetty liikenne, koska salamaatonta liikennettä on helppo kuunnella.

9 Lähteet https://fi.wikipedia.org/wiki/Tietoturva
at/ tto/wlan-tukiasema.html


Lataa ppt "Tietoturva."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google