RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
Kappale 16.
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
Suomen Suunnistusliitto
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
Proteiinien matka suusta soluille
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
Typpi.
Homeostasian ylläpitäjiä
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Suomalaiset ravintosuositukset
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
TERVETULOA SOLUN JA PERINNÖLLISYYDEN MAAILMAAN
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Hiilivedyt.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
TE1 Ravinto Hurtig
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Kehon energiantuotto.
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
2. Solun hienorakenne.
Lääkekorvausoikeudet
Solu ottaa ja poistaa aineita
Eläimen aineenvaihdunta
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Aina ei voi valita mitä syö
Proteiinit.
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Kpl 1-3 SOLU.
Miten lihas tuottaa energiaa?
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
II Elimistön rakenne ja toiminta
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
II Elimistön rakenne ja toiminta
Esityksen transkriptio:

RAVINTOAINEET

Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit

Ravintoaineiden pilaantumisesta Hiilihydraatit käyvät, happamoituvat, homehtuvat hiivojen ja homeiden vaikutuksesta Rasvat pilaantuvat härskiintymällä eli hapettumalla Proteiinit mätänevät bakteereiden vaikutuksesta

Vähän kemiaa aluksi Hiilihydraatit koostuvat hiilestä (C), vedestä (H₂O) ja hapesta(O₂). Samoin rasvat koostuvat näistä kolmesta aineesta, joten ylimääräiset hiilihydraatit muuttuvat elimistössä rasvaksi, valitettavasti. Myös alkoholi koostuu hiilestä, vedystä ja hapesta. Kolmas makroravinne, proteiini, koostuu myös hiilestä, vedystä ja hapesta, mutta tämän lisäksi niissä on typpeä (N) mukana.

Hiilihydraatit Sokerit – Monosakkaridit Glukoosi (rypälesokeri) Fruktoosi (hedelmäsokeri) Galaktoosi – Disakkaridit Laktoosi (maitosokeri) Sakkaroosi (pöytäsokeri, ruokosokeri) Maltoosi (mallassokeri) Trehaloosi (sienisokeri)

Laktoosi laktoosiglukoosigalaktoosi

Sakkaroosi sakkaroosiglukoosifruktoosi

Maltoosi maltoosi glukoosi

Polysakkaridit Glykogeeni (eläinten varastohiilihydraatti) Tärkkelys (kasvit valmistavat) Selluloosa eli kuitu

Sokerit Hunajassa on inverttisokeria – fruktoosi ja glukoosi ovat erillään toisistaan seoksena – Pilkottu sakkaroosista entsyymillä tai hapolla erilleen Sakkaroosin makeusarvo on 100 Fruktoosin makeusarvo 140 (suurin) Laktoosin makeusarvo on vain 20 (maito ei maistu makealta)

Laktoosi intoleranssi Maitosokeria eli laktoosia pilkkoo suolessa laktaasi-niminen ruuansulatusentsyymi Vain pilkkoutunut maitosokeri pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon Laktaasin puuttuessa laktoosi jää suoleen ja kulkeutuu suolensisällön mukana eteenpäin Maitosokeri kulkee ohutsuolen läpi paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen tällöin syntyy kaasua ja ulosteen normaali kiinteytyminen häiriintyy – kipu, kaasut, ripuli

Tärkkelys Pitkäketjuinen hiilihydraatti Muodostunut glukoosirenkaista 2 muotoa: – amylopektiini (useissa kasveissa ja viljoissa) nostaa verensokeria nopeammin Ruuansulatuksessa tärkkelys pilkotaan ensin disakkareiksi, sitten monosakkareiksi (maltaasi, sakkaraasi ja laktaasientsyymi pilkkovat) Ohutsuolessa imeytyminen mahdollista – Amyloosi (suoraketjuinen)

Kuidut Pitkäketjuinen polysakkaridi Ravintokuitu, jolla esim. Ihmiselle terveydellisiä vaikutuksia Kasvinsyöjät kykenevät hajottamaan sitä pieneliöstön avulla – Märehtiminen – Paksusuoli ja umpisuolisulatus pieneliöstön eli mikro-organismien avulla – Koprofagia (ulosteen syönti)

Rasvat Triglyseridit – ”Läski”, kehon rasva, veren rasvapitoisuus Sterolit – Kolesteroli, soluseinämien rakenteessa, sappihapoissa, sukuhormoneissa, hormoneissa, D-vitamiinin esiasteena Fosfolipidit – Solukalvoissa, elimistö pystyy itse valmistamaan Rasvaliukoisten vitamiinien saanti Maittavuus – liuottaa aromeja

Triglyseridit Glyseridi + kolme rasvahappoketjua – Ketjut eri pituisia: 2-26 hiiliatomia – Luokitellaan kaksoissidosten määrän mukaan 1.Tyydyttyneet rasvahapot – ei yhtään kaksoissidosta 2.Kertatyydyttämättömät rasvahapot – yksi kaksoissidos Hiiliketjut ovat siis suorempia ja pakkautuvat tiiviimmin, ovat kiinteitä huoneenlämmössä 3.Monityydyttämättömät rasvahapot – 2 tai useampia kaksoissidoksia Nestemäisiä, pehmeät rasvat, härskiintyvät helpommin kuin edelliset

Välttämättömät rasvahapot Elimistö ei pysty itse valmistamaan Saatava ravinnosta Omega 3-rasvahapot – Lähde: EPA ja DHA - rasvaiset kalat (lohi silakka makrilli) ALA - pellavaöljy, rypsiöljy, soija, saksanpähkinä Omega 6-rasvahapot – Lähde: LA -pähkinät, kasviöljyt, vihanekset AA - liha, maitotuotteet, äyriäiset

Kolesteroli Rasva, jota elimistö ei polta energiaksi Solut valmistavat Maksa valmistaa – säätelee kolesterolin valmistamista eli valmistaa tarpeeseen – Järjestelmä voi häiriintyä Ravinnosta, seuraavissa paljon kolesterolia: – Kananmuna (keltuainen!) – Mäti – Maksa

Lipoproteiinit Rasvat ovat veteen liukenemattomia aineita ja ne on pakattava proteiineihin – HDL lipoproteiini, kuljetusproteiini, kokoaa kolesterolia elimistön kudoksista ja kuljettaa sitä elimistä takaisin maksaan päin, kuljettaa kolesterolia pois verisuonten pinnasta (=hyvä kolesteroli), siitä muodostuu muita yhdisteitä – LDL, kuljetusproteiini, kuljettaa kolesterolia maksasta elimiin, verisuonten seinämiin päin, kertyminen verisuonten seinämiin – ongelmat verenkierrossa, ihmisellä sepelvaltimotauti, veritulpat (= huono kolesteroli)

Lipoproteiinit – Kylomikronit, kuljettavat rasvoja triglyseridimuodossa suolistosta maksaan ja rasvakudokseen – VLDL, kuljettavat maksassa syntentisoituneita triglyseridejä maksasta rasvakudokseen

Liiallinen kolesteroli Syömällä marjoja, hedelmiä, kauraa, ruisvalmisteita, herneitä, linssejä, papuja, liiallista kolesterolia saa poistettua liukenevien rasvojen mukana

Proteiinit Valkuaisaineet Aminohappoketjuista koostuva orgaaninen yhdiste Usein monen toisiinsa liittyneen aminohappoketjun muodostama kompleksi – Esim. lihasproteiini, myosiinissa on yli 4500 aminohappoa ketjuuntuneena – Insuliini on yksi yksinkertaisimmista ja siinä on 51 aminohappoa

Aminohappojen ominaisuuksista Ominaisuuksiin vaikuttaa esim. se, miten aminohappoketjut ovat kolmiulotteisesti laskostuneet – Kolmiulotteinen rakenne voidaan rikkoa tai muuntaa denaturoimalla – Esim. kananmunan valkuainen Keittämällä Vispaamalla Käsittelemällä hapolla Kolmiulotteinen rakenne muuttuu peruuttamattomasti – Vatsahappojen suorittama denaturointi on tärkeää, koska proteiinin sykkyrärakenteen avautuessa ruuansulatusentsyymit pääsevät pilkkomaan peptidiketjujen liitoksia

Aminohapot Lähes kaikilla tunnetuilla eliöillä proteiineja muodostavat samat 20 aminohappoa Aminohapot ovat sidoksissa toisiinsa peptidisidoksin Proteiinin typpiryhmä on hankittava syömällä (vrt. typensitojakasvit)

Typpitasapaino Eriytyminen virtsaan – Mitä vähemmän erittyy virtsaan, sitä paremmin ravinnon proteiini on mennyt lihaksiin ja muodostanut uutta proteiinikudosta, lihasmassaa – Tutkimukset urheilijoilla ja karjalla: mikä rehu kasvattaa tuotantoeläimiä tehokkaimmin Positiivinen typpitasapaino poikasena, nuorena, kasvun vaiheessa, uuden kudoksen muodostamisen aikaan

Typpitasapaino Negatiivinen – Vanhana, kudoksia katoaa.. – Jos hiilihydraattipitoista rehua, ruokaa ei ole tarpeeksi – proteiinien pilkkominen kudosten energiaksi, typpiryhmä poistuu ureana virtsan mukana