1. Hiili – elämän alkuaine

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Advertisements

Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
HIILEN KEMIA
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Elimistömme suurin sisäelin
Fotosynteesi.
Typpi.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Amiinit.
Hiilivedyt.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Kehon energiantuotto.
Eläimen aineenvaihdunta
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Sp2-HYBRIDISAATIO.
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
Proteiinit.
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
Hiili ja sen yhdisteet Hiiltä on kaikessa elollisessa (kasvit,
2,4,4-trimetyyli-2-penteeni Avaruusrakenne Hiiliatomin sp2-hybridisaatio Hiiliatomin sp2-hybridisaatiossa sekoittuvat yksi 2s-atomiorbitaali ja kaksi.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Rakennekaavoja.
Orgaanisia reaktioita
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Mitä kemia on? KEMIA.
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
Orgaaniset typpiyhdisteet
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Alkeenien yleinen kaava
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
Esityksen transkriptio:

KE4 Elämän kemiaa

1. Hiili – elämän alkuaine Kaikki elollisen luonnon yhdisteet sisältävät hiiltä Hiiltä esiintyy eri muodoissa Grafiitti, timantti, hiilipöly ja noki, fullereeni Orgaaninen kemia on hiilen yhdisteiden kemiaa Orgaanisia yhdisteitä on miljoonia Esimerkiksi hiilidioksidi ja etanoli Orgaanisten yhdisteiden palamistuotteina syntyy pääasiassa hiilidioksidia ja vettä

2. Alkaanit Hiili- ja vetyatomeja yhdistää kovalenttinen sidos Hiilivety on yhdiste, jossa hiiliketjuun on liittynyt vain vetyä Hiilivetyjä käytetään erilaisten kemian alojen raaka-aineina, liuottimina ja polttoaineina Hiili- ja vetyatomeja yhdistää kovalenttinen sidos Hiiliatomi muodostaa aina neljä sidosta ja vetyatomi yhden C H

3. Alkeenit ja alkyynit Alkaaneissa hiiliatomien välillä on vain yksöissidoksia Alkeeneissa hiiliatomien välillä on yksi kaksoissidos Alkyyneissä hiiliatomien välillä on yksi kolmoissidos Hiilivedyn nimen alkuosa ilmoittaa hiiliatomien lukumäärän: Met- (1) Et- (2) Prop- (3) But- (4) Pent- (5)

Hiilivedyn piirtäminen Piirrä hiiliatomit Piirrä hiiliatomien väliin sidokset Laske jokaisen hiiliatomin sidosten lukumäärä Lisää sidoksia siten, että jokaisella hiiliatomilla on neljä Lisää vetyatomit puuttuviin kohtiin H — C C C —

4. Alkoholit Alkoholit sisältävät hiiliketjuun liittyneen hydroksyyliryhmän eli OH-ryhmän Alkoholien nimet päättyvät päätteeseen –oli Alkoholin nimen alkuosa määräytyy hiiliketjun perusteella Alkoholeja käytetään liuottimina, makeutusaineina ja nautintoaineina

4. Alkoholit Metanoli on myrkyllinen alkoholi! Etanolia käytetään desinfiointiaineena, polttoaineena ja nautintoaineena Väkevä etanoli on myrkyllistä! Käytön riskejä ovat aivojen surkastuminen, haimatulehdus, mahaverenvuodot, vastustuskyvyn heikkeneminen, impotenssi, hedelmättömyys, verenpaineen kohoaminen ja maksatulehdus, vapina ja heikkous jne.

5. Karboksyylihapot Karboksyylihappojen runkona hiilivety, johon on liittynyt ns. karboksyyliryhmä –COOH Ovat siis happoja, koska karboksyyliryhmä luovuttaa vetyionin Kun karboksyylihappo reagoi alkoholin kanssa syntyy yhdiste nimeltä esteri happo + alkoholi esteri + vesi

6. Hiilihydraatit Hiilihydraatit ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka koostuvat hiilestä, vedystä ja hapesta Hiilihydraatit ovat ravinnon perusta Tärkeimpiä lähteitä viljatuotteet, kasvikset, peruna, hedelmät ja marjat sekä sokeri Hiilihydraattien tehtävät elimistö saa nopeasti energiaa tarvitaan rasvojen hajottamiseen Huom! ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu rasvaksi

6. Hiilihydraatit Hiilihydraatit jaetaan pienimolekyylisiin ja suurimolekyylisiin Pienimolekyyliset sokerit: glukoosi, fruktoosi, sakkaroosi, laktoosi, maltoosi Suurimolekyyliset tärkkelys ja selluloosa

7. Proteiinit Proteiinit eli valkuaisaineet ovat myös orgaanisia yhdisteitä Niiden molekyylit sisältävät emäksisen aminoryhmän –NH2 sekä happaman karboksyyliryhmän –COOH Ihminen ei pysty valmistamaan osaa tarvitsemistaan aminohapoista, joten ne täytyy saada ruoasta Välttämättömiä aminohappoja on eniten maidossa, munassa, lihassa ja kalassa

7. Proteiinit Proteiinien tehtävät (suoja- ja ravintoaineita) muodostavat kasvuaikana uusia kudoksia ja niitä tarvitaan myös kudosten uusiutumiseen lisäävät elimistön vastustuskykyä muodostamalla vasta-aineita kuljettavat ravintoaineita ja kaasuja veressä proteiineista elimistö valmistaa entsyymeitä ja hormoneja

7. Proteiinit Ylimääräiset proteiinit varastoituvat elimistöön rasvana Eläinkunnan proteiinit ovat hyvälaatuisia, koska ne sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja Kasvikunnan proteiinit eivät yksinään sisällä kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja Siksi kasvissyöjien täytyy syödä monipuolisesti: palkokasveja ja viljaa tulisi syödä samalla aterialla

8. Rasvat Rasvat ovat glyserolin ja rasvahappojen estereitä Rasvojen tehtävät rasvat ovat elimistön tärkein energianlähde rasvat eristävät kylmältä rasvat sisältävät rasvaliukoisia vitamiineja sekä välttämättömiä rasvahappoja

8. Rasvat Rasvat jaetaan juokseviin ja koviin rasvoihin Kovassa eläinrasvassa on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka nostavat haitallisen kolesterolin määrää veressä Rasvahapot luokitellaan siis tyydyttyneisiin (kovat rasvat, eläinkunta) tyydyttymättömiin (oliivi-, auringonkukka- ja rypsiöljy, pähkinät, avokado, rasvainen kala)

KE4 Elämän kemiaa