KE4 Elämän kemiaa
1. Hiili – elämän alkuaine Kaikki elollisen luonnon yhdisteet sisältävät hiiltä Hiiltä esiintyy eri muodoissa Grafiitti, timantti, hiilipöly ja noki, fullereeni Orgaaninen kemia on hiilen yhdisteiden kemiaa Orgaanisia yhdisteitä on miljoonia Esimerkiksi hiilidioksidi ja etanoli Orgaanisten yhdisteiden palamistuotteina syntyy pääasiassa hiilidioksidia ja vettä
2. Alkaanit Hiili- ja vetyatomeja yhdistää kovalenttinen sidos Hiilivety on yhdiste, jossa hiiliketjuun on liittynyt vain vetyä Hiilivetyjä käytetään erilaisten kemian alojen raaka-aineina, liuottimina ja polttoaineina Hiili- ja vetyatomeja yhdistää kovalenttinen sidos Hiiliatomi muodostaa aina neljä sidosta ja vetyatomi yhden C H
3. Alkeenit ja alkyynit Alkaaneissa hiiliatomien välillä on vain yksöissidoksia Alkeeneissa hiiliatomien välillä on yksi kaksoissidos Alkyyneissä hiiliatomien välillä on yksi kolmoissidos Hiilivedyn nimen alkuosa ilmoittaa hiiliatomien lukumäärän: Met- (1) Et- (2) Prop- (3) But- (4) Pent- (5)
Hiilivedyn piirtäminen Piirrä hiiliatomit Piirrä hiiliatomien väliin sidokset Laske jokaisen hiiliatomin sidosten lukumäärä Lisää sidoksia siten, että jokaisella hiiliatomilla on neljä Lisää vetyatomit puuttuviin kohtiin H — C C C —
4. Alkoholit Alkoholit sisältävät hiiliketjuun liittyneen hydroksyyliryhmän eli OH-ryhmän Alkoholien nimet päättyvät päätteeseen –oli Alkoholin nimen alkuosa määräytyy hiiliketjun perusteella Alkoholeja käytetään liuottimina, makeutusaineina ja nautintoaineina
4. Alkoholit Metanoli on myrkyllinen alkoholi! Etanolia käytetään desinfiointiaineena, polttoaineena ja nautintoaineena Väkevä etanoli on myrkyllistä! Käytön riskejä ovat aivojen surkastuminen, haimatulehdus, mahaverenvuodot, vastustuskyvyn heikkeneminen, impotenssi, hedelmättömyys, verenpaineen kohoaminen ja maksatulehdus, vapina ja heikkous jne.
5. Karboksyylihapot Karboksyylihappojen runkona hiilivety, johon on liittynyt ns. karboksyyliryhmä –COOH Ovat siis happoja, koska karboksyyliryhmä luovuttaa vetyionin Kun karboksyylihappo reagoi alkoholin kanssa syntyy yhdiste nimeltä esteri happo + alkoholi esteri + vesi
6. Hiilihydraatit Hiilihydraatit ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka koostuvat hiilestä, vedystä ja hapesta Hiilihydraatit ovat ravinnon perusta Tärkeimpiä lähteitä viljatuotteet, kasvikset, peruna, hedelmät ja marjat sekä sokeri Hiilihydraattien tehtävät elimistö saa nopeasti energiaa tarvitaan rasvojen hajottamiseen Huom! ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu rasvaksi
6. Hiilihydraatit Hiilihydraatit jaetaan pienimolekyylisiin ja suurimolekyylisiin Pienimolekyyliset sokerit: glukoosi, fruktoosi, sakkaroosi, laktoosi, maltoosi Suurimolekyyliset tärkkelys ja selluloosa
7. Proteiinit Proteiinit eli valkuaisaineet ovat myös orgaanisia yhdisteitä Niiden molekyylit sisältävät emäksisen aminoryhmän –NH2 sekä happaman karboksyyliryhmän –COOH Ihminen ei pysty valmistamaan osaa tarvitsemistaan aminohapoista, joten ne täytyy saada ruoasta Välttämättömiä aminohappoja on eniten maidossa, munassa, lihassa ja kalassa
7. Proteiinit Proteiinien tehtävät (suoja- ja ravintoaineita) muodostavat kasvuaikana uusia kudoksia ja niitä tarvitaan myös kudosten uusiutumiseen lisäävät elimistön vastustuskykyä muodostamalla vasta-aineita kuljettavat ravintoaineita ja kaasuja veressä proteiineista elimistö valmistaa entsyymeitä ja hormoneja
7. Proteiinit Ylimääräiset proteiinit varastoituvat elimistöön rasvana Eläinkunnan proteiinit ovat hyvälaatuisia, koska ne sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja Kasvikunnan proteiinit eivät yksinään sisällä kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja Siksi kasvissyöjien täytyy syödä monipuolisesti: palkokasveja ja viljaa tulisi syödä samalla aterialla
8. Rasvat Rasvat ovat glyserolin ja rasvahappojen estereitä Rasvojen tehtävät rasvat ovat elimistön tärkein energianlähde rasvat eristävät kylmältä rasvat sisältävät rasvaliukoisia vitamiineja sekä välttämättömiä rasvahappoja
8. Rasvat Rasvat jaetaan juokseviin ja koviin rasvoihin Kovassa eläinrasvassa on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka nostavat haitallisen kolesterolin määrää veressä Rasvahapot luokitellaan siis tyydyttyneisiin (kovat rasvat, eläinkunta) tyydyttymättömiin (oliivi-, auringonkukka- ja rypsiöljy, pähkinät, avokado, rasvainen kala)
KE4 Elämän kemiaa