Luonto ja Raamattu. Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PYHIINVAELLUS VOIDELTUA SEURATEN
Advertisements

Valittu kansa – Israel vai me?
Pyhiinvaellus Lainkuuliaisesta kansalaisesta Jumalan lapseksi
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
Pyhä, pyhä, pyhä! Ihminen, Jumala ja luonto Raamatussa ja kristinuskossa Lasse Halme Nuorisotyön vuosiaiheseminaari Raudaskylä
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Soveltava Liikunta Kemin kaupunki LIIKUNTAPALVELUT/ Maarit Hast 2011 Liikuttaako meitä mikään? Soveltavan liikunnan lähtökohdat.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
Miehen haavat Gordon Dalby – The healing of the masculine soul.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Neljästoista etappi
RAAMATTU JA ETIIKKA Luku 8 – Ydinsisältö. Raamattu ja etiikka Raamattu on –kristillisten kirkkojen pyhä kirja –kulttuurin kirja  vaikuttanut voimakkaasti.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
Adoption Adoptio. 1.Kun kuulet sanan adoptio, mitä tulee ensimmäiseksi mieleen 2. Mitä kokemuksia sinulla on ollut adoptiosta, henkilökoht, suvussa,
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?
RADIOTOIMITTAJA.
Kehitysvammaisten ihmisten osallisuus työelämään – oikeus työhön, oikeus palkkaan Tornio
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
1. Oi Herra suuri, Luoja maan ja taivaan Sä kerran kaiken sanallasi loit Ei kukaan toinen tällaista saa aikaan Sä aina luotujasi auttaa voit Mä tahdon.
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Luterilaisen jumalanpalveluksen tunnuspiirteitä
10. Kristinusko – ristin tie
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
Eutanasia s
Humanismi.
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Neljästoista etappi
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Kiistat Venäjän kanssa ja 25-vuotinen sota
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Vastuullisuus Askel 7.
PAAVALI Henkilö Paavali ainut apostoli, joka ei henkilökohtaisesti tavannut Jeesus Nasaretilaista alkuperäiseltä nimeltään Saul, lähtöisin Vähästä-Aasiassa.
1 TIETOINEN JA TIEDOSTAMATON
JUMALAKÄSITYKSIÄ TEISMI DEISMI MONISMI VARAUK-SELLISET MONO-LATRIA
Digitaalisuus opistojen strategiaan, pedagogiikkaan ja käytäntöön
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Reformoitu opetus.
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
MEDIAKASVATUS BLOGIARTIKKELIT.
ihminen tunnistaa luonnostaan oikean ja väärän (ns. luonnollinen laki)
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
Kristinusko – armo ja sovitus
Kappale 10 Raamattu Sara ja Ville.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
Paavali Henkilö Paavali ainut apostoli, joka ei henkilökohtaisesti tavannut Jeesus Nasaretilaista alkuperäiseltä nimeltään Saul, lähtöisin Vähästä-Aasiassa.
Tuulivoima.
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Luku 24 – Muut Uuden testamentin kirjat
Kristinuskon oppi.
Kirkkoherra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
RAAMATUN PUNAINEN LANKA
”Minä ja taideteos” - kollaasi
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat Rippikoulu on elämää Jumalan kasvojen edessä (elämä-usko-rukous) Yhteisöllinen.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
Kirkon kasvatuksen linjaus
Kalvosarja on laadittu Global Meal –hankkeessa
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Move! ennakkotunti Tämä on pohja, jota voi muokata itselle ja ryhmälle sopivaksi. Itse olen vaihdellut kysymyksiä, lisännyt kuvia, lyhentänyt tekstejä.
Itsearviontikyselyn tuloksia 2018
Esityksen transkriptio:

Luonto ja Raamattu

Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa? Onko kristinusko ollut ympäristötuhojen osa- voimana? Luomiskertomuksen tulkinta ihmisen vallasta luontoon on aikaansaanut tuhoavia asenteita? Kristinusko keskittyy tuonpuoleiseen ja ehkäisee siten maailmasta huolehtimista? Kristinusko on poistanut pyhyyden luonnosta, kun se hävitti vanhat palvontapaikat?

Näistä kaikista kristinuskoa on syytetty: Kyse on ihmiskäsityksestä: onko ruumiilla viime kädessä merkitystä, vai onko ihminen pohjimmiltaan sielu ja täysin erilainen muuhun luontoon nähden? Kyse on jumalakäsityksestä: onko Jumala ja hänen työnsä vain henkistä? Kyse on maailmakäsityksestä: mikä on aineellisuuden merkitys?

Mikä on luonto hepreaksi, Vanhan testamentin alkukielellä? Kokonaisvaltaisuus, ei erottelua Luomiskertomus: ihminen luodaan maan tomusta muun luonnon yhteyteen, viljelemään ja varjelemaan Uskonnon liittyminen arkielämään: sateen ja korjuun uskontoa Hyvä luomakunta, vaikka pedotkin uhkasivat Psalmit, profeetat, Job…

Mitä Jeesus opetti luonnosta? Ei selvää luontokäskyä, mutta muistelkaamme vertauksia ja kontekstia! Härkä, lampaat, varpunen, puut, vilja… Erämaa Sakramentit: luonnon aineet Ylösnousseen tunnistaminen aterialla

Mitkä ovat Pyhän Hengen symbolit? Luontoelementit symboleina ja välineinä (tuuli > pneuma, tuli, linnut, puut) Vrt. Ps.104:4 ja helluntai: Sinä teet tuulista sanasi viejät ja panet liekit palvelijoiksesi. Luonto kokemispaikkana (vrt. esim. Elia, Abraham) Pyhyyttä koetaan luonnossa ja luonnon välityksellä Yleinen ja erityinen ilmoitus

Missä on raja Kristuksen työlle? Laajenee ensin UT:ssa eri kansoihin, lopulta koko universumiin (Ef., Kol.): kosminen Kristus Ei panteismi, vaan pan-en-teismi Jumala ei kylläkään ole kaukana yhdestäkään meistä: hänessä me elämme, liikumme ja olemme.” Luomakunnan huokaus Room. 8: luomakunta on osallinen Jumalan työstä

Missä on raja Kristuksen työlle? Lähimmäisyyden rajat? Diakonia = heikoimpien auttamista, äänen antamista äänettömille (Yhteiskunnallisen) oikeudenmukaisuuden liittyminen ympäristökysymyksiin

Maailmanloppu vai maailmanalku? Kertakäyttöinen maailma? Jatkuva luominen / uusi luominen Ruumiin ylösnousemus: jatkuvuus tämän maailman ja tulevan välillä Jumala on ”materialisti” oikein ymmärrettynä Olennaista toivo Miten kasvattaa maailmasta välittämiseen, mutta samalla Jumalan luottamiseen?

”Vaikka tietäisit maailman loppuvan huomenna, istuta tänään omenapuu.”