Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

RAAMATTU JA ETIIKKA Luku 8 – Ydinsisältö. Raamattu ja etiikka Raamattu on –kristillisten kirkkojen pyhä kirja –kulttuurin kirja  vaikuttanut voimakkaasti.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "RAAMATTU JA ETIIKKA Luku 8 – Ydinsisältö. Raamattu ja etiikka Raamattu on –kristillisten kirkkojen pyhä kirja –kulttuurin kirja  vaikuttanut voimakkaasti."— Esityksen transkriptio:

1 RAAMATTU JA ETIIKKA Luku 8 – Ydinsisältö

2 Raamattu ja etiikka Raamattu on –kristillisten kirkkojen pyhä kirja –kulttuurin kirja  vaikuttanut voimakkaasti länsimaiden kulttuurin eri muotoihin –fundamentalistisilla ryhmittymillä eettinen ohjekirja kirkoilla on erilainen Raamatun tulkintaperinne  selittää kirkkojen oppien ja moraalisten kannanottojen erilaisuuden

3 Vanha testamentin / Heprealainen Raamatun moraalisäännökset juutalaisuudessa ja kristinuskossa ydin: Jumalan ja hänen valitun kansansa liitto ja vuoropuhelu suurin osa Vanhan testamentin (VT) eettisestä opetuksessa on 5. Mooseksen kirjassa uhrisäännöksistä on luovuttu Jerusalemin temppelin tuhon jälkeen 70 jKr.

4 Tooran (1.  5. Moos.) puhtaus- ja ruokasäännökset ovat edelleen osa juutalaista perinnettä kristityt lukevat VT:tä Uuden testamentin näkökulmasta dekalogi velvoittaa myös kristittyjä

5 Uuden testamentin eettinen opetus evankeliumeissa on esitetty Jeesuksen eettisen opetuksen ydin: –Vuorisaarna  radikaali lähimmäisenrakkauden etiikka / Jumalan valtakunnan etiikka –kultainen sääntö –rakkauden kaksoiskäsky (Tooran ”tiivistelmä”)

6 varhaiskristillisyyden piirissä moraalikysymyksiä käsittelivät Paavali ja hänen oppilaansa kirjeissään (osa kirjeistä mukana Uudessa testamentissa) –Paavali odotti Jeesuksen pikaista paluuta  yhteiskunnallisten olojen muuttaminen ei tärkeää, vaan sanoman levittäminen, sillä Jumalan edessä kaikki ovat kuitenkin yhdenvertaisia Vuorisaarnan vaatiman radikaalin etiikan ja Uuden testamentin kirjeiden yhteiskuntaolojen säilyttämisen välillä jännite Paavalin patsas Pietarinkirkon aukiolla Vatikaanissa.


Lataa ppt "RAAMATTU JA ETIIKKA Luku 8 – Ydinsisältö. Raamattu ja etiikka Raamattu on –kristillisten kirkkojen pyhä kirja –kulttuurin kirja  vaikuttanut voimakkaasti."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google