Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

10. Kristinusko – ristin tie

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "10. Kristinusko – ristin tie"— Esityksen transkriptio:

1 10. Kristinusko – ristin tie
Opetusvinkki 3: Kristinuskon etiikan muotoutuminen

2 Esimerkkejä Vanhan testamentin etiikasta
Opiskelijat jakautuvat neljän hengen ryhmiin. Ryhmäläiset lukevat kukin yhden seuraavista raamatunkohdista ja esittelevät sen sisällön muille. 3. Moos. 15:1–24 3. Moos 18: 6–30 3. Moos 22: 17–33 5. Moos 14: 1–21 Kunkin raamatunkohdan yhteydessä arvioidaan, sopivatko kohdan ohjeet nykyaikana noudatettaviksi.

3 Raamattu ja etiikka Raamattu on
kristillisten kirkkojen pyhä kirja → oppien ja eettisten periaatteiden pohja kulttuurin kirja → vaikuttanut voimakkaasti länsimaiden kulttuurin eri muotoihin fundamentalistisilla ryhmittymillä eettinen ohjekirja. Kirkoilla on erilainen Raamatun tulkintaperinne → opit ja moraaliset kannanotot erilaisia. Raamatusta ei löydy suoria vastauksia modernin maailman moraaliongelmiin: ehkäisy, abortti, keinohedelmöitys, huumekauppa jne.

4 Vanhan testamentin (heprealaisen Raamatun) moraalisäännökset juutalaisuudessa ja kristinuskossa
VT:n ytimenä on Jumalan ja valitun kansan solmima liitto, jonka merkiksi Jumala on antanut erilaiset käskyt. Suurin osa Vanhan testamentin (VT) eettisestä opetuksessa on Toorassa. Puhtaus- ja ruokasäännökset ovat edelleen osa juutalaista perinnettä. Uhrisäännöksistä on luovuttu Jerusalemin temppelin tuhon jälkeen 70 jKr. Profeettakirjoissa on paljon yhteiskuntaeettistä julistusta ja opetus- ja viisauskirjoissa yleispäteviä eettisiä ohjeita ja arvoja. Kristityt lukevat VT:tä UT:n näkökulmasta. 10 käskyä velvoittaa myös kristittyjä.

5 Uuden testamentin eettinen opetus
Evankeliumeissa on esitetty Jeesuksen eettisen opetuksen ydin: Vuorisaarna → radikaali lähimmäisenrakkauden etiikka / Jumalan valtakunnan etiikka Kultainen sääntö Rakkauden kaksoiskäsky (Tooran ”tiivistelmä”) Jeesuksen oma esimerkki

6 KULTAINEN SÄÄNTÖ Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat. (Matt. 7: 12). HOPEINEN SÄÄNTÖ Älkää tehkö toisille mitään, mitä ette toivoisi itsellenne tehtävän. RAKKAUDEN KAKSOISKÄSKY Sitten yksi heistä, joka oli lainopettaja, kysyi Jeesukselta pannakseen hänet koetukselle: ”Opettaja, mikä on lain suurin käsky?” Jeesus vastasi: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat. (Matt. 2:35–40).

7 Paavalin patsas Pietarinkirkon aukiolla Vatikaanissa.
Varhaiskristillisyyden piirissä moraalikysymyksiä käsittelivät Paavali ja hänen oppilaansa kirjeissään (osa kirjeistä mukana Uudessa testamentissa). Paavali odotti Jeesuksen pikaista paluuta. Yhteiskunnallisten olojen muuttaminen ei tärkeää, vaan sanoman levittäminen, sillä Jumalan edessä kaikki ovat kuitenkin yhdenvertaisia. Vuorisaarnan vaatiman radikaalin etiikan ja Uuden testamentin kirjeiden yhteiskuntaolojen säilyttämisen välillä jännite Paavalin patsas Pietarinkirkon aukiolla Vatikaanissa.

8 ortodoksinen roomalais- katolinen luterilainen reformoitu
Vanhan testamentin aika Uuden testamentin aika Myöhempi kehitys Eri kirkkokuntien tulkinta kristinuskon etiikasta ”Jeesuksen lopullinen uhri” Jeesus tulkitsee lain uudelleen Jeesuksen ohjeiden tulkintaa ortodoksinen uhri- ja kulttisäädökset roomalais- katolinen ohjeita ihmisten suhteisiin luterilainen reformoitu 10 käskyä rakkauden kaksoiskäsky profeettojen julistus yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta Evankeliumit vuorisaarna  Jumalan valtakunnan etiikka rakkauden kaksoiskäsky  moraalinen vastuu Jumalan edessä  vastavuoroisuuden periaate Jumalan edessä Paavalin kirjeet Miten elää kristittynä maailmassa?


Lataa ppt "10. Kristinusko – ristin tie"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google