Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja."— Esityksen transkriptio:

1 7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja

2 Juutalaisuudessa Toora kaikkein tärkein osa –käskyt ja elämäntapaohjeet –juutalaisten liitto Jumalan kanssa + ympärileikkaus liiton merkkinä –juhlien merkitys ja niihin liittyvät ohjeet (sapatti, kalendaari- ja siirtymäriitit) Heprealainen Raamattu kuvaa juutalaisten historian tärkeitä tapahtumia uskonnollisesta näkökulmasta. Profeetat tulkitsevat tapahtumia ja ennustavat Messiaasta sekä tulevasta Herran päivästä.

3 Kristinuskossa Vanha testamentti nähdään Jeesuksen toiminnan ja kristinuskon taustana. –Profeetat ennustivat Jeesuksesta. –Kolmiyhteisen Jumalan toiminta nähdään jo Vanhan testamentin luomisessa ja muissa kertomuksissa. Uusi testamentti keskeisin osa. –Ytimenä Jeesuksen elämänvaiheet ja opetukset. –Paavali tulkitsee Jeesuksen merkitystä ja muotoilee monet kristinuskon keskeisimmät opit. Erilaiset tavat tulkita Raamattua ovat osaltaan johtaneet erilaisten kirkkokuntien syntyyn. Kirkkokuntien piirissä on fundamentalistisia, konservatiivisia ja liberaaleja tapoja tulkita Raamattua. Modernien teologisten suuntausten piirissä on kehittynyt uusia tulkintatapoja.

4 Pelastushistoriallinen tulkintatapa Raamatun “punaisena lankana” on Jumalan suunnitelma ihmiskunnan pelastamiseksi. Pelastus toteutuu lopullisesti Uudessa testamentissa Jeesuksen elämän ja sovituskuoleman kautta. Raamattu nähdään ihmisten kirjoittamana, jolloin se ei ole yksityiskohdissa erehtymätön, mutta Jumalan pelastustekojen kuvaus on Jumalan sanaa ja ilmoitusta. Raamattua voi tutkia myös tieteellisesti. Monien kirkkokuntien näkemys Raamatusta (esim. Suomen evankelis- luterilaisen kirkon).

5 Fundamentalistinen tulkintatapa Raamattu on kirjaimellisesti Jumalan sanaa. Raamattu on erehtymätön kaikissa asioissa eikä siellä voi olla virheitä. Tieteelliseen raamatuntutkimukseen tai tieteeseen ylipäätään suhtaudutaan kriittisesti tai torjuvasti. –Esim. kreationistit eivät hyväksy evoluutioteoriaa. Nykyisiin ongelmiin pyritään löytämään ratkaisuja suoraan Raamatusta. Pienempien kristillisten ryhmien tulkintatapa. Fundamentalistikristityt ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että Monster- energiajuoman logo muistuttaa pedon lukua 666 heprealaisilla kirjaimilla kirjoitettuna. Sattumaa, saatananpalvontaa vai juoman taitavaa markkinointia? Kuva: Shutterstock.

6 Kontekstuaaliset tulkintatavat Raamatun tekstiä luetaan lukijoiden omasta yhteiskunnallisesta tilanteesta käsin. Painotetaan erityisesti Raamatun kertomuksia, joissa käsitellään köyhyyttä, yhteiskunnallista sortoa tai muita elämän ongelmia. Raamatun tekstistä haetaan voimaa omaan tilanteeseen tai osoitetaan Raamatun teksteistä heikompien sortamiseen liittyvät piilevät rakenteet. Keskeisiä teemoja vapauden, tasa-arvon ja toivon löytäminen Raamatun tekstien avulla. Pohjautuu ns. vapautuksen teologiaan, joka on levinnyt Latinalaisesta Amerikasta muihin kolmannen maailman maihin esim. Afrikassa ja Aasiassa.

7 Feministinen tulkintatapa Raamattu on sidoksissa miesvaltaisen yhteiskunnan arvoihin ja ajattelutapaan. –Feministit tarkastelevat Raamatun kertomuksia naisen näkökulmasta. Taustalla akateeminen naistutkimus.


Lataa ppt "7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google