Esteettömyys opettajankoulutuksessa Maija Hirvonen/JAMK Esteettömyysnäkökulma: mitä se tarkoittaa opettajankoulutuksessa? Erillinen vai oppimisen ohjaamiseen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Advertisements

Topirkka -portaali ja työssäoppimispaikat:  vähentää työssäoppimisen organisoimisesta aiheutuvaa työtä (varausjärjestelmä)  selkiyttää käytäntöjä oppilaitosten.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Kriittinen pedagogiikka ja mediakasvatus
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Näyttötutkintojärjestelmä Tutkinnot Erilaiset tavat suorittaa tutkinto
Virtukampus C2 –ryhmä, miten muutos tapahtuu. C2 ETENEMINEN • Eteneminen piloteissa monitasoisesti (toimintatavat, osaaminen, teknologia….) • Toimintakulttuurien.
Kestävämpää henkilökohtaista oppimista verkostossa.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Yritysyhteistyö & Työelämään sijoittuminen 100 vuotta liiketalouden opetusta Kotkassa Juhlaseminaari
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
VOK-perusteiden taustalla oleva oppimiskäsitys ja rakenne Antti Kauppi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
Yrittäjyysfoorumi Kemi Oppilaitosten yrittäjyyteen liittyvien käytänteiden arviointi Mitä se on ja miten se voidaan tehdä? Kari Ristimäki
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
osana opiskelijan PLE:tä
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
KOTA - oppimista yhdessä työelämän kanssa KOTA Rakennustalkoot Pasi Tulkki.
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Aluepalvelut Laureassa
Työpaikkaohjaaja-koulutus ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesti
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Nuorten oppisopimus Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto
Ammatillisen opettajan dynaaminen tulevaisuuden työnkuva Yksintekijästä – työyhteisölliseksi osaajaksi Työssäoppimisen ohjaajasta - koulutuksen ja työelämän.
Akkreditointi tarkoittaa erikoistumisopintojen arviointi- ja rekisteröintiprosessia, jota Korkeakoulujen arviointineuvosto on toteuttanut vuodesta 1999.
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisseminaari
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
School-university partnership Kokemuksia koulun ja yliopiston välisestä kumppanuusyhteistyöstä kokosi: Erja Syrjäläinen.
KISÄLLISTÄ MESTARI TUPA ANTERO STENIUS.
Sosiaalityö Sosiaalityö on sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön suorittamaa ohjausta, neuvontaa, sosiaalisten ongelmien selvittämistä ja tukitoimien.
Lukiolaisten tekstitaidoista Rantala, Jukka – van den Berg, Marko LUKIOLAISTEN HISTORIAN TEKSTITAIDOT ARVIOITAVINA. Kasvatus 44 (4), 394–407. Tutkimuksessa.
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Kainuun ammattiopisto. Opetussuunnitelmien laatiminen.
Kehitysvammaisten nuorten koulutus- ja työllistymispolkujen risteyksissä Kommenttipuheenvuoro Katariina Hakala, tutkija, FT Kehitysvammaliitto ry. VAMPO.
Yhteinen näkemys IL:n opettamisessa pohjautuu:  Arvot  Strategiat  Prosessit  Toimintasuunnitelmat  Yhteistyö suunnittelussa.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Ryhmäintegraatio – kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen osallistava malli Rehtori Martti Hellström kertoo espoolaisen Auroran koulun ryhmäintegraatio-opetuksesta.
ERITYISTAIDEKASVATUS
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
HALLINTOTIETEEN OPINTOSUUNTA
Joustavat oppimispolut
YHTEISTYÖLLÄ YHDENVERTAISUUTTA
Yhteisten verkkokurssien tarjonnan laajentaminen
Ajankohtaista Maritta Ekmark Kvtl
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Fysioterapeutti (AMK), 210 op
Vaasan ammattiopisto / cpa & kjo
Hankeen tavoitteet ja toimenpiteet
Saimaan ammattiopisto Sampo
Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristö
Opintopolku.fi uudistuu oppijan parhaaksi
Esityksen transkriptio:

Esteettömyys opettajankoulutuksessa Maija Hirvonen/JAMK Esteettömyysnäkökulma: mitä se tarkoittaa opettajankoulutuksessa? Erillinen vai oppimisen ohjaamiseen integroitu teema? Mihin esteettömyys opettajankoulutuksen opetussuunnitelmassa voisi sisältyä? Mitä se konkreettisesti tarkoittaisi opetuksessa ja oppimistehtävissä Maija Hirvonen

ParadigmatLaitosparadigma: Segregaatio Kuntoutus- paradigma: integrointi Tukiparadigma: Inkluusio Yhteiskunnallinen muutos KaupungistuminenPalveluammattien syntyminen Moniarvoistuminen Mitä vammaisuus on? VaurioToiminta-vajavuusHaitta Toimenpiteet EristäminenYksilön muuttaminenYmpäristön muuttaminen Yhteiskuntaan sijoittuminen Ei sijoitutaKun on saavuttanut kuntoutus-tavoitteet Ei ehtoja Vammaisen henkilön asema Potilas hoito- järjestelmässä Asiakas asiantuntija- järjestelmässä Täysivaltainen palvelujen käyttäjä

Ammatillisen opettajankoulutuksen tavoitteet Ammatillista opettajankoulutusta koskevan asetuksen (357/2003) mukaan ammatillisen opettajankoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle: 1) tiedot ja taidot ohjata erilaisten opiskelijoiden oppimista 2) valmiudet kehittää opetusalaansa ottaen huomioon ammattien ja työelämän kehittyminen Maija Hirvonen