IMETYS.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Imetys Noora Riskula 2009.
Raskaustestin pikkuinen plussa, Ei vielä höyhenkään.
RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto. RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto.
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Työ,ja teho.
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Perhevalmennus Lehtikankaan neuvolassa
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Kehittäjätyöntekijä Merja Hakola Tavoite ; Imetystiedon anto ja kannustus imetykseen ja imetyksen pulmien selvittelyyn mikäli sellaisia syntyy.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Syöpäpotilaan ravitsemus
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Maitovarmuus Suomessa
HEDELMÖITYMINEN, ALKIONKEHITYS, SYNNYTYS
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Huolen puheeksiottaminen
NEUVOLAN PERHETYÖ
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Urheilevan nuoren ravitsemus
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Tervetuloa Saku Koivun Ksylitolikouluun
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Fotosynteesi.
Kouluinfo Renkomäen koulu
PC-liitäntä AtMega32:lle Viestin lähetys / vastaanotto Sekä laitteen konfigurointi.
Perhevalmennus, Lastenhoitotunti
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Synnytyksen jälkeen. Ensipäivät kotona Tärkeintä rauhoittaa ensipäivät kotona Muistakaa syödä, juoda, levätä Rentoutukaa, nauttikaa olemisesta kotona.
SYNNYTYS JOKAINEN SYNNYTYS ON YKSILÖLLINEN
Kivunlievitys Synnytyskipu on jokaiselle yksilöllistä
HOMUNCULUS RASKAUS JA SYNNYTYS HEDELMÖITYS Hetki, jolloin munasolu ja siittiösolu sulautuvat yhteen Tapahtuu munanjohtimessa.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Täit.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Kummina olet korvaamaton! MUGUN TYTÖT NEPALISSA. ”Aloin uskoa tulevaisuuteen” ”Jos en olisi päässyt mukaan kummiohjelmaan, olisin päätynyt lukutaidottomaksi.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
IMETYSSUOSITUKSET perheille
Odottavan perheen suunhoito
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
Perhevalmennus, Lastenhoitotunti
Hannu Hätinen LAPE-kehittämispäivä
Perhevalmennus, Lastenhoitotunti
Yhteiskunnan tuki odottaville äideille
TYÖHARJOITTELU.
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
HCK SALAMAT -10 Moi! Olemme HCK Salamat 2010-syntyneiden lasten jääkiekkojoukkue. Meitä on tällä hetkellä 21 innokasta pientä pelaajaa. Meillä on reilu.
Kielen kehityksen avainkohdat
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
PERUSLIIKUNTA.
LIIKKUUKO LAPSESI RIITTÄVÄSTI?
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Pirjo Kotkamo, hanketyöntekijä, psyk
Hyvinkään suun terveydenhuolto
Odottavan perheen suunhoito
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Tuotantoeläinten häiriökäyttäytymisen ehkäisy sikatiloilla
Esityksen transkriptio:

IMETYS

Imetyssuositukset Imeväisikäisen suosituksissa on otettu huomioon Maailman terveysjärjestön imetystä koskevat suositukset Nämä suositukset koskevat terveitä, normaalipainoisina syntyneitä lapsia Täysimetystä suositellaan 6 kk ikään ja osittaisen imetyksen jatkaminen vähintään vuoden ikään kiinteiden lisäruokien ohella Lisäruokien antaminen voidaan aloittaa lapsen tarpeiden, kasvun ja valmiuksien mukaan, viimeistään 6 kk iästä alkaen, mutta ei ennen 4 kk ikää Äidinmaidon lisäksi vauva tarvitsee kahden viikon iästä lähtien D3-vitamiinilisää 10 µg vuorokaudessa, ensimmäisen D3-vitamiinipullon saatte neuvolasta

rintamaito on ilmaista, sopivan lämpöistä ja aina valmiina! Imetyksen etuja Tukee varhaista vuorovaikutusta sekä läheisyyttä äidin ja vauvan välillä Vahvistaa äidin vanhemmuutta ja herkistää äitiä tunnistamaan vauvan tarpeet Nopeuttaa äidin palautumista synnytyksestä ja auttaa usein äidin painonhallinnassa Rintamaidon koostumus on suotuisaa vauvan ruoansulatukselle ja kaikki ravintoaineet ovat sopivassa suhteessa vauvan kehitykseen nähden Täysimetyksessä rintamaidon ravintoaineet imeytyvät parhaiten ja maidon taudeilta suojaava vaikutus on tehokkain Vauvaa täysimetettäessä kuukautisten alkaminen usein lykkääntyy Luotettava ehkäisy myös imetysaikana suojaa ei-toivotulta raskaudelta! rintamaito on ilmaista, sopivan lämpöistä ja aina valmiina!

Ensi-imetys Synnytyksen jälkeen hormonit käynnistävät maidon tuotannon ja maidon nousun rintoihin Ensi-imetys voi tapahtua jo synnytyssalissa Varhainen ihokontakti on tärkeää, myös isä voi ottaa vauvan ihokontaktiin paitansa alle Rauhoittaa vauvaa ja vauvan kipuaistimus vähenee Nopeuttaa maidon eritystä Pitää vauvan lämpötilan vakaana Vauvan hengitys, hapettuminen, pulssi ja verensokeri pysyvät vakaina Äidin ihon bakteerit lisäävät allergiasuojaa

Vauvan nälkäviestien tunnistaminen Nälkäisenä vauva hamuilee suullaan, työntelee kieltään ulos suusta ja lipoo kielellä sekä vie käsiä suuhunsa ja imee niitä Vauvan nälkäitku on myöhäinen viesti nälästä

Vauvan auttaminen rinnalle Äidillä on mukava ja rento asento, tyynyjä voi käyttää apuna Vauva on kyljellään äitiä vasten Nänni osuu vauvan nenään Vauva kääntää pään takakenoon (linnunpoika) ja vauva avaa suunsa isoksi (omenan haukkaus) Äiti vetää vauvan rintaa vasten

Vauvan oikea imuote Vauvan posket ovat pullollaan ja leuka nojaa äidin rintaan Vauva imee rytmikkäästi ja pitää välillä taukoja Aluksi vauva tekee lyhyitä imuja maidon herumisen käynnistämiseksi. Äiti saattaa tuntea tämän kihelmöintinä rinnassa Herumisen käynnistyttyä imut muuttuvat syvemmiksi, nielemisäänet kuuluvat Imetys ei satu rinnanpäässä kun imuote on oikea Imetys loppuu, kun vauva nukahtaa tai luopuu rinnasta

Lapsentahtinen imetys… Lapsentahtinen imetys tarkoittaa, että lasta imetetään aina kun lapsi haluaa Syntymän jälkeisen vuorokautensa vauva lepää Imeminen muuttuu tiheämmäksi toisen vuorokauden aikana, jolloin vauva on ”jatkuvasti” rinnalla Vauva jatkaa imemistä noin 10-12 x /vrk Vauva tekee imemällä työtä käynnistääkseen äidinmaidon muodostuksen ja herumisen Kun imetys sujuu hyvin ja vauva imee tehokkaasti, imetys kestää n. 15-45 minuuttia Ihokontakti vauvaan lisää äidin veren oksitosiinin määrää ja edistää maidon herumista

…Lapsentahtinen imetys Maidon riittävyyden turvaamiseksi on tärkeää, että lasta imetetään lapsentahtisesti rinnan imeminen on ärsyke, joka lisää maidon erityistä useimmat pelkkää rintamaitoa saavat lapset imevät 8-12 kertaa vuorokaudessa yöimetykset ovat tärkeitä riittävän maidonerityksen kannalta Ensipäivinä vauva tarvitsee aterialla vain pieniä määriä ensimaitoa Täysimetyksessä äidinmaitomäärä pysyy koko ajan sopivana Maitomäärä pienenee vähitellen kiinteiden aloituksen jälkeen Ajoittain vauvalle tulee tiheän imun kausia, jolloin vauva imee rintaa jatkuvasti ja voi olla tyytymättömämpi. Tiheän imun kauden tarkoituksena on lisätä äidinmaidon määrää.

Äidinmaidon säilytys kotioloissa Rintamaito säilyy Enintään 2 vuorokautta jääkaapissa Jäähdytettyyn rintamaitoon ei voi lisätä lämmintä, vastalypsettyä rintamaitoa Pakastettuna rintamaito säilyy 6kk Sulatettu rintamaito tulisi käyttää 12 h kuluessa sulatuksesta Mikroaaltouuni rikkoo rintamaidon proteiineja, lämmitä rintamaito vesihauteessa Kerran lämmitettyä rintamaitoa ei voi lämmittää uudelleen

Pyydä neuvolasta esite imetyksestä Lisätietoja www.imetys.fi