ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Milloin on kyse lääkevahingosta?
Advertisements

Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Puimuri - kaava.
Heli Hautamäki & Sari Rosnell
Puimuri - kaava.
Jumalan kanssa.
SUIO GP ja Räyskälä ja Räyskälä.
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Estemenetelmät.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Anne Eronen-Lindeblad
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus (ryhmissä)
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Tapaturmat s
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Mikä minä olen ? Minä olen suunnilleen 20 cm pitkä. Minun toiminto sopii kummallekin sukupuolelle. Minut voi löytää seisomasta, roikkumasta tai makaamasta.
Ruusu Jenni Pajulahti.
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Koronaariangiografia
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
KONSULTAATIO Miksi? Milloin? Ketä ja mihin? Miten?
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
SÄDEHOITO.
Keuhkojen Röntgenkuvaus
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
raajojen Natiiviröntgen
THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva
Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia
Aivoperfuusio gammakuvaus
UKG ”ECHO” Sydämen ultraäänitutkimus
Tietokonetomografia CT tai TT
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Jonna Turunen & Erna Holopainen
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
Ultraäänitutkimus/ Ultrasound
Luuston gammakuvaus Bone scintigraphy
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2013 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy.
VAARA- TEKIJÄT OMAHOITO LÄÄKEHOITO PALLO- LAAJENNUS LEIKKAUS Sepelvaltimotaudin hoito.
- 1 - Korvatorven pallolaajennus. 2  31 – 38 mm pituinen; 2/3 rustoinen osa 1/3 luinen osa  Tehtävänä mm. paineentasaus, välikorvan ilmastointi, eritteiden.
Sepelvaltimotaudin oirekuvat
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Opas hoitajalle EKG:n vuorokausinauhoitukseen
SUBRAPUBINEN KATETRI.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
Alaraajojen laskimovajaatoimin ta Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
TE3 TEKNOLOGIA LÄÄKETIETEEN TUTKIMUKSISSA Hurtig
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
Lääkekorvausoikeudet
Epilepsia.
23H HERÄÄMÖSTÄ KOTIIN
Verisuonen kanylointi
Ummetuksen lääkehoito
R6: IKÄNÄKÖKULMA - TUTKIMUSSUUNNITELMA
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Yhteenveto: Kohtaamisen kulmakiviä
PITKÄAIKAISREKISTERÖINNIT
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Esityksen transkriptio:

ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography Anastasia Raudanen 1400085 Hanna-Maria Lipponen 1201266

Alaraaja angiografia Valtimoiden varjoainekuvaus. Valtimoon ruiskutetaan katetrin kautta jodipitoista varjoainetta ja tutkimuksen aikana kuvataan valtimot alavatsalta varpaisiin saakka. Verisuonista paikannetaan mahdollisia tukoskohtia, jotka pyritään poistamaan mahdollisimman pian.

Tutkimuksen indikaatiot Alaraaja angiografiaa käytetään verisuonitukosten etsimisessä. Esimerkiksi ASO-taudissa valtimon seinämä paksuuntuu ja suoni ahtautuu sekä kovettuu. Valtimovirtaus ei kasva rasituksen aikana riittävästi, ja seurauksena on kudosten hapenpuutteen aiheuttama kipu alaraajassa. Diagnoosin varmistamiseksi tehdään alaraaja angiografia, jossa paikannetaan tukoskohta ja tutkimuksen yhteydessä voidaan tehdä pallolaajennus.

Tutkimuslaite, välineet ja paikka? Kuvaukseen tarvitaan potilaalle kiinnitettävät seurantavälineet, puudutusaine, steriilit tutkimusliinat, skalpelli , neula, lyhyt ja pitkä johdin, sisäänviejä, tutkimuskatetri, varjoaine ja muut välineet jos aiotaan suorittaa jokin toimenpide. Röntgenlääkäri ja yksi röntgenhoitaja apuna Toimenpide suoritetaan röntgenissä, sillä aluetta kuvataan jatkuvasti. Henkilökunnalla on oltava säteilyltä suojaavat jodi-suojavaatteet.

Huomioitavaa ennen toimenpidettä Jos potilas on yliherkkä jollekin aineelle tai jos on raskaana, siitä tulee ilmoittaa hoitohenkilökunnalle jo toimenpidettä suunniteltaessa. Myös perussairaudet täytyy selvittää, koska esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta voi olla este toimenpiteelle. Päivää ennen tutkimusta nivustaipeista ajetaan ihokarvat. Toimenpidepäivän aamuna verenohennuslääkkeet ja nesteenpoistolääkkeet sekä diabeteslääkkeet otetaan hoitavan lääkärin määräyksen mukaan. Mahdolliset muut lääkkeet voi ottaa normaalisti veden kera. Potilaan tulee olla syömättä 4 tuntia ennen tutkimusta. Vettä saa juoda kohtuullisesti. Tippakanyyli laitetaan perifeeriseen laskimoon. Potilaan tulee tyhjentää virtsarakko juuri ennen röntgeniin lähtöä.

Millaista tietoa tutkimus tuottaa ja kuinka tuloksia tulkitaan. Tutkimuksen tarkoitus on löytää verisuonissa olevat tukokset ja poistaa ne, vahingoittamatta verisuonta. Jos tukos on laaja, joudutaan kääntymään verisuonikirurgian puolelle. Röntgenlääkäri tulkitsee tutkimuksen tulokset ja päättää jatkohoidosta ja –toimenpiteistä. Tutkimuksen avulla voidaan päätellä tarvitaanko tehdä pallolaajennusta, asettaa stenttia tai tarvitseeko potilas muuta kirurgista hoitoa.

Toimenpiteen kulku Tutkimuksen aikana potilas on makuulla tutkimuspöydällä liikkumatta. Röntgenlääkäri punktoi paikallispuudutuksessa valtimon nivustaipeesta. Röntgenlääkäri vie ohuen katetrin valtimoon, joka johtaa tutkittavaan kohteeseen. Katetrin kautta ruiskutetaan jodipitoista varjoainetta verisuoneen, mikä aiheuttaa hetkellisen kuumotuksen tunteen. Ruiskutuksen yhteydessä otetaan sarja röntgenkuvia. Tutkimus kestää tavallisesti 1-2 tuntia. Tutkimuksen jälkeen katetri poistetaan ja punktiokohtaa painetaan 10-15 minuuttia kunnes verenvuoto lakkaa. Tämän jälkeen punktiokohdan päälle laitetaan hiekkapussi verenvuodon estämiseksi. Kuvauksen aikana voidaan myös suorittaa toimenpide ( pallolaajennus, verkon asennus yms)

Edut, virhemahdollisuudet sekä vaaratilanteet Angiografian etu on mahdollisuus siirtyä diagnostisesta toimenpiteestä heti esimerkiksi pallolaajennukseen tai stentin asennukseen. Toimenpiteessä on virheen mahdollisuus, jos varjoaine ei mene sinne minne pitää tai lääkäri tulkitsee röntgenkuvat väärin. Vaaratilanteita voi syntyä, jos toimenpiteeseen liittyy vuotokomplikaatioita tai potilas saa varjoaineesta anafylaktisen reaktion.

Kuvaus tutkimuksesta. Tutkimus mitä olin seuraamassa oli iäkkäälle miehelle tehtävä uusinta pallolaajennus/ stentin asennus. Hänen suonensa oli todella laajalta alueelta tukossa ja siihen uusittiin stentti pitämään suonta koossa. Sain seurata toimenpidettä valitettavasti vain lasin takaa, sillä minulle ei ollut jodivaatetusta. Toimenpide meni hyvin ja potilaalta saatiin korjattua suoni.

Lähteitä: http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo70454&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth= http://www.vaasankeskussairaala.fi/WebRoot/1013451/Potilasohjeet/Angiografia.pdf http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo97874c.png https://meka.thl.fi/ohtanen/1354.aspx http://www.hus.fi/sairaanhoito/kuvantaminen-ja-fysiologia/tietoa-tutkimuksista/verisuonten-varjoainekuvaukset/Sivut/default.aspx