KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Estemenetelmät.
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Intiaanikulttuurien tuho
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde |
Kappale 16.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Yksi rokote, yksi elämä: Lionien tuhkarokko-ohjelma
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
Riippuvuus tupakoinnista
Aseptiikan käsitteitä
Elimistö puolustautuu
Terveystieto 7.
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Elimistön puolustusjärjestelmä
Sairasteluiden välttäminen
Tartuntataudit s
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Riippuvuus tupakoinnista
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
Väestöräjähdys n Syitä: Lämpimämpi ilmasto
T Personal SE assignment Static Methods Jaakko Nyrölä, ryhmä TeTe
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Tupakka Suomessa ja maailmalla
Riippuvuus tupakoinnista
PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ
Koirat Ei heikko hermoille. Tietoa koiria on monen rotuisia koirat voivat olla suureksi avuksi koira on nelijalkainen nisäkäs koira on ihmisen paras ystävä.
5. Emme elä kehossamme yksin
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Tartuntataudit - infektiotaudit Normaalifloora – satoja bakteerilajeja, suolistossa, limakalvoilla, iholla > suojaa, estää haitallisten mikrobien kasvua.
Hygienian historiaa Kreikan kielessä sana hygieia merkitsee terveyttä ja hygienos tervettä. Nimitykset tulevat terveyden suojelijana pidetystä Hygieiasta,
Kansantaudit Tartuntataudit
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
MIKÄ ON TUTKIMUSTEN TILANNE? MISSÄ MENNÄÄN?
Käden infektiot.
TE3 TERVEYDENHOITOA LUVULTA ALKAEN Hurtig
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Hurtig TE1 Tartuntataudit. Infektio/tartuntataudit Yleisimmät tartuntataudit: hengitystietulehdukset, suolistoinfektiot, sukupuolitaudit Taudinaiheuttajia:
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
TE1 Tartuntataudit Hurtig
7. Taudit ja tuholaiset.
Terveyskulttuuri.
ERI AIKAKAUSIEN NÄKEMYKSIÄ TERVEYDESTÄ
Potilaan eristäminen sairaalassa
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
SYÖVÄLLE ALTISTAVAT MIKROBIT
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Venäjä.
Madagaskar.
Kiina Maailman mahtimaa TOPI,IDOR,JONI,VILJAM JA NIILA.
Tartuntatautien ehkäisy
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Matkustatko Islantiin ?
Lapsuus ja nuoruus.
Opiskelijoiden hepatiitti B -rokottamisesta
KPL 12: Tartuntataudit.
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Esityksen transkriptio:

KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN Tarttuviin tauteihin kuolee ihmisiä enemmän, kuin maailman kaikissa sodissa.

Ennaltaehkäisy Hygienia on tartuntatautien ehkäisyssä peruslähtökohtana. Hygienian tulisi olla automaattinen osa jokapäiväistä käyttäytymistä, sillä mikrobeja voi olla joka puolella. Ja useat taudit tarttuvat ilman kautta. Toisaalta liiallinen hygienia voi olla vaaraksi, sillä ihmisen immuniteetti tarvitsee myös haasteita, jotta se kehittyy. Elintason noustessa maailmalla, myös hygienian paraneminen näkyy. Esimerkiksi siisteissä asuinoloissa taikka puhtaassa juomavedessä. Yksittäisistä lääketieteellisistä keksinnöistä ovat rokotteet olleet tehokkain suoja tauteihin. Esimerkiksi isorokko, yksi maailman tappavimmista taudeista, hävitettiin WHO:n organisoiman rokotusohjelman avulla. Vuosia jatkuneen rokotusohjelman ansiosta Suomessakaan ei enää juurikaan tavata tuhkarokkoa, vihurirokkoa tai sikotautia. Tartuntatauteja voi vähentää myös edistämällä ihmisen terveyttä

Antibiootit Antibiootit ovat pelastaneet monen miljoonan ihmisen henget, nykyään monet taudit ovat hoidettavissa niiden avulla ja ne ovat yksi ratkaiseva tekijä ihmisen eliniän pitenemisessä, kuitenkin niiden käyttöön riittyy kolme selkeää rajoitusta: 1. Ne tehoavat vain bakteerien aiheuttamiin tauteihin, ei esimerkiksi viruksiin. 2. Antibioottikuuri myös tuhoaa jonkin verran elimistön omia hyödyllisiä bakteereita. 3. Tämä ongelma liittyy niiden liian runsaaseen käyttöön. Liian suuren käytön vuoksi on kehittynyt antibiooteille vastustuskykyisiä, resistenttejä bakteerikantoja. Niitä nimitetään yleisesti sairaalabakteereiksi. Tämän seurauksena enää ei pystytä parantamaan kaikkia tauteja, johon antibiootit aiemmin pystyivät.