LUENTO 3 KONSEKVENTALISMI

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jumalan kanssa.
Advertisements

Opetuksen laadun rakenteet Mikko Mäntysaari
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Preppaus ENA 4.
Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin toinen luento Filosofian Kurssi.
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Unrealistic assumptions in rational choice theory.
Johdatus lääketieteen etiikkaan
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Timo Luukkonen Janne Enberg
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
ETIIKKA.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Inf , Filosofia 2. luento Kalle Videnoja.
Etiikan peruskäsitteet
MORAALITEORIAT.
LUENTO 2 ARVOTEORIA Mikä on arvokasta? Mikä on itsessään arvokasta? Mikä tekee elämästä hyvää? 12/11/2014Floora Ruokonen, Eettiset kysymykset vammaispalveluissa1.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Pk-yritysbarometri Kevät 2005 Julkaisijat Suomen Yrittäjät ry ja Finnvera Oyj.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Moraalin ”faktuaalisuus”
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 15 – Mikko Harju Optimointiopin seminaari - Kevät 2010 Korreloitu tasapaino ja sosiaaliset.
Sairaaloiden tuottavuus 2013 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2013 – Tilastoraportti 3/2015.
ValvontaOSASTO 22 / Meilahden tornisairaala
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Filosofian Praktikum 2008 Moraali yritysmaailmassa Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kuudes praktikum Filosofian Praktikum 2008.
Tilastoja Vantaalta Väestönmuutokset (ennakkotieto) Vantaalla tammikuussa 2015 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Internalismi ja eksternalismi
LUENTO 6 Hyve-etiikkaa ja kertausta (huom. uusi aikataulu) 4/1/2015Floora Ruokonen, Eettiset kysymykset vammaispalveluissa1.
Kuvitteellinen (toistaiseksi) tenttikysymys: Miten Alastair Norcross vastaa Peter Vallantynen esittämään konsekventalismin kritiikkiin? 4/1/20151.
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Miten sopimusteoria voidaan saattaa yhteensopivaksi konsekventalismin kanssa Philip Pettitin mukaan? 4/9/2017.
Study Group – opiskelun ja oppimisen tueksi Luonnonvara-alan yksikkö Tiina Laajala Oamk / Ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Instituutioiden suunnittelu Mitä se tarkoittaa ja miten tehdä se hyvin?
LUENTO 8 Moraalin perusta: järki vai tunne? 4/2/20151.
Päivittäisraportit Opiskelijarekisteri.
Johdatus lääketieteen etiikkaan Pekka Louhiala LT, PhD, yliopistonlehtori Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitos.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Johdatus lääketieteen etiikkaan Pekka Louhiala LT, PhD Helsingin yliopisto.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
FI2 FILOSOFINEN ETIIKKA. Filosofisen etiikan lähtökohtia Käsitteet moraali ja etiikka Etiikan osa-alueet: metaetiikka, normatiivinen etiikka, soveltava.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
Eutanasia s
Moraali Eräät nohevat 9A.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
1 ETIIKAN PERUSTEET FI02 LAJM.
Esityksen transkriptio:

LUENTO 3 KONSEKVENTALISMI 4/9/2017

Moraalifilosofia metaetiikka normatiivinen etiikka soveltava

Normatiivinen etiikka Millaiset teot ovat oikeita tai vääriä? Millainen ihminen on hyvä? Millaiset asiat ovat moraalisesti arvokkaita? Mitä on oikeudenmukaisuus 4/9/2017

Eräs tapa luokitella normatiivisen etiikan teorioita Normatiivinen etiikka Miten minun tulee elää? Sokrateen kysymys: (teleologiset teoriat) Päämäärä- (deontologiset Velvollisuus- Floora Ruokonen, Eettiset kysymykset vammaispalveluissa 4/9/2017

Konsekventalististen teorioiden paikka: Normatiivinen etiikka Miten minun tulee elää? Sokrateen kysymys: (teleologiset teoriat) Päämäärä- (konsekventalistiset teoriat) Seurausetiikka Hyve-etiikka (deontologiset Velvollisuus- 4/9/2017

Toinen tapa:

Konsekventalismi W. Shaw, ”The Consequentalist Perspective”, in Dryer (ed.), 2006/2008. Tekojen arvo määrittyy vain niiden seurausten mukaan. Standardi-konsekventalismi: Teko on moraalisesti oikein, joss sen seuraukset ovat paremmat kuin toimijalle mahdollisten vaihtoehtoisten tekojen seuraukset. Implikoi: Vaihtoehtoiset teot ovat moraalisesti väärin. 4/9/2017

Seurauksia arvioitaessa Huomioidaan teot ja tekemättä jättämiset (aktit ja omissiot). Seuraukset: kaikki mikä muuttuu teon seurauksena (sisältää teon itsensä) Hyvä on riippumaton oikeasta (erottaa esim. deont.teorioista) Hyvä on agentti-neutraalia (huom. puhutaan edelleen standardi-konsekventalismista) Oletetut seuraukset (arvot ja todennäköisyydet). 4/9/2017

Konsekventalismin muodot Erottuvat toisistaan arvoteorian perusteella: mikä on hyvä, jota tavoitellaan. Eettinen egoismi: omat preferenssit Utilitarismi: agentti-neutraali onnellisuus/hyvinvointi, joka on: aina jonkun yksilön hyvinvointia yhtä arvokasta riippumatta yksilöstä on yhteenlaskettavissa, eli yhteismitallista Muut ei-utilitaristiset konsekventalismin muodot: voi olla muitakin itsessään arvokkaita asioita kuin hyvinvointi (esim. autonomia, ystävyyssuhteet). 4/9/2017

Muita konsekventalismin piirteitä: Kiitos ja paheksunta Tekojen ”ansaitsemaa” moraalista kiitosta ja paheksuntaa tulisi arvioida konsekventalistisin perustein: seuraako niistä hyvää vai pahaa ja minkä verran. Vrt. rangaistusteoria. Tekojen motiivit Sama instrumentaalinen suhtautuminen: motiivit, jotka johtavat tekoihin, joilla hyviä seurauksia ovat moraalisesti toivottavia. Tekojen ei tarvitse olla konsekventalistisen harkinnan motivoimia. 4/9/2017

Säännöt/periaatteet Esim. sääntöjen noudattaminen voi olla hyvä syy toimia jollakin tavalla – usein sääntöjen seuraaminen tuottaa parempia seurauksia kuin konsekventalistinen harkinta jokaisen erillisen teon yhteydessä. Esim. ennakoitavuus. 4/9/2017

Konsekventalismin plussia Intuitiivinen hyväksyttävyys (?) Rakenteen yksinkertaisuus: vähän oletuksia ja periaatteita 4/9/2017

Konsekventalismin kritiikkiä P Vallentyne, ”Against Maximizing Act Consequentialism”, Dryer (ed.), 2006/2008 Maksimoivan konsekventalismin kritiikki Vaatii toimijoilta liiallista oman hyvinvoinnin uhraamista Jättää toimijoille liian vähän moraalista vapautta Ei mahdollista moraalisia tekoja, jotka ovat parempia kuin toiset moraalisesti sallitut teot. 4/9/2017

1) Vaatii toimijoilta liiallista (?) oman hyvinvoinnin uhraamista Kun ainoastaan hyvän maksimoivat teot ovat moraalisesti sallittuja, toimijoilta edellytetään melkoisia uhrauksia. Etenkin jos teoria on suhteellisen hienojakoinen (fine-grained) ja täydellinen. Hienojakoisuus: tarkat erottelut. Tarkoittaa, että yhtä useita yhtä arvokkaita tekoja ei esiinny suurella todennäköisyydellä. Täydellisyys: kaikki hyvä yhteismitallisia Standardi-utilitarismi on täysin hienojakoinen ja täydellinen: toimijoilta edellytetään usein suuria uhrauksia. ”Karkeammissa” teorioissa voi esiintyä enemmän arvoltaan yhtä hyviä tekoja, joista kaikki eivät välttämättä edellytä yhtä suuria uhrauksia. 4/9/2017

2) Jättää toimijoille liian vähän (?) moraalista vapautta ”Moraalinen vapaus” (tässä yhteydessä): yksilön vapaus valita heille mahdollisista teoista. (jälleen vedotaan common senseen) 4/9/2017

Ei mahdollista moraalisia tekoja, jotka ovat parempia kuin toiset moraalisesti sallitut teot. (supererogatiiviset teot) Supererogatiiviset teot vaativat toimijalta huomattavia uhrauksia tilanteissa, joissa myös vähemmän vaativia moraalisesti sallittuja tekoja. Vielä parempia kuin vaihtoehtoiset moraaliset teot. 4/9/2017

Kritiikki ”ydin-konsekventalismia” vastaan Supervenienssi: Tekojen moraalinen sallittavuus tietyssä tilanteessa supervenioi tekojen seurausten arvoa (jälkimmäiset determinoivat edellisen). Arvon edistäminen: Jos tietyssä valintatilanteessa joku teko on moraalisesti sallittu, niin toinen, edellistä arvokkaampi teko on myös sallittu. (ei edellytä arvon maksimointia.) 4/9/2017

Argumentti sen puolesta, että ainakin mikä tahansa arvon maksimoiva teko on moraalisesti sallittu: P1: Teko on moraalisesti sallittu, jos moraalisesti ehdottamat (insistent) peruste tukevat sitä parhaiten. P2: Teon seurausten arvo on aina ehdoton peruste toiminnalle. P3: Teon seurausten arvo on ainoa ehdoton peruste toiminnalle. J: Teko on moraalisesti sallittu, jos se maksimoi teon seurausten arvon. Floora Ruokonen, Eettiset kysymykset vammaispalveluissa 4/9/2017

Väite: Premissi 3 ei huomioi persoonien normatiivista erillisyyttä. 4/9/2017

Kuvitteellinen (toistaiseksi) tenttikysymys: Miten Alastair Norcross vastaa Peter Vallantynen esittämään konsekventalismin kritiikkiin? 4/9/2017