Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mistä on tämän päivän nuoret tehty?
Advertisements

VALTIONHALLINNON YLIMMÄN VIRKAMIESJOHDON PALAUTEPÄIVÄ
KANSANTAUDIT.
Anu Kemppainen TOP-valmentaja Verkostotapaaminen Helsinki
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Ikääntyminen ja vanhuus
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti vuosina CP- ikä/kunto -projekti (CPIK) Invalidiliitto ry hallinnoi.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.
Terveystieto 7.
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Pitkäaikaistyöttömyys ja ihminen Työllisyysseminaari: Miten toimii Paltamon malli? Kaija Sepponen Työelämän kehittämispalvelut
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Uusi työ ja työelämän tulevaisuus Timo Lindholm
Ikääntyvä työntekijä työelämässä
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
AIKUINEN OPPIJA.
Mielenterveys s. 110 –
Työikäisen CP-vammaisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi ja toimintakyky ja niiden ylläpitäminen Kuntoutuspolut ja asiantuntijaverkostot.
Suomen väestöllisen huoltosuhteen muutokset vuosina
Amiram D. Vinokur & Michelle van Ryn Social Support and Undermining in Close Relationships: Their Independent Effects on the Mental Health of Unemployed.
Elämänlaatu Mitkä tekijät vaikuttavat nuoren hyvinvointiin?
Sosiaalinen luototus Kuntakyselyn osaraportti Ari Virtanen THL1.
Kansanterveystyö s Kansanterveystyö lisää tietoa ja ymmärrystä tutkimukset tutkimukset tilastot tilastot rekisterit rekisterit.
Työajan haasteita tuloksia SAK:n jäsentutkimuksesta
Terveys kansanterveysohjelma
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Toimintakyky s.36 Fyysinen Psyykkinen Kognitiivinen Sosiaalinen
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Fysioterapia työterveyshuollossa Työn psykososiaalinen kuormitus.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
AIKUISUUS PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Milloin ihminen on aikuinen? – (1) Juridinen näkökulma – (2) Biologinen näkökulma – (3) Psykologinen näkökulma Kierrä luokassa.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Terveyden määritelmät
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
1. Monimuotoinen terveys
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Psyykkinen hyvinvointi vanhuudessa
Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
SOPEUTUMINEN KULTTUURISESTI VAIHTELEVIIN NORMEIHIN
AIKUISEN HOITOTYÖ O4007HO 4OP
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
PAMin työsuojelupäivät 4.– Petäys
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Voimavarat työssä -kysely 2010
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM

ELÄMÄNKAARI/ELÄMÄNKULKU JA KEHITYSTEHTÄVÄT (Levinson 1978 mukaan) *Varhaisaikuisuuden siirtymä (n.17-22v.) *Aikuisten maailmaan siirtymä (n.22-28v.) *Kolmenkymmenen siirtymä (n.28-33v.) *Vakiintuminen (n.33-40v.) *Keski-iän siirtymä (n.40-45v.) *Keski-iän asettuma (n.45-50v.) *Viidenkymmenen siirtymä (n.50-55v.) *Keski-iän huippu (n.55-60v.) *Myöhäisaikuisuuden siirtymä (N.60-65v.)

TYÖ Antiikissa: ponnistus , vaiva, taakka tai vaikeus Kristillinen etiikka: sekä siunaus että ies Vaihtosuhde= paljonko täytyy tehdä ja millaisilla ehdoilla saadakseen säällisen elämän (Juha Siltala 2004)

TYÖ Työn avulla ihminen voi selittää itselleen ja toisille, kuka on = identiteettimme määrittäjä jäsentää arkea ja antaa jatkuvuuden tunnetta työ hallitsee nykyisin elämää voimakkaammin kuin milloinkaan ennen

Työelämän muutos Ennen1980-lukua töitä tehtiin vakiintuneissa oloissa 1990-luvun jälkeen työssä muutosvaihe on enemmänkin sääntö kuin poikkeus

työelämä monimuotoista työn tekemisen tavat ja kulttuurit vaihtelevat eri toimialojen ja ammattien piirissä palvelu-ja tuotantokonsepti muuttuu: = kenelle, mihin asiakkaan tarpeeseen ja mitä palvelua tuotetaan ja miten palvelua tuotetaan -suoritustyöntekijöiden määrä -johtotehtävissä olevien määrä -sosiaalisten taitojen hallinta korostuu

-tietotyö yleistyy -ei-rutiininomainen työtehtävät lisääntyvät -itsenäisyys lisääntyy -työajat ovat joustavampia -kiire kasvaa -kontrolli lisääntyy

Työssä tapahtuva muutos: Työn (toiminnan) peruselementit ja niiden väliset suhteet toimintajärjestelmämallilla kuvattuna (Engeström 1987)

TYÖTTÖMYYS Suunnitelmallinen ja pitkäjänteinen toiminta ja elämänhallinta osoittautuvat mahdottomaksi terveydellinen riskitekijä: koettu terveys, fyysinen terveys, mielenterveys, vaikutus työttömän perheeseen ja muuhun sosiaaliseen elämään

PITKÄAIKAISTYÖTTÖMIEN TERVEYDENHUOLLON KEHITTÄMISHANKE 2007-2010 (Stakes – Kaste –ohjelma) Tavoite: edistää työttömien terveyttä ja työ- ja toiminta- kykyä sekä terveyspalvelujen kytkeytymistä osaksi muuta aktivoivaa, kuntouttavaa ja työllistävää palvelua Toimijat: Yhteistyössä perusterveydenhuolto, työhallinto, sosiaali- toimi ja työterveyshuolto

TERVEYS WHO: fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen, emotionaalinen ja hengellinen hyvinvointi, joka vaihtelee elämänkulun eri vaiheissa -terveys on pääoma, joka kasvaa yksilöiden ja yhteisöjen elämänhallinnan vahvistuessa -terveys vahvistuu tai heikkenee ihmisten omien valintojen ja lähiyhteisöjen toiminnan seurauksena

Terveyttä määrittävät tekijät: *Yksilölliset tekijät *Sosiaaliset tekijät *Rakenteelliset tekijät *Kulttuuriset tekijät

MITEN SUOMI SAIRASTAA -krooniset kansantaudit tärkein elämänlaatua ja toimintakykyä huonontava sairausryhmä -ne ovat yleisin työkyvyttömyyden syy -70 % työkyvyttömyyseläkkeiden syistä: -mielenterveyshäiriöt -tuki- ja liikuntaelinsairaudet -sydän- ja verisuonisairaudet