Kansalaisten kirkonkylä - paikka, jota sinä voit muuttaa! Pia Mustonen Kyläsuunnittelu sujuvaksi Liperi 1.12.2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Missä on laupias samarialainen tänään?
Advertisements

PUHEEN VUORO Vanhempainilta
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Yhtälön ratkaiseminen
JÄRJESTYSÄÄNNÖT   Toiminnan ja käyttäytymisen tiloissa on oltava asiallista. Toiminta ei saa loukata tai syrjiä ketään. Alkoholin ja muiden päihdyttävien.
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Toimintaohjeet opelle
Tietoturvallisuuden huonetaulu
treeni.fi harjoituspäiväkirja
Kansalaisvaikuttamisen verkkokurssi
Katso Aitolasta lisää:
Kielipläjäys 7. luokalle
Uusien kyläsuunnittelijoiden rekrytointitilaisuus 2. kokoontuminen, Siilinjärvi, kunnan talo Kyläsuunnittelun menetelmät Ohjelma Klo – 18.05Tilaisuuden.
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Arvot ja toimintakulttuuri: Opettajainkokouksen organisointi Turun normaalikoulu helmikuu 2014 paikka: Liedon VanhalinnaLiedon Vanhalinna.
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
EU-kansalaisuus: Miten kansalaisuus määritellään?
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
SUMUVERHON TUOLLA PUOLEN – tulevaisuusorientoitunut menetelmä opinto- ja uraohjaukseen.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Metropolialueen alueellisen palvelukeskuksen pilottihanke HANKEFOORUMI Palvelumalli urheiluseurojen iltapäiväkerhojen ja iltapäivätoiminnan.
Tampere Seurakunnan aamu- ja iltapäivätoiminta lapsen ja perheen tukijana verkostojen viidakossa Miten turvaamme yhdessä jokaiselle pienelle.
Sinä. Juuri sinä voit vaikuttaa siihen Sinä voit vaikuttaa siihen, että apua saadaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti siellä missä sitä tarvitaan.
Nuorisovaltuustotoiminta ja nuorten osallisuus Suomessa
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Heinolan Tanssikerhon oma seura analyysi 2/23/15.
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
Mistä voit anoa hyväksilukuja? muissa oppilaitoksissa suoritettuja kursseja aktiivinen koulun ulkopuolinen toiminta: esim. järjestö-, kulttuuri-, ohjattu.
pk Sopimusvuori ry & Sopimusvuorisäätiö Järjestö Sopimusvuori ry & Sopimusvuorisäätiö palveluntuottaja päivittäin yli 600 kuntoutus- ja hoitopaikkaa.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Organisointi: 3 hlöä yhdessä (polttopalloa): Ohjeet: yksi keskellä ja kaksi heittää palloa siten, että keskipelaaja ei saa kiinni. -HUOM: pään yli ei saa.
Kirje joulupukille By Eetu, Olli & Tuukka.
Esteettömyys päiväkodeissa koulutuspäivä
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
TSEMPPIÄ LIIKUNNASTA- HANKE
Miehen kohtaaminen Miehen tapa viestiä Miestyön foorumi III Ounasvaaran pirtit, Rovaniemi Ira Virtanen, FM, nuorempi tutkija.
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
Kreikan demokratia   - Kaupunkivaltion hallitsemista kutsuttiin politiikaksi: yhteisistä asioista keskusteltiin julkisesti, vallankäyttö ei perustunut.
Toimintaohjeet opelle
5/2007 Kv. harjoittelun haasteet sessio 15 Kv. kevätpäivät, Seinäjoki
Ops seminaari Askola.
Kirjan tehtävien vastaukset s. 114 III Vaikuttamisen kanavat 10 Media on tärkeä mielipidevaikuttaja.
Tiedonhaku Tiedonhaun käsite ja menetelmät 2. Ryhmätyö 2 ● Muodostetaan 4 henkilön ryhmät ● Keskustelkaa millä tavoilla käytätte internetiä ‒ selailua.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Kokoomus Heinola Kuntavaaliohjelma
Lämpimästi tervetuloa!
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Luonnontiedeaiheinen projekti
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
Tasa-arvosuunnitelma
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Yhteistoiminnallinen kokous
käsitekartta lähisuhteista
Partion johtamismallin avulla
KANSILEHTI LUONTAISET TAIPUMUKSET™ KIIHDYTYSPÄIVÄN VALMENNUSMATERIAALI 1. Viestintätyylit/vuorovaikutusharjoitus 2. Palautteenanto 3. Ongelmanratkaisu.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Ulkomaan kansalaiset kunnittain 2017
Verkkoaivoriihi helmikuussa 2014
Karttamerkit 2
Leena Pietilä ja Juha Rantamäki
OP
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Esityksen transkriptio:

Kansalaisten kirkonkylä - paikka, jota sinä voit muuttaa! Pia Mustonen Kyläsuunnittelu sujuvaksi Liperi

Kansalaisten kirkonkylä zPerustuu kansalaisten kaupunki-menetelmään zErilaisille ryhmille suunnattu toiminnallinen kansalaiskasvatuksen menetelmä zTavoitteena selventää aktiivisen kansalaisuuden käsitettä sekä kannustaa käytännölliseen, arjen kansalaisvaikuttamiseen omassa elinympäristössä

Tarvittavat resurssit zPerustyöpajan kesto n. 45 minuuttia zTyöpaja sisustetaan kirkonkyläksi, sisältäen erilaisia julkisia ja yksityisiä tiloja xesim. kauppa, urheilukenttä, kirkko, nuorisotila yms. zJokaiseen tilaan sijoitetaan puoliksi taitettu fläppipaperi, jossa toisella puolella lukee aktiivinen ja toisella kansalainen zTyöpajan aluksi paperit ovat näkyvillä aktiivinen puoli ylöspäin

…ja materiaalit zSuuria papereita ja tusseja zHaluttaessa erilaisia sisutusmateriaaleja kuvaamaan kirkonkylän eri tiloja zSisustumateriaalien sijaan tilat voidaan myös kirjata paperille ja ripustaa kylteiksi eri puolille työpajaa zOngelmacaset tulostetaan osallistujille

Työpajan vaiheet zAloitus (5 min) zMitä on olla aktiivinen? (5 min) zMitä on olla kansalainen? (5 min) zAktiivinen kansalaisuuskeskustelu (10 min) zCase-pienryhmätyöskentely (15 min) zLoppukeskustelu (5 min)

Pohdintavaihe zAloitus xToivotetaan osallistujat tervetulleiksi kansalaisten kirkonkylään, paikkaan, jota jokaisella on mahdollisuus muuttaa zMitä on olla aktiivinen xOsallistujat kiertävät tilasta toiseen ja kirjoittavat papereille, mitä on olla aktiivinen eri tiloissa zMitä on olla kansalainen xAvataan paperit siten, että kansalainen lukee aktiivisen vieressä. Pyydetään osallistujia kiertämään tilasta toiseen ja kirjaamaan, kuinka missäkin tilassa voi olla kansalainen zAktiivinen kansalaisuus-keskustelu xLuetaan ääneen eri tiloihin tulleita vastauksia ja pohditaan yhdessä miten eri tiloissa voi olla aktiivinen kansalainen ja mitä aktiivinen kansalaisuus tarkoittaa

Case- pienryhmätyöskentely zOsallistujat jakautuvat pienryhmiksi eri tiloihin zRyhmille annetaan ongelmacase, johon heidän täytyy keksiä ainakin neljä eri tapaa toimia aktiivisena kansalaisena zRyhmät käyvät keskustelua eri tavoista sekä kirjaavat ylös ratkaisuehdotukset

Tilat ja ongelmacaset zEsimerkkejä tiloista yUrheilukenttä, kauppa, baari, koulu, nuorisotilat, sanomalehti, ympäristö zEsimerkkejä ongelmacaseista: yNuorisotilat: Kirkonkylältä puuttuvat kunnolliset ja viihtyisät nuorisotilat. Mitä teet? yYmpäristö: Isoksi kasvaneet pensaat haittaavat näkyvyyttä risteysalueella suojateiden läheisyydessä, jossa liikkuu paljon lapsia. Mitä teet?

Loppukeskustelu zKäydään keskustelua esitetyistä ratkaisuista zTehdään päätökset mahdollisista toimenpiteistä