NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Advertisements

KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Palautteen antaminen ja vastaanottaminen
TVT ja verkot opetuksessa ja oppimisessa Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
Selkokeskus 2014 Selkokielen strategia 2014–2018 Meneekö viestisi perille -seminaari Leealaura Leskelä Selkokeskus / Kehitysvammaliitto.
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Tuplatiimi -työmenetelmä
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Minä oppijana 1 ov..
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Lasten osallisuutta kartoittamassa
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
LAPSEN OIKEUDET.
Opetussuunnitelma, koulun kehittäminen ja arviointi 5op
HOPS eli Henkilökohtainen OPiskeluSuunnitelma
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Yhteistoiminnallinen oppiminen Tavoitteena saada yleiskuva menetelmästä oman opetuksen suunnitteluun.
Nuorissa = voimaa, vahvistetaan sitä! Voimakas –projekti
1 Tuotokset Päätösseminaarin ryhmätyöt Ohjusrukkanen loistava! Foorumi tavata verkostoa (pienemmässä mittakaavassa, kuin verkostopäivillä) a kuulla ”kentän”
LIIKUNNASTA HYVINVOINTIA - SEMINAARI Turun lyseon koulu Kello
Ongelmaperustainen oppiminen
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Yksilölliset polut / laajennettu työssäoppiminen
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisohjelma Metropoliassa Opettamisesta osaamiseen - kehittämisohjelman avausseminaari Leena Koivumäki,
Suomen NMKY:n Liitto – Camera obscura –toiminta Alavus Tarkistuspiste 1.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
PALAUTTEEN ANTAMINEN JA VASTAANOTTAMINEN
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
Toimintaohjeet opelle
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Viinijärven koulun vanhempainilta 23.4.
Ops seminaari Askola.
Jyväskylän kristillinen opisto
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
Tietostrategiaa monimuotoisesti
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?

Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Osallisuudesta Tanja Räty.
Esityksen transkriptio:

NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op Iiris Happo & Pirkko kepanen & marja Koukkari

Työpaja 19.11.2014 16.15 – 17.00 Yhteinen aloitus – koneet kuntoon ja kaikki linjoille Orientaatio illan aiheeseen: - Mitä on osallisuus? - Mitä on osallistava pedagogiikka? Ohjeet työpajatyöskentelyyn 17.00 – 18.00 Työpajatyöskentelyä pienryhmissä osallisuus –teemaan liittyen 18.00 – 18.15 Kahvitauko 18.15 – 19.15 Työpajatyöskentelyn tuloksia: 5 min. / pienryhmä 19.15 Iltavapaa

Osallisuus on syrjäytymisen vastakohta Erityiskasvatuksen arvot: Ihmisarvo näkemys kaikkien ihmisten ehdottomasta arvosta Integriteetti ihminen on ehjä ainutlaatuinen kokonaisuus sekä fyysisesti että henkisesti, eikä tätä kokonaisuutta saa koskea, loukata tai särkeä Itsemääräämisoikeus ihmisen oikeutta elää omaa elämäänsä ja olla aktiivisesti mukana kaikissa häntä koskevissa asioissa Osallisuus osallisuus elämään ja yhteisöön jokainen yksilö on oman elämänsä subjekti ja subjekti siinä yhteisössä, jossa kasvatus tapahtuu; oikeus olla mukana kaikissa niissä toiminnoissa, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä

Osallistava pedagogiikka Hyväksyy opiskelijan tavoitteet ja lähtökohdat Painottaa opiskelijan omaa osallisuutta, vapautta ja vastuuta: oppimisen lähtökohtien pohdinnassa, tavoitteiden asettamisessa, suunnittelussa, toteutuksessa ja onnistumisen arvioinnissa. Opiskelijakeskeisyys ei ole pedagoginen ratkaisu vaan ohjauksella saavutettu päämäärä.

Osallistava pedagogiikka Ymmärtää kontekstuaalisuuden ja yhteisöllisyyden merkityksen oppimisessa. koti vapaa-aika opiskelu

Syrjäytymisestä osallisuuteen Prevent -hankkeen seminaarissa 11.11. saatuja ajatuksia siitä, miten koulu ja muut aikuiset toimijat voivat vaikuttaa lasten ja nuorten osallisuuden lisäämiseen Tanja Äärelää ja Anu Alankoa lainaten: Aikuisen tulee olla saatavilla ja läsnä, kysyä kuulumisia, olla kiinnostunut Opettajan tulee huolehtia oppimisesta ja huomattava oppimisen haasteet Anna myönteistä palautetta, hymyile, käytä huumoria Pysy aina aikuisena! Jos teet virheen, pyydä anteeksi Muista, että jokainen on arvokas sellaisena kuin on

Mitä on osallisuus sosiaalinen, toiminnallinen ja vaikuttava osallisuus mukana olemista vertaisryhmän kanssa tekemistä päätöksentekoon osallistumista kaikkien mielipiteiden kunnioittamista toimijuuden tunnustamista konkreettisia tekoja

Aikuiset huolehtivat siitä, että kaikki pääsevät mukaan osallistumaan ja että kaikilla on kavereita Osallisuuden kokemus lisää itseluottamusta, vahvistaa omaa toimijuutta ja kantaa yli nivelvaiheidenkin

TYÖPAJAN TEHTÄVÄKSIANTO (INSTRUKTIO) Työskentely pienryhmissä; kotiryhmä Esittäytyminen kotiryhmissä 60 min pienryhmätyöskentelyä Tehtävän käsittely yhteisesti 5 min/ pienryhmä Esityksessä: A. Unelman toteutus ja hyödyt. B. Mikä oivallus erityisesti edisti unelman toteutumista? Muistakaa oman huoneenne numero, siirrämme kotiryhmään yhteyden katketessa

OSALLISUUDEN EDISTÄMISEN SUUNNITELMA - UNELMA - Visioikaa unelmanne nuorten osallisuutta edistävästä oppimisympäristöstä. Antakaa unelmallenne nimi.

OSALLISUUDEN EDISTÄMISEN SUUNNITELMA - TAVOITTEET - Kirjatkaa tavoitteita, joiden saavuttaminen auttaa tekemään unelmastanne totta. 1. 2. 3. 4. 5.

OSALLISUUDEN EDISTÄMISEN SUUNNITELMA - HYÖDYT - Kirjatkaa runsaasti erilaisia hyötyjä, joita unelman saavuttaminen nuorille mahdollistaa. Ketkä muut hyötyvät unelmanne toteutumisesta? -

OSALLISUUDEN EDISTÄMISEN SUUNNITELMA - EDISTYMISEN PORTAAT - VISIOIKAA MITEN ETENETTE JA KUVATKAA KONKREETTISESTI TEKEMISTÄNNE ASKELMALTA TOISELLE (1 – 5 PORRASTA).

OSALLISUUDEN EDISTÄMISEN SUUNNITELMA - ei ole helppoa, mutta kuitenkin mahdollista - KIRJATKAA SYITÄ, JOIDEN VUOKSI TAVOITTEENNE SAAVUTTAMINEN EI OLE VÄLTTÄMÄTTÄ HELPPOA -

OSALLISUUDEN EDISTÄMISEN SUUNNITELMA - ONNISTUMINEN - KUVATKAA MILLAINEN OSALLISUUTTA EDISTÄVÄ UNELMANNE ON NYT VALMIINA?