Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maaseudun ympäristön hoidossa 3.11.2009 Tiina Malm.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Maaseudun kehittämisohjelma 2007 – 2013 ja 2014–2020
Kosteikkojen ja suojavyöhykkeiden yleissuunnittelu ja toteuttaminen
Ohjelmaperusteiset tuet
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Koulutus ja viestintä yhteistyön välineinä Siru Aura, ohjelmavirkailija, tiedotus ja koulutus Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma p ,
Sivu VALINTAKRITEERIT. Ohjelman varojen kohdennus Sivu 2 Julkinen rahoitus yhteensä miljoonaa euroa kaudella.
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
2 Etelä-PohjanmaaOsaa-Uskaltaa-Menestyy Etelä-Pohjanmaan liitto - Merkittävimmät EU-ohjelmat Etelä-Pohjanmaalla ohjelmakaudella : Länsi-Suomen.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma
Maaseutuvirasto Varainhoito-osasto Tukien maksatusyksikkö
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Maaseutuverkoston ajankohtaiskatsaus
1. Maatalouden tuotantokustannusten alentaminen uusien innovaatioiden avulla Viljelijöiden, maa- ja metsätaloustuotteita jalostavien yritysten, markkinatoimijoiden,
Maatalouden ympäristötuki Ehdotus toimenpiteiksi Fincid seminaari/
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Manner-Suomen maaseutuohjelma Tilannekatsaus 1/2009
Maaseudun kehittämisohjelmat ohjelmakaudella Pohjois-Karjalassa
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Maa- ja metsätalousministeriö
Perinnebiotooppien rahoitus
Kainuun maaseutusuunnitelma
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
Linnaseutu ry •Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys •Leader -rahoitus.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
CAP post 2013 Tilannekatsaus ohjelmatyön näkökulmasta Tiina Malm.
Hankerahoitus ja sosiaalipalvelujen kehittäminen - EAKR-ohjelma - ESR-ohjelma - maaseutuohjelma Heli Rintala.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Ympäristön hoito uudessa maaseutuohjelmassa
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
LFA uudistus Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet ympäristöasioissa Terveystarkastuksen ja elvytyspaketin merkitys maaseudun kehittämisohjelmalle.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Ympäristö- ja ilmastovaikutukset Miten Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmalla menee? -Eväistä uudelle ohjelmakaudelle Helsinki Irene Huuskonen.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tilanne MMM/Maaseudun kehittämisyksikkö.
Maaseuturahasto Satakunnassa
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Myrskyn jälkeen -esiselvityshanke –
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastus
Neuvo 2020 –maatilojen neuvontajärjestelmä
Maaseudun kehittämisyhdistys ry Rauman seudun ja Vakka-Suomen 7 kunnan alueella toimiva leader-ryhmä, johon kaikki voivat liittyä jäseniksi!
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Maatalouden vesiensuojelu
Sivu 1 Manner-Suomen maaseutuohjelman toimeenpano Tilannekatsaus
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
KANSAINVÄLISEN STRATEGIAN TARKOITUS Oppisopimuskoulutuksen kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisen työelämän kansainvälistymistä ja.
1 EI-TUOTANNOLLISET INVESTOINNIT JA LEADER-TOIMINTATAPA YMPÄRISTÖTUESSA.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUSTILANNE JA HAASTEET Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitean kokous Neuvotteleva virkamies Aila Ryynänen.
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma AJANKOHTAISTA TOIMEENPANOSTA Elinkeinojen kehittäminen Leader-työn ajankohtaispäivä Reijo.
Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon maaseutupäivä Mikkeli
Suomen seutuverkot Kevätseminaari 2016 Silja Symphony Sivu
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020: NEUVONTA
Miksi maataloutta tuetaan?
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuudet Uudellamaalla
Maaseuturahasto Leader
Ympäristökorvauksen muutokset v. 2020
Esityksen transkriptio:

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maaseudun ympäristön hoidossa Tiina Malm

Tiina MalmSivu Manner-Suomen maaseudun kehittämis- ohjelman mahdollisuudet ympäristönhoidossa Laaja paketti erilaisia maaseudun kehittämis- toimenpiteitä neljällä toimintalinjalla ja lisäksi maaseutuverkosto (1)maa- ja metsätalousalan kilpailukyvyn parantamista (2) ympäristön ja maaseudun tilan parantamista (3) maaseutualueiden elämänlaadun ja maaseudun elinkeinoelämän monipuolistamista (4) Leader- toimintatapa läpi ohjelman

Tiina MalmSivu Maa- ja metsätalouden kilpailukyvyn parantaminen Toimintalinjan 1 mahdollisuudet maaseudun ympäristönhoidossa 111:koulutus ja tiedonvälitys - keskeisessä asemassa kehittämisorganisaatioiden ja tutkimuslaitosten kanssa yhteistyössä toteutetut hankkeet -kohderyhmänä viljelijät, jatkojalostajat ja metsänomistajat -koulutukseen voi liittyä myös yrityskohtaista paikan päällä tapahtuvaa valmennusta -alueellisia, alueiden välisiä ja myös valtakunnallisia hankkeita -> tärkeä toimenpide ympäristöasioissa

Tiina MalmSivu Maa- ja metsätalouden kilpailukyvyn parantaminen Toimintalinjan 1 mahdollisuudet maaseudun ympäristönhoidossa 121: investointituet -esim. lypsy- ja nautakarjatalouden rakentamisinvestoinnit tai biokaasulaitokset -TE-keskus valitsee tuensaajat hakukierroksittain: yksi valintakriteereistä on energian säästöä, uusiutuvien luonnonvarojen käyttämistä rakentamiseen ja lämmityk- seen, bioenergian käyttöä tai lannan hyödyntämistä edistävät toimet.

Tiina MalmSivu Maa- ja metsätalouden kilpailukyvyn parantaminen Toimintalinjan 1 mahdollisuudet maaseudun ympäristönhoidossa 124: uusien tuotteiden, menetelmien ja tekniikoiden kehittäminen -esim. ilmastonmuutokseen, uusiutuvaan energiaan, vesienhoitoon ja biologiseen monimuotoisuuteen liittyvät innovaatiot -vaikutetaan esim. kasvihuonekaasujen vähentämiseen, fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen, veden laadun parantamiseen ja biologisen monimuotoisuuden häviä- misen pysäyttämiseen

Tiina MalmSivu Ympäristön ja maaseudun tilan parantaminen Toimintalinjan 2 mahdollisuudet maaseudun ympäristönhoidossa 214: maatalouden ympäristötuet -lukuisia erilaisia toimia, paljon mahdollisuuksia -toimien kehittämiseksi tarvitaan tutkimuksia ja selvityksiä, mutta myös nykyisten mahdollisuuksien tehostamiseksi tiedotusta, koulutusta ja neuvontaa -ympäristötuen muutosryhmä kehittelee tehostamista ja kohdentamista -v. 2008: 3 uutta erityistukea -v. 2009: luonnonhoitopellot -v (esitys komissiossa)

Tiina MalmSivu Ympäristön ja maaseudun tilan parantaminen Toimintalinjan 2 mahdollisuudet maaseudun ympäristönhoidossa 211, 212: luonnonhaittakorvaukset -hoidettu maaseutumaisema 216: ei-tuotannolliset investoinnit -perinnebiotooppien ja kosteikkojen perustaminen Lisäksi 213: vesipuitedirektiiviin liittyvä tuki - asian valmistelu käynnissä komissiossa

Tiina MalmSivu Esitetyt muutokset ympäristötukeen ja ei-tuotannollisiin investointeihin (2010-) -Monivaikutteisten kosteikkojen perustamisen ja hoidon tukien laajentaminen Merenkurkun ja Perämeren alueelle -Pienialaisten perinnebiotooppien tukitason korotus (135 €-> 200 €) -Erityistuki luonnon ja maiseman monimuotoisuuden edistä- misestä laajennetaan Leader-toimintavalla toteutettavaksi -Kosteikkojen perustamisen tukitason nosto euroon, pienet kohteet (0,3-0,5 ha) €/kohde alkaen modulaation kautta 65,6 milj. € lisärahoitus kohdennetaan suojavyöhykkeiden perustamiseen ja hoitoon sekä ravinnekuormituksen tehostettuun vähentämiseen

Tiina MalmSivu Maaseutualueiden elämänlaatu ja maaseudun elinkeinoelämän monipuolistaminen Toimintalinjan 3 mahdollisuudet ympäristönhoidossa 323: maaseutuperinnön säilyttäminen -kohderyhmänä maaseudun asukkaat, yhteisöt, yritykset -maaseudun kulttuuri- ja luontoperintökohteiden, arvokkaiden rakennusten ja luonnonarvoiltaan merkittävien paikkojen suojelu, hoito, säilyttäminen ja kehittäminen esim. maisemanhoitosuunnitelmat ja niiden toteuttaminen 331: koulutus ja tiedonvälitys -koulutusta ja tiedonvälitystä energia-, ympäristö- ja maaseutuasioista -kohderyhmänä maaseudun asukkaat, yritykset, yhdistykset, kehittäjät

Tiina MalmSivu Leader Toimintalinjan 4 mahdollisuudet ympäristönhoidossa -Leader-toimintapa läpi koko ohjelman (411: 111,123, 124 / 412: 214, 216 / 413: koko toimintalinja 3) -412: rahoitus toimintalinjalta 2, ei toimintaryhmän kehyksestä -maatalouden ympäristötuet (214): perinnebiotoopit ja kosteikot sekä (esitys, v ) luonnon ja maiseman monimuotoisuuden edistäminen -ei-tuotannolliset investoinnit (216): arvokkaiden perinnebiotoop- pien alkuraivaus ja aitaaminen sekä kosteikon perustaminen -Hakijana rekisteröity yhdistys (työt voi teettää ulkopuolisella, mutta sopimuksen tekee yhdistys) -Hakemus TE-keskukselle, toimintaryhmän lausunto

Tiina MalmSivu Toimintalinjat 1, 3 ja 4 Yleistä ympäristöhankkeista -rahoituksen haku: -maakunnalliset laajat hankkeet: haku TE-keskusilta -pienet paikalliset hankkeet ja myös kansainväliset hankkeet: haku toimintaryhmiltä -otettava huomioon myös alueelliset / paikalliset maaseudun kehittämissuunnitelmat ja valintakriteerit -ympäristöhankkeista oltava aina myös hyötyä maaseudun elinkeinotoiminnalle esim. matkailulle tai niiden on edistettävä maaseudun viihtyisyyttä asumisalueena

Tiina MalmSivu Maaseutuverkosto -Jokainen EU-jäsenvaltio perustaa kansallisen maaseutuverkoston. -Suomessa maaseutuverkoston toimintaa koordinoi Seinäjoella sijaitseva maaseutuverkostoyksikkö -tiedottaa ohjelmaan liittyvistä ajankohtaisista asioista; - kokoaa ja välittää tietoa maaseudun kehittämisen hyvistä käytännöistä; -pitää yhteyttä EU:n maaseutuverkostoon sekä EU:n jäsenvaltioiden maaseutuverkostoihin; -avustaa koulutusten, seminaarien ja tapahtumien suunnittelussa ja järjestelyssä sekä koulutusaineiston tuottamisessa.

Tiina MalmSivu Ohjelman ympäristöasioita tukevat selvitykset ja tutkimukset - TEHO-pilotti Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa - Lantatutkimusohjelma (HYÖTYLANTA) lannan hyödyntämisen vaihtoehdoista - Bioenergian tuottamisen ja käytön edistämisen pilottihankkeet - Maatalouden ympäristötuen vaikuttavuuden seurantatutkimus (ns. MYTVAS 3) arviointien tueksi -Happamien sulfaattimaiden selvityshanke -Ohjelman jatkuva arviointi käynnistetty lokakuussa 2008

Tiina MalmSivu ohjelmaa koskeva internetsivusto, jota ylläpitävät maaseutuverkostoyksikkö, Mavi ja MMM -tarkoituksena koota kaikki oleellinen tieto maaseudun kehittämisestä -käyttökelpoinen tiedonvälityskanava, esim. koulutuskalenteri ja materiaalit, hyvät käytännöt, tiedotteet, lomakkeet, linkkejä…

Tiina MalmSivu CAPin terveystarkastus / uudet haasteet -velvoitekesannon poistosta aiheutuvat ympäristöhaitat pyritään poistamaan maaseudun kehittämistoimenpiteillä -ympäristötukeen lisättiin luonnonhoitopellot uudet haasteet = ilmastonmuutos, vesienhoito, bioenergia, luonnon monimuotoisuus, maitotilojen rakenneuudistus -modulaatiovaroja voi käyttää alkaen, mutta vain uusien haasteiden mukaisiin toimiin -modulaatiovarojen kohdentamisesitys: 111 koulutus 10,4 m€, 124 innovaatiot 13,3 m€, 214 ympäristö- tuet 65,6 m€, 413 toimintalinjan 3 Leader 4,9 m€ ja 321 laaja- kaista 36,7 m€

Tiina MalmSivu Odotuksia ja keinoja -MMM:n päätyökalu erilaisten ympäristövelvoitteiden täyttämisessä on osa maaseudun kehittämisohjelmaa oleva ympäristötuki -uudessa ympäristötuessa vanha malli, mutta paljon uutta, silti tarvitaan vieläkin tehokkaampia ja kohdennetumpia toimia -> syksyllä 2007 perustettiin ympäristötuen muutosryhmä, toimia tehostetaan ja kehitetään koko ajan -tehostetaan myös tiedotusta, koulutusta ja neuvontaa tilatasolle asti ja käytetään hyväksi kaikki ohjelman tarjoamat mahdollisuudet -vuonna 2010 ohjelman ympäristöteema -lisärahoitusta modulaatiosta

Tiina MalmSivu Ympäristökuormitus Maatalouden ympäristökuormitus on Suomessa vähentynyt selvästi enemmän kuin OECD:ssä tai EU-maissa keskimäärin. Esimerkiksi ravinnetaseilla laskettu typen ylijäämä oli Suomessa pienentynyt 65 % ja fosforiylijäämä 42 %. Vastaavat luvut OECD-maissa olivat keskimäärin typellä 4 % ja fosforilla 19 %. Ilmastomuutoksen arvioidaan lisäävän maatalouden ravinnekuormitusta, kun sateet lisääntyvät eikä maa ole talvella roudassa. -> peltojen kasvipeitteisyys vähentää ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin -> investointitukien ohjaaminen eläinsuojien lantaloiden kattamiseen on tärkeää.

Tiina MalmSivu Ympäristöteema Viestitään eri kohderyhmille ympäristöasioista ja ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista -Samalla levitetään hyviä käytäntöjä ja esimerkkejä -Jalkautetaan tutkimuksia. Uutta tietoa tulee mm. MYTVAS- ja TEHO-hankkeista -Kuluttajille kerrotaan viljelijöiden vesiensuojelun tehostamiseksi, luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi ja maiseman säilyttämiseksi tekemästä työstä -> tuottajien ja kuluttajien lähentäminen -Pyritään saamaan ohjelman eri toimien synergiaedut käyttöön, jotta ohjelman kaikki mahdollisuudet saadaan hyödynnettyä -Valmistelua tehdään laajasti sidosryhmien kanssa

Tiina MalmSivu Ympäristöteema Seminaareja ja työpajoja, esim. TEHO-hankkeen, Hyötylanta ja MYTVAS3- tutkimusten tulosten julkistaminen -> haetaan ideoita ympäristötuen tehostamiseen ja seuraavan ohjelmakauden valmisteluun. Kaikki olisi ilmaista osallistujille -Juttuja eri lehtiin -Toimittajaretket kohteisiin -Road show -> 15 tilaisuutta eri puolilla Suomea -Näytteilyitä, standeja vrt. MTK:n kesän 2009 näyttely Kylmäpihlajassa -maaseutu.fi-sivuille tapahtumakalenteri -muuta, mitä?