Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Advertisements

Seudulliset Kehittämisyhteisöt SEKES RY
TEKNISTEN PALVELUJEN TYÖRYHMÄ SEUTUYHTEISTYÖ JA PARAS-HANKE SEUTUFOORUMI Ilkka Ojala Toimitusjohtaja Tampereen kaupunki, Tilakeskus.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
© Logica All rights reserved Sosiaalialan tietoteknologian käytön edistäminen Pohjois-Karjalassa - maakunnan ja Logican välisessä yhteistyössä Pirjo.
KATSAUS SATAKUNNAN MAAKUNNAN VARHAISKASVATUKSEN TILANTEESEEN Riitta Hanhilahti
Suupohjan seutuportaali –hanke
Projektisalkun hallinta
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
Turvallinen vai haavoittuva - kohti turvallista oppilaitosta!
LUOVUUS, OSAAMINEN, VERKOSTOT, RAHA Seudulliseen yhteistyöhön! -opetustoimen seutuseminaari Rehtori Yrjö Sotamaa, Taik
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Seutustrategian päivitys > 2020 Seutuhallituksen kokous
Hämeenlinnan ja Hattulan Elinkeinostrategia
MAAKUNTAKORKEAKOULU ALUEELLISEN OSAAMISEN KEHITTÄJÄNÄ
Kolmen oppilaitoksen suunnitteluosaamisen yhdistämisellä Tehdään pitkän tähtäimen kehittymissuunnitelma Etsitään uudenlaisia mentorointikäytänteitä Vahvistetaan.
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Matinkylä
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Talouspalvelut Markku Vehmas KUUMA-johtokunta
TAVOITE Teemavuoden tavoitteena on vahvistaa Helluntaiherätyksen lapsi- ja perhetyötä käynnistämällä yhteinen kehittämishanke.
Hankkeessa mukana kaikki Kanta-Hämeen 11 kuntaa Forssan seutukunta (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä) Hattula, Hämeenlinna, Janakkala ja Riihimäen.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Päihdetyön kehittäminen kunnissa ja seutukunnissa Orivesi Matti Mäkelä Pikassos Oy.
Varhaiskasvatuspalveluiden kehittämissuunnitelma Varhaiskasvatuspalveluiden visio Varhaiskasvatuksesta hyvä alku lapsen kasvulle, kehitykselle.
Sivu 1 Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Tampereen muuttoliike 1975–2006 Tulomuuton ja lähtömuuton volyymit ovat suurentuneet.
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Kuinka asiakasta palvellaan hyvin? Näkökulmia yritysten tarpeiden tunnistamiseen ja oppilaitosten palveluiden kehittämiseen Salla Koivunen, Edupoli.
Työllisyysportti – työväline työllisyydenhoidon toimijoille
Käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen vuoropuhelua rakentamassa – varhaiskasvatuksen perusverkostot Pikassos-alueella Seija Junno Varhaiskasvatuksen suunnittelija,
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne.
ETELÄ-PIRKANMAAN OPPILAITOSVERKOSTO rehtori Pasi Syrjä Valkeakosken lukio.
Kulttuuripalveluiden tavoitetila Yksikön toimenpiteet MittaritAikatauluVastuu- henkilö Laadukkaiden ja korkeatasoisten tapahtumien ja näyttelyiden tuottaminen.
Kirjastopalveluiden tavoitetila Yksikön toimenpiteet MittaritAikatauluVastuu- henkilö 1.Päivitetään keskeiset palveluketjut 2.Palveluketjut toimivat osana.
Teollisuuden osaajat Kohderyhmä: Valmistavan teollisuuden yritykset ja niiden henkilöstö – painopistealueena teknologiateollisuus Ammatillisten oppilaitosten.
Kohti yhteistä johtajuusajattelua Sininauhaliitossa. Siniboss 2. 12
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Puurakentamisen verkko- osaamiskeskus
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Opetusneuvos.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Sivistystoimialan kuukausiraportti KOL , TJ.
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Miksi kannattaa tulla ensi vuonna foorumiin Joensuuhun?
Teollisuuden perintö Pirkanmaalla
Varhaiskasvatuksen talousarvio
Mikkelin seutu Paras-hankkeen valmistelussa
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Kasva ja Opi Lempäälässä
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
Humakin yhteistyöverkoston kartoitus
Osatyökykyisille tie työelämään
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Lastensuojelun sosiaalityön moniammatillinen toimintamalli Pirkanmaan LAPE Pippuri kehittämistyöryhmän kokous Kaikille tulostettuna kuva Pippurista,
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
TOIMINTASUUNNITELMAT 2018
Suunnitelmia tulevasta:
Seurakunnat ja Lape Jarmo Kokkonen
VAKA-verkko Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla -varhainen tukeminen monimuotoistuvassa varhaiskasvatuksessa – Marjatta.
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Kaupunkistrategian laadinta
Esityksen transkriptio:

Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla Seija Mäkinen varhaiskasvatuksen päällikkö Varhaiskasvatusseminaari 8.12.2006 Tampere

Varhaiskasvatuksen toimintaympäristö Pirkanmaan maakunnassa Haasteena kuntien ja seutukuntien suuri heterogeenisyys: - pieniä – isoja kuntia - suuri Tampere – keskikokoisia keskuskuntia/ kehyskuntia - pieniä kuntia - muuttovoittokuntia – muuttotappiokuntia - taloudellisia eroja kuntien välillä

Varhaiskasvatuksen toimintaympäristö Pirkanmaan maakunnassa Vankkaa perusosaamista – erityisosaaminen jakautunut epätasaisesti Henkilöstön osaaminen ja riittävyys - nyt ja tulevaisuudessa Esimiestyö ja johtaminen oma osaamisalueensa, johtajuuden kehittäminen varhaiskasvatuksessa haasteena

Varhaiskasvatuksen toimintaympäristö Pirkanmaan maakunnassa Seudullisen yhteistyön perinteitä jo olemassa ja kehittymässä Yhteistyöstä kokemuksia: esim. vasu-prosesseissa, laatuprosesseissa, koulutusprosesseissa ym. Seutuyhteistyössä myös ongelmansa: Tampere toimii paljon yksinkin, koska on volyymiltaan riittävä. Pienillä seuduilla yhteistyöhaasteita kasautuu paljon samoille henkilöille. Yhteistyö etenkin pienissä kunnissa ihmisistä kiinni. Seutuyhteistyö ei aina kovin tavoitteellista.

Varhaiskasvatuksen toimintaympäristö Pirkanmaan maakunnassa Lisä- ja täydennyskoulutuksen suunnittelu ja toteutus suunnitelmalliseksi, tarvitaan yhteistyötä! Vahvuutena valtakunnallisesti korkeatasoinen varhaiskasvatuksen koulutus ja tutkimus omassa maakunnassa

Varhaiskasvatuksen toimintaympäristö Pirkanmaan maakunnassa Vahvuutena myös varhaiskasvatuspalveluiden monimuotoisuus MLL:n Hämeen piirillä monitahoista toimintaa seurakuntien lapsityö Mahdollisuus ja samalla iso yhteinen haaste Miten luoda kokonaisuus, jossa jokainen toimija voi toteuttaa omaa osaamistaan tasavertaisena?

Kuntien varhaiskasvatuspalveluita tarkasteltava kokonaisuutena kunnallinen päivähoito, yksityinen palveluiden tuotanto, srk ja järjestöt yhteistyössä perheille tarjolla monipuolisia varhaiskasvatuspalveluita pystytään vastaamaan asiakkaiden palvelutarpeisiin (esim. lisääntynyt ilta- ja vuorohoidon tarve)

Päivähoidon hallinnonalakysymys Siirtymiä opetustoimeen jo tapahtunut Seutukunnalla esim. Tampereella, Nokialla ja Valkeakoskella varhaiskasvatus on yhdistetty opetustoimeen (kasvatus- ja opetuslautakunnat) Toisaalta joissakin kunnissa on tehty myös päätöksiä sosiaalitoimessa pysymisestä Kuntien valinnat eivät sulje yhteistyömahdollisuuksia muihin hallinnonaloihin pois Yhteistyötä on rakennettava/ kehitettävä ohi hallinnollisten rajojen

Varhaiskasvatuksen kehittämishaasteet Pirkanmaalla Perhepäivähoidon kehittämishaasteet Pirtsakka-hanke Erityisvarhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Murros/ suunta kohti varhaista tukea Alueelliset ja valtakunnalliset hankkeet luoneet pohjaa (mm. Tampereen erityisvarhaiskasvatuksen resurssikeskus –hanke, Stakesin VarTu –hanke) Varhaiskasvatuksen perhetyön kehittäminen Kasvatuskumppanuus perustana kaikkien perheiden kanssa Yhteistyön kehittämisen, moniammatillisuuden ja –asiantuntijuuden haaste Seutujen kehittämishankkeilla luotu toimintamalleja (esim. Ylä-Pirkanmaalla päättyneet Vilma-projekti sekä Perhekeskus Petunia –hanke)