1 Tutkimusdata ja tieteen etiikka Tutkijat verkoilla –kurssi 4.3.2010 Helsingin yliopisto Arja Kuula Kehittämispäällikkö Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietoarkiston palvelut tutkijoille ja opiskelijoille Erilaiset aineistot ihmistieteissä - Esimerkkinä maahanmuuttotutkimus Siirtolaisuusinstituutti,
Advertisements

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto tutkimustiedon tallentajana
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Kasvatustieteellisen tutkimuksen perusteet
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ 1 Tutkimusaineiston dokumentointi Juha Sinkkonen
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Mistä on hyvä datapolitiikka tehty?
Viitelistat tietopalvelusta tilauksesta –kenelle ja miten Leena Koivula HY:n käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Arja Niskala HY:n oikeustieteellisen.
Tutkijan identifioinnin esiselvitys 2013 Tuija Raaska RAKETTI-TIEHA –ohjausryhmän kokous.
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
VIII Etiikka ja esitystapa
Yksityisyyden suoja (ja tutkittavien informointi )
Tutkimusaineistojen metadata ”Tietoa tiedosta - Tietoa metatiedosta” Tilastokeskus Mari Kleemola.
Palveleva tietoarkisto. Tietoarkisto arkistoi ja välittää sähköisiä tutkimusaineistoja tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun edistää tieteen avoimuutta.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Avoin tiede ja tutkimus-hanke - oikeuksien hallinta Oikeuksien hallinta-työryhmän puheenjohtaja, tekijänoikeusneuvos Viveca Still, opetus ja kulttuuriministeriö.
Avoimen tieteen keskeiset käsitteet, periaatteet ja toimintatavat Avoimen tieteen koulutus, Suomen Akatemia, johtaja Sami Borg Yhteiskuntatieteellinen.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa
Avoimuuden huomiointi tutkimuksen suunnittelussa Jessica Parland-von Essen CC-BY 4.0 Opetus- ja kulttuuriministeriö.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
Avoimen tieteen palvelut ATT-palvelutyöryhmän pj. Ville Tenhunen © 2015 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu.
Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
Tutkijoiden osaamiskoulutus Työpajankooste
Tavoitteista toimenpiteisiin; avoimen tieteen käytännöt lisäävät tutkimuksesi vaikuttavuutta.
LIIKUNTATIETEIDEN TUTKIMUSETIIKKA Kalervo Ilmanen yliassistentti, dosentti Jyväskylän yliopisto.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoimuus päämääränä jo tutkimusta suunniteltaessa Annaleena Okuloff Tutkija Tieteenala-asiantuntija Minna Niemi-Grundström Tämä teos on lisensoitu Creative.
Tietoarkiston avoimen tieteen palvelut Arja Kuula-Luumi ATT osaajakoulutus
Tietoarkistosta tukea tutkimusaineistojen hallintaan ja pitkäaikaissaatavuuden turvaamiseen Helena Laaksonen, informaatikko, Tietoarkisto Ansioituminen.
© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Tutkimusrahoittajien keinovalikoima tutkimusdatan avaamiseksi
Avoin tutkimusdata -tilaisuus
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA (TENK)
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Open Science Turun yliopistossa
Tutkimusjulkaisujen avoin julkaiseminen
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
              OIKEUDELLISET KYSYMYKSET LIITTYEN TAITEELLISIIN ESITYKSIIN JA TALLENTEISIIN OTK Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies Taideyliopistojen.
Datan hallinnan asiantuntijan työnkuva ja siinä tarvittava osaaminen
Aineistonhallintasuunnitelma – miksi ja miten
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Avoin tiede tutkijoille
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Open Science Turun yliopistossa
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
R6: IKÄNÄKÖKULMA - TUTKIMUSSUUNNITELMA
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Mitä avoimuus on?.
Pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof ,
Amkien ATT-hanke edistämässä avointa TKI-toimintaa
Tilastokeskuksen tutkijapalvelut Käyttöluvat ja hakuprosessi
Tutkimusaineistojen hallinta DMPTuulin avulla
Johdatus aiheeseen: Tutkimusdatan elinkaari ja FAIR-periaatteet
SOTE tietojen toissijaisen käytön KA
Tuotesuunnittelu ja tietosuoja-asetus OTK Maria Rehbinder
Sensitiiviset aiheet ja tutkimusetiikka
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Kooste työpajan kysymyksista
Esityksen transkriptio:

1 Tutkimusdata ja tieteen etiikka Tutkijat verkoilla –kurssi Helsingin yliopisto Arja Kuula Kehittämispäällikkö Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

2 Aiheitani tänään Tutkimusaineistojen avoin saatavuus Tutkimuskulttuurin haasteet aineistojen avoimuudessa Tietoarkisto Tutkimusaineistojen tiedonhallinta

3 Tieteen avoimuus Tieteen avoimuuden perusperiaatteita ovat objektiivisuus, kriittisyys, autonomisuus ja edistyvyys Avoimuuden periaate rajautui käytännössä pitkään koskemaan vain tutkimusjulkaisuja Tietotekninen kehitys laajentanut avoimuuden kattamaan myös tutkimusaineistot –Käytännön tarpeet (esim. meteorologinen data ja epidemioita koskeva data) –Julkisesti rahoitettavien aineistojen tehokas käyttö –Tieteen kontrolloitavuus ja edistyvyys

4 Datapolitiikat Tutkimusrahoittajien ja tiedejulkaisujen keinoja edistää tutkimusaineistojen avoimuutta suosittamalla tai vaatimalla tutkimusaineistojen saattamista tiedeyhteisön käyttöön European Research Council, Medical research council (UK), Economic and Social Research Council ESRC (UK), National Insitutes of Health (USA), National science Foundation (USA), Suomen Akatemia –Eri keinoja: suositus, ohjaus, vaatimus, ’datarahoitus’, rahoituspäätöksen kriteeri Tiedejulkaisujen datapolitiikat (erityisesti luonnontieteissä ja biotieteissä, mutta myös psykologiassa, taloustieteissä, politiikan tutkimuksessa)

5 Tutkimuskulttuurin haasteet aineistojen avoimuudessa Kuka omistaa aineistot? Akateeminen kilpailu Ensikäyttöoikeus Eettiset kysymykset ja tietosuoja Kannustimet –Tutkimusrahoitus –Kansainväliset julkaisut –Viittausten määrä

6 Tutkimusetiikka TENK: Eettiset periaatteet ihmistieteissä (2010) –Tutkittavan suostumus voi olla yksilöity tai yleinen. Yleiseen suostumukseen voidaan liittää ehtoja siitä, missä muodossa aineisto tallennetaan ja arkistoidaan ja millä ehdoin sitä saadaan käyttää tulevissa tutkimuksissa. –Käyttötarkoituksen osalta yksilöivä suostumus on perusteltavissa sillä, että aineistoa ei pystytä anonymisoimaan ja tunnisteellisen aineiston arkistointi jatkotutkimuksia varten olisi mitä ilmeisimmin haitallista tutkittaville.

7 Tutkimusetiikka (jatkuu) TENK: Eettiset periaatteet ihmistieteissä (2010) –Ihmistieteisiin luettavat tutkimukset eivät ole aina uudelleen toistettavissa, mutta tiedeyhteisöllä tulee olla mahdollisuus tarvittaessa todentaa tutkimustuloksia tutkimuksessa analysoiduista aineistoista. Avoimuus on tiedettä keskeisesti määrittävä piirre ja myös edellytys tieteellisen tiedon pätevyyden testaamiselle, kriittiselle arvioinnille ja samalla tieteen edistymiselle. –Huolella jatkotutkimuksiin arkistoidut aineistot vähentävät tarvetta kerätä tarpeettomasti tunnisteellisia tutkimusaineistoja. –Arkistointi myös vähentää pieniin väestöryhmiin kohdistuvaa tutkimuspainetta. –Erityisen tärkeää on arkistoida jatkotutkimuksiin kulttuurisesti, historiallisesti ja tutkimuksellisesti merkittävät tutkimusaineistot. –Yksityisyyden suojasta huolehditaan tarvittaessa tehtävillä aineiston anonymisointitoimenpiteillä ja aineiston jatkokäytön säätelyllä.

8 Tutkimusaineiston luottamuksellisuus Jos aineisto kerätään suoraan tutkittavilta, säilytys-, arkistointi- ja anonymisointiratkaisuihin vaikuttaa ratkaisevasti se, miten tutkittavia on informoitumiten tutkittavia on informoitu Luottamuksellisuus: on noudatettava niitä lupauksia ja sopimuksia, joita tunnisteellisen aineiston käytöstä on annettu tutkittaville –tunnisteellinen = henkilötietoja sisältävä aineisto –henkilötieto = henkilöä tai hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhteitaan kuvaavia merkintöjä, jotka voidaan tunnistaa häntä tai hänen perhettään tai hänen kanssaan yhteisessä taloudessa eläviä koskeviksi Henkilötietolaki: tunnisteellisia aineistoja voi käyttää tieteelliseen tutkimukseen silloin, kun se on tarkoituksenmukaista, suunniteltua ja asiallisesti perusteltua.Henkilötietolaki

9 Vanhat tunnisteelliset tutkimus- aineistot voidaan arkistoida myöhempää tieteellistä tutkimuskäyttöä varten, jos –siitä on alun alkaen tutkittavia informoitu tai –aineisto anonymisoidaan tai –tutkittaviin otetaan jälkikäteen yhteyttä ja pyydetään suostumusta tai –aineiston arkistointiin haetaan lupaa arkistolaitokselta

10 Tutkijoiden tyypillisimmät huolet Tunnistettavuus –Tutkimusaineistoja pitää voida tutkia tarkkuudella, joka ei ole tutkimusjulkaisuissa mahdollista Aineistojen väärinkäyttö –Arkistoaineistoista yksittäisten henkilöiden etsiminen rikkoo lakia ja tutkimuseettisiä periaatteita –Tietojen luovuttaminen viranomaisille on myös rikos (tosin esim. rikoksia koskevat tiedot ovat usein vanhentuneita) –Juoruilu aineiston yksittäisiä henkilöitä koskevista asioista on myös rikos ja tutkijan maineelle ammatillinen itsemurha

11 Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto (FSD) Perustettu Suomen Akatemian aloitteesta, toiminta alkoi 1999 Arkistoi ja jakaa empiirisiä tutkimusaineistoja Yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen ja opetuksen valtakunnallinen palveluresurssi Palvelee tutkijoita, opettajia ja opiskelijoita Palvelut maksuttomia (OPM rahoittaa) Erillinen laitos Tampereen yliopiston yhteydessä

12 Tietoarkiston toiminta Aineistovarannossa 2009 noin 1000 tutkimusaineistoa – kvantitatiivisia 902 – kvalitatiivisia 118 (osa vain kuvailtu) – kotimaisia ja kansainvälisiä aineistosarjoja

13 Tarkoittaa sitä, että tutkimusaineistot (data) ja niihin liittyvä kuvaileva tieto (metatieto, metadata) on luotu, tallennettu ja järjestetty siten, että aineiston säilyy käyttökuntoisena ja luotettavana ja että tietosuoja ja tietoturva on varmistettu aineiston koko elinkaaren ajan. Tutkimusaineistojen tiedonhallinta

14 Tutkimusaineiston tiedonhallinta projektin aikana Tiedonhallintasuunnitelma jo ennen aineiston keruuta:Tiedonhallintasuunnitelma –Datan tekijän- ja käyttöoikeuksista sopiminen –Tutkittavien informointiTutkittavien informointi –Jos kerääjä ulkopuolinen organisaatio, tarkkana tarjouspyynnön kanssa! Keruun jälkeen: –Datatiedostojen säilytys, käsittely (havaintomatriisin käsittely, kvalidatan käsittely, anonymisointi) ja dokumentointi asianmukaisestisäilytyshavaintomatriisin käsittely kvalidatananonymisointidokumentointi –Arkistointi (tai tarvittaessa tutkimusaineiston tuhoaminen) Tietoarkisto auttaa tutkijoita puhelimitse, sähköpostitse ja verkkoresursseillaan: