Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Johdatus aiheeseen: Tutkimusdatan elinkaari ja FAIR-periaatteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Johdatus aiheeseen: Tutkimusdatan elinkaari ja FAIR-periaatteet"— Esityksen transkriptio:

1 Johdatus aiheeseen: Tutkimusdatan elinkaari ja FAIR-periaatteet
Susanna Nykyri, YTT, johtava tietoasiantuntija Tampereen teknillinen yliopisto, Kirjasto, Julkaisemisen ja tutkimuksen tuki Orcid id:

2 Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)
Tutkimusdata tässä yhteydessä = tutkimuksessa tuotettavat digitaaliset aineistot Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

3 Datan elinkaaresta Aineistonhallinnan käsikirja [verkkojulkaisu]. Tampere: Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [ylläpitäjä ja tuottaja]. < urn:nbn:fi:fsd:V (Viitattu ) Lähde: CC BY Tietoarkisto, Aineistonhallinnan käsikirja

4 RESEARCH DATA LIFECYCLE
Planning and funding Data reuse DMP, policies, guidelines, templates, tools Discovery, retrieval, access Methods, tools, etc. Data type/format/size metadata standard Publication policy, data repository, data journal Terms of reuse, repository Data generation and collection Data publication and sharing Data preservationand backup Data recording and processing (Fält, K 2018)

5 Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)
FAIR-periaatteet Findable - löydettävyys Accessible - saavutettavuus Interoperable - yhteentoimivuus Re-usable - uudelleenkäytettävyys (Wilkinson & al. 2016) Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

6 Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)
Fair: Löydettävyys (meta)datalla oltava yleisesti käytetyt pysyvät ja yksilöivät tunnisteet kuvailun oltava riittävän rikasta (ks. tark. R) metatietojen oltava tallennettu ja haettavissa Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

7 YLEISESTI KÄYTETTÄVIÄ PYSYVIÄ YKSILÖIVIÄ TUNNISTEITA ESIM.
julkaisulle ja datalle DOI (Digital Object Identifier) ja URN (Uniform Resource Name) henkilölle/tutkijalle ORCID (ks. / ja henkilölle ja yhteisölle ISNI (International Standard Name Identifier) paikkatiedolle YSO-paikat (ks. käsitteelle URI (Uniform Resource Identifier, ks. tunnisteiden käyttö parantaa identifioimista, löydettävyyttä, viitattavuutta, tiedonkeruuta ja linkittämistä yhteentoimivien metatietojen ansiosta tietojärjestelmissä tekijät, julkaisut, tutkimusdata ja sen uudelleenkäyttö linkittyvät toisiinsa. Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

8 Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)
fAir: saatavissa (meta)data oltava haettavissa avointen protokollien kautta protokollien oltava avoimia ja yhteiskäyttöisiä yli organisaatio- ja maarajojen metatietojen pysyttävä edelleen saatavissa silloinkin, kun data ei enää ole Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

9 faIr: yhteentoimivuus
(meta)data noudattaa ilmaisuissaan vakiintuneita, jaettuja ja saatavissa sekä laajasti sovellettavissa olevia tietomalleja käytetään sellaisia yhteisiä sanastoja, jotka noudattavat FAIR-periaatteita (meta)data viittaa muuhun (meta)dataan asianmukaisella tavalla koneluettavuus & standardit Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

10 faiR: uudelleenkäytettävyys
datan kuvailun oltava kyllin rikasta ja relevanttia omistajuus ja käyttöehdot selkeästi määritellyt mukana lisenssitieto ratkaisut noudattavat tieteenalojensa hyviä käytänteitä ja standardeja Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

11 Hyvän aineistonhallinnan ja metatietojen merkitys
riittämättömästi hallittua ei voi takautuvasti välttämättä kyllin kuvata – metatietoja luodaan koko tutkimusprosessin ajan ja se perustuu suunnitelmallisuuteen ilman asianmukaisia ja riittäviä metatietoja aineistolla ei ole uudelleenkäyttöarvoa huonosti hallittua ei voi avata eikä jatkokäyttää FAIR-periaatteet edistävät tutkimuksen vaikuttavuutta Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

12 Avoimuuden vaatimus myös rahoittajilta
” Akatemia edellyttää rahoittamiltaan hankkeilta sitoutumista julkaisujen avoimeen saatavuuteen. Lisäksi Akatemia edellyttää, että sen rahoittamien hankkeiden vastuulliset tutkijat vastaavat siitä, että Akatemian rahoittamien hankkeiden tutkimusaineistot tallennetaan ja avataan oman tieteenalan kannalta tärkeässä kansallisessa tai kansainvälisessä arkistossa tai tallennuspalvelussa. Aineistoilla voi kuitenkin perustelluista syistä olla erilaisia avoimuuden asteita vaihdellen kaikille täysin avoimesta salassa pidettävään.” (SA 2018) Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

13 Dataviittaus osa hyvää tieteellistä käytäntöä
asianmukainen dataviittaus tukee kaikkia FAIR-periaatteita dataviittaamisen kansallinen tiekartta - Tracing data : Data citation roadmap for Finland (ks. Finnish Committeee for Research Data 2018) Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

14 Viitattavan datan tulee olla
avointa vähintään metatietojensa osalta pysyvällä tunnisteella varustettu hyvien datanhallintakäytäntöjen mukaista kun huolehdimme datan viitattavuudesta, huolehdimme myös avoimen tieteen perusperiaatteiden toteutumisesta Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

15 HYVÄN TIETEELLISEN KÄYTÄNNÖN LÄHTÖKOHTIA MM.
muiden tutkijoiden työn ja saavutuksien asianmukainen huomioon ottaminen ja viittaaminen; eettisesti kestävät tiedonhankinta, tutkimus- ja arviointimenetelmät sekä avoimuus ja vastuullisuus julkaisemisessa (ks. TENK 2012) Implisiittisesti mukana FAIR-periaatteet ja datan koko elinkaari Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

16 Lukuvinkki: MetaX-blogi
”Fairdata-kokonaisuuteen liittyvät komponentit aineistojen tallentamiseen (IDA), kuvailuun (Qvain) ja hakuun (Etsin). Nämä taas liittyvät toisiinsa Metaxin kautta, jonka tavoitteena on tarjota palveluille skaalautuva, varmatoiminen ja turvallinen ratkaisu datan integroimiseen.” (Kesäniemi 2018) Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

17 Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)
Lähteet Aineistonhallinnan käsikirja [verkkojulkaisu]. Tampere: Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [ylläpitäjä ja tuottaja]. < urn:nbn:fi:fsd:V (Viitattu ) Finnish Committee for Research Data (2018). Tracing data : Data citation roadmap for Finland. (Viitattu ) Fält, K. (2018). TUT Research Data Services. Zenodo. (Viitattu ) Kesäniemi, J. (2018). Voihan versio! MetaX-Blogi. (Viitattu ) Suomen Akatemia (SA, 2018). Avoin tiede: avoin julkaiseminen ja aineistojen avaaminen. (Viitattu ) Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK, 2012). Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa. 44 s. URL: (Viitattu ) Wilkinson, M. D. et al. (2016). The FAIR Guiding Principles for scientific data management and stewardship. Scientific Data 3 (1): doi: /sdata (Viitattu ) Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)

18 Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)
Kiitos! Datan elinkaari (Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutukset)


Lataa ppt "Johdatus aiheeseen: Tutkimusdatan elinkaari ja FAIR-periaatteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google