Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kooste työpajan kysymyksista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kooste työpajan kysymyksista"— Esityksen transkriptio:

1 Kooste työpajan kysymyksista
KNK-seminaari Kooste työpajan kysymyksista Informaatikko Päivi Kanerva ja kehittämisasiantuntija Erika Lilja

2 1. Kysymys: Onko olemassa selainpohjaista sovellusta tietojen keruulle?
Vastaavaa systeemiä on jo suunniteltu, eli tämä on mahdollista. VSSHP on määritellyt datankeruu- ja managerointisovellus REDCapin turvalliseksi. Vielä ei osata sanoa, täytyykö kaikkien 10 sairaalan tehdä se päätös. Mikäli tieto halutaan yhdistää potilasdataan, on se REDCapilla mahdollista, mutta vaatii esim. potilaan sähköpostin käyttämisen, joka ei sovi kaikille käyttäjäryhmille.

3 Kysymys 1: käytännön esimerkki
Toimenpidettä X tehdään 10 sairaalassa. Kirurgi täyttää toimenpiteen yhteydessä seurantatutkimukseen liittyvän lomakkeen 1) perinteisesti paperilla, postittaa, joku täyttää exceliin 2) sairaanhoitopiirin tietojärjestelmässä olevaan exceliin ja lopuksi yhdistetään tietoja. Helpompaa olisi, mikäli voisi täyttää suoraan yhteiseen tietoaltaaseen (selainpohjainen tai excel tai muu ohjelma). Tietojen täyttäjien ei ole välttämätöntä päästä tietoon käsiksi, vaan riittää että dataan pääsee käsiksi esim tutkimusta koordinoiva henkilö. Dataan käsiksi pääsevien henkilöiden tunnistautuminen pitää luonnollisesti olla hyvin tietoturvallinen. Sairaalassa / terveydenhuollossa käytämme rutiinisti VRK-korttia kirjautumisiin. Mikäli järjestelmä mahdollistaisi vielä potilaille suunnatut kyselyt (tunnistautuminen ei välttämätöntä), niin vielä hienompaa.

4 2. Kysymys: Mikä on README-tiedosto?
Readme.txt tiedosto on vakiintunut käytäntö. Usein vaikka jonkin ohjelmakoodin tms. hakemistossa olevaa tiedostokokonaisuutta kuvaileva dokumentti. Tavallaan tiedostokokonaisuuden metadataa.

5 3. kysymys: Pitääkö tutkimusaineisto tutkimuksen päätyttyä todella hävittää (viitaten uuteen tietosuoja-asetukseen)? Ei tarvitse, mikäli aineiston säilytykselle löytyy selkeä ja kirjattu säilytysperuste. Hyvä muistilista tietosuoja-asetukseen valmistautumisesta: valmistaudut-tulevaan-eun-tietosuoja-asetukseen.html Ja muistutuksena vielä, Suomen GDPR:ää täsmentävä ja täydentävä lainsäädäntötyö on vielä kesken.

6 Kysymys 4: Mitä TUULI-työkalun ohjeistus oikeuksiensiirtosopimuksen näkökulmasta tarkoittaa?
Tuuli-työkalun ohjeistus: "Ota huomioon rahoittajatahon, tutkimusorganisaation tai laitoksen tekijänoikeuksiin ja immateriaalioikeuksiin liittyvät ohjeet. Usein (erityisesti EU:n rahoittamassa tutkimuksessa) ehdoissa vaaditaan datan omistajuuden siirtämistä yliopistolle (ks. Turun yliopiston oikeuksiensiirtosopimus)". Oikeuksiensiirtosopimuksella siirretään datan käyttöoikeus yliopistolle, mutta omistajuus säilyy edelleen tutkijalla.

7 Kysymys 5: Voiko pilvipalveluun tallettaa koodattua dataa, josta koodi on erotettu mutta on edelleen saatavissa ja siten yhdistettävissä? Anonymisoinnin kriteerit eivät täyty. Anonymisointi tarkoittaa henkilötietojen käsittelyä niin, että henkilöä ei enää voida tunnistaa niistä. Tunnistaminen täytyy estyä peruuttamattomasti ja siten, että rekisterinpitäjä tai muu taho ei voi enää hallussaan olevilla tiedoilla muuttaa tietoja takaisin tunnistettaviksi. Jos pilvipalveluun ei voi tallentaa arkaluonteista tietoa, ei sinne tule tallentaa dataa, jossa anonymisoinnin kriteerit eivät täyty.

8


Lataa ppt "Kooste työpajan kysymyksista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google