VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
2 VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMINEN ELINTARVIKEHUONEISTOKSI Varasto ja terminaali on hyväksyttävä elintarvikehuoneistoksi ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan olennaista muuttamista (EL 13 §)
Hyväksymismenettely Hyväksyntää haetaan varaston tai terminaalin sijaintipaikkakunnan valvontaviranomaiselta Elintarvikehuoneiston hakemuslomakkeen saa valvontaviranomaiselta
Hyväksymismenettely Mikäli eläimistä saatavia elintarvikkeita varastoidaan yli 48 tuntia niin tilat tulee hyväksyä ”laitokseksi” (MMM:n asetus 37/EEO/2006) Tämä esitys ei koske ”laitoshyväksyntää”
Hyväksymismenettely Hakemuksesta on käytävä ilmi Elintarvikealan toimijan nimi, kotikunta ja yhteystiedot Yritys- ja yhteisötunnus tai sen puuttuessa henkilötunnus Elintarvikehuoneiston nimi ja käyntiosoite Harjoitettava toiminta (mitä varastoidaan, varastointiaika) Toiminnan kannalta tärkeimmät laitteet (kylmälaitteet)
Hyväksymismenettely Selvitys vedenhankinnasta, ilmanvaihdosta, viemäröinnistä ja jätehuollosta Selvitys käytettävistä huonetiloista (esim. varasto-, siivous- ja henkilöstötilat) ja niiden materiaaleista Toiminnan arvioitu aloittamisajankohta
Hyväksymismenettely Lisäksi hakemukseen on liitettävä –Omavalvontasuunnitelma –Jäljennös rakennus- /toimenpidelupapäätöksestä ja/tai tieto mahdollisesti vireillä olevista luvista –Asema-, pohja- ja LVI-piirustukset, joista ilmenevät kalusteiden ja mahdollisten laitteiden sijoittelu
Hyväksymismenettely Hakemus on tehtävä viimeistään 60 vrk ennen suunniteltua toiminnan aloittamista tai toiminnan muuttamista
Hyväksymismenettely Hakemuksen käsittely Valvontaviranomainen tarkastaa hakemuksen ja omavalvontasuunnitelman Hakemukseen / omavalvontasuunnitelmaan pyydetään tarvittaessa täydennyksiä Omavalvontasuunnitelman tarkastuksesta laaditaan tarkastuskertomus Terminaalin tai varaston tarkastusajankohdan sopiminen
Hyväksymismenettely Terminaalin tai varaston tarkastus –Tilojen tarkastus (esim. varastointi-, lastaus-, kylmäsäilytys-, siivous- ja henkilöstötilat) –Tarkastetaan pintamateriaalit, lämpötilan rekisteröinti- ja seurantalaitteet, varastointilämpötilat, osastointi, siisteys –Tarkastuksesta laaditaan tarkastuskertomus, jossa esitetään mahdolliset korjaustoimenpiteet ja tieto uusintatarkastuksesta
Hyväksymismenettely Hyväksymispäätös Valvontaviranomaisen on tehtävä päätös 60 vrk:n kuluessa asian vireille tulosta Elintarvikehuoneiston ja omavalvontasuunnitelman hyväksymisestä tehdään päätös Päätös voi olla ehdollinen, voimassa toistaiseksi tai määräajaksi Päätöskäsittely on maksullinen Päätös ja hakemusasiakirjat postitetaan toimijalle
Kiitos!