LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Elämän juna Elämä on kuin junamatka.
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Miten lapsen osallisuus toteutuu läheisneuvonpidossa? •Viranomaisten yhteenvedot: keskittyvätkö lapsen tilanteeseen, tulevatko niissä lapsen näkemykset,
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
PePPi- hanke Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa
Jumalan kanssa.
Kognitiivinen kehitys
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
Samran Khezri Turun yliopisto Kasvatustieteen aineopinnot
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille.
, Vantaa TE-KESKUSTEN JA TOIMINTARYHMIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ Toimintaryhmien ja TE-keskusten hyviä käytäntöjä Koulutus Manner-Suomen maaseutuohjelman.
Lapsi ja internet Seppo Mentula
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Perhetyö.
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Käytännön kieleen ja työelämään tutustuminen Sosiaali- ja terveysalalle valmistava koulutus nuorille maahanmuuttajille.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
Lapsen kaltoinkohtelu sijaishuollossa – tunnistaminen ja puuttuminen
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmän kalvosarja: Lapsen erokriisi
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
Teemme tulevaisuutemme - yhdistyskierros syksy 2014.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Valmentajana ja ohjaajana toimiminen Erilaisten ryhmien ja yksil ö iden kohtaaminen: Vinkkejä ohjaamiseen Riikka Juntunen, Heli Laitinen, Sari Rautio,
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
VOIKUKKIA vertaistuki-
Ohjaatko vai johdatko? Ohjaatko vai johdatko ryhmää – kaksi eri asiaa
Jouni Vironen Perheterapeutti
Päivi Juurinen, suunnittelija
Juho Niskanen  Turvallisen ryhmän muodostumiselle on tärkeää, että osataan kommunikoida tunnetasolla ja ylläpitää tätä kommunikaatiota.
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Hallintolainsäädäntö kalastuksenvalvonnassa
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta - Mille tiedolle tuki ja työskentely rakentuu? Tuula Kivistö-Pyhtilä kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun.
Taitava oppija Osaa yhdistellä tasapainoisesti erilaisia oppimistyylejä. On tietoinen siitä, miten itse oppii parhaiten. Pyrkii laajentamaan omia oppimisen.
MITEN KÄSITELLÄ LAPSEN KANSSA ISÄTTÖMYYTTÄ?
Kilpailijan starttikurssi
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Kuinka esittää ratkaisu menestyksekkäästi B2B –myyntineuvottelussa Based on Thesis (2013) Mari Klemola.
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
Katumuksen sakramentti
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Molemmat voittavat – vapaaehtoinen sijaisperheen tukihenkilönä Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa – PePPi -hanke Virpi Vaattovaara ja.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Kadonnutta vanhempaa etsimässä Tarja Hiltunen Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopisto Lapsi- ja läheistyön koordinaattori Sininauhaliitto.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
PERHEEN TUKEMINEN Anitta Huotari, Porstua ry.. PERHEEN KRIISI KAIKKI OSAPUOLET TARVITSEVAT TUKEA, KAIKKI REAGOIVAT KRIISIIN KRIISI MUUTTAA, RAJOITTAA.
EROAUTTAMINEN JA TAPAAMISPAIKKA
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
VANHEMPIEN JA LÄHEISTEN TUKEMINEN OSANA SUKUPOLVIEN KETJUJEN VAHVUUDEKSI KÄÄNTÄMISTÄ Läheistyön seminaari Mareena Heinonen, Sannariikka.
Lapsen tilanteeseen tutustuminen Lapsen ja nuoren sijoitus
Millaisia muistoja arvioinnista omalta kouluajalta?
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
SAMAT-toiminta samanlainen, erilainen vanhemmuus …samat oikeudet, samat velvollisuudet…
Kasvatuskumppanuus ja sitä ohjaavat periaatteet
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN RYHMÄÄN – VERTAISUUDESSA ON VOIMAA!
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
Miten tukea lasta vanhempien erossa? Eron edessä –ilta
Esityksen transkriptio:

LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita, joita on tärkeä huomioida lapsen huostaanoton tai sijoituksen jälkeen. Lähde: Virpi Kujala, Jaetun vanhemmuuden mahdollisuudet –opas, Sininauhaliitto Huoltosuunnitelmat Tapaamisten säännöllisyys Vanhemman tunteet Tapaamispaikka ja pelisäännöt Yhteistyö sijaisvanhempien kanssa 1 VOIKUKKIA vertaistuki- ryhmä

HUOLTOSUUNNITELMAT Yhteistyö sosiaalityöntekijän ja sijaisperheen kanssa Huoltosuunnitelmien tarkistaminen Palaverien aiheuttama tunnekuormitus Asiakirjat kaikille osapuolille Kielen ja lakitekstien tulkitsemisen vaikeus Tukihenkilön käyttäminen Erimielisyydet lapsen tapaamisasioista eronneiden biologisten vanhempien kesken > lapsi tulee jättää ristiriitojen ulkopuolelle 2 VOIKUKKIA vertaistuki- ryhmä

TAPAAMISTEN SÄÄNNÖLLISYYS Lapselle tapaamisten säännöllisyys on tärkeää Tapaamisen esteistä on ilmoitettava lapselle ja sijaisvanhemmille sekä sovittava uusia tapaamisaika > vierailun laiminlyönti on lapselle raskas kokemus Sijaisvanhempia auttaa tapaamisajoista kiinni pitäminen 3 VOIKUKKIA vertaistuki- ryhmä

VANHEMMAN TUNTEET Kateus sijaisvanhempia kohtaan Vaikeus kohdata lapsen kiintymyksen ilmaisuja sijaisvanhempia kohtaan Mustasukkaisuuden tunteita ei pidä torjua, vaan kohdata ne ja puhua niistä jonkun kanssa Ulkopuolisuuden tunne lapsensa asioissa Sijaisvanhempien kanssa tehtävän yhteistyön ongelmia on mahdollista pyrkiä ratkaisemaan sosiaalityöntekijän kanssa 4 VOIKUKKIA vertaistuki- ryhmä

TAPAAMISPAIKKA JA PELISÄÄNNÖT (1/2) Tapaamistilanne vieraassa ympäristössä kiusallinen toisten ihmisten läsnä ollessa > ei tiedä miten ajan käyttäisi, mitä tekisi ja mitä puhuisi lapsen tai sijaisvanhempien kanssa > tarkkailtavana olemisen tunne > toiveet tapaamistilanteiden järjestelyjä kohtaan Kuka määrää lapselle käyttäytymisen pelisäännöt > lapsi testaa Sijaisperheessä sijaisperheen säännöt, omassa kodissa oman kodin säännöt > yhteistä neuvonpitoa säännöistä Lapsen ei ole hyvä kuulla sijaisvanhempiin tai sijaiskodin olosuhteisiin liittyvää arvostelua, ei myöskään biologisen vanhemman arvostelua 5 VOIKUKKIA vertaistuki- ryhmä

TAPAAMISPAIKKA JA PELISÄÄNNÖT (2/2) Lapsen kanssa tapaamisissa vietetty aika voi olla arkisten asioiden tekemistä lapsen kanssa Lapsen kanssa keskustelu lapsen elämään liittyvistä arkisista asioista Lapsi haluaa usein tietää kuulumisia myös vanhemman elämästä. Vanhemman kannattaa kertoilla niitä asioita, jotka tukevat viestiä siitä, että vanhempi pärjää, kuntoutuu tai mitkä asiat ovat kunnossa. Lapsen ja vanhemman tapaamisten pituuteen vaikuttavat lapsen ikä, sijoituksen vaihe ja vanhemman voimavarat Lapsi tarvitsee totutella uusiin järjestelyihin vähitellen. 6 VOIKUKKIA vertaistuki- ryhmä

YHTEISTYÖ SIJAISVANHEMPIEN KANSSA (1/2) Sijaisvanhempien kanssa voi keskustella aivan tavallisista asioista Sijaisvanhemmat ovat ihmisiä, joilla on heikkoutensa ja vahvuutensa kuten kaikilla muillakin ihmisillä Jos jotkin asiat vaivaavat, kannattaa keskustella sijaisvanhempien kanssa, mutta ei lapsen läsnä ollessa Sijaisvanhemmat ovat yleensä ihmisiä, jotka pitävät lapsista ja haluavat huolehtia heistä Biologisen vanhemman ei tarvitse olla kiitollisuuden velassa sijaisvanhemmille 7 VOIKUKKIA vertaistuki- ryhmä

YHTEISTYÖ SIJAISVANHEMPIEN KANSSA (2/2) Vanhemman ja sijaisvanhempien ei tarvitse kilpailla lapsesta, koska lapselle molemmat vanhemmat ovat tärkeitä Lapsen sopeutumista auttaa, kun vanhempi osoittaa lapselle, että sijaisvanhemmista pitäminen ja heidän luonaan asuminen on vanhemman hyväksymää Vanhemman ei pidä udella lapselta sijaisperheen asioista Lapset yrittävät usein saada tahtonsa läpi vetoamalla vanhempaansa > yhteisistä pelisäännöistä sopiminen Vierailusopimusten noudattaminen auttaa lasta ja sijaisvanhempia 8 VOIKUKKIA vertaistuki- ryhmä