Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Molemmat voittavat – vapaaehtoinen sijaisperheen tukihenkilönä Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa – PePPi -hanke Virpi Vaattovaara ja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Molemmat voittavat – vapaaehtoinen sijaisperheen tukihenkilönä Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa – PePPi -hanke Virpi Vaattovaara ja."— Esityksen transkriptio:

1 Molemmat voittavat – vapaaehtoinen sijaisperheen tukihenkilönä Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa – PePPi -hanke Virpi Vaattovaara ja Heini Aaltonen Sosiaalialan asiantuntijapäivät 16.3.2016

2 PePPi – hankkeen taustaa Pelastakaa Lapset ry:n, Perhehoitoliitto ry:n ja Pesäpuu ry:n yhteinen hanke (2012-2016) Osa RAY:n rahoittamaa Emma & Elias-avustusohjelmaa Toiminta-alue Keski-Suomi, Pohjois-Karjala ja Uusimaa www.peppivoimaa.fi ja www.facebook.com/peppivoimaa www.peppivoimaa.fi www.facebook.com/peppivoimaa

3 Sijaisperheiden tukihenkilötoiminta

4 Toiminnan kehittämisen lähtökohtia Sijaisperheet toivoivat ensisijaisesti tukea arkeensa Tarpeet ja toiveet yhtä moninaisia kuin perheetkin Lisäkontrollia tai arviointia ei haluttu Vapaaehtoistoiminta oli uutta korjaavan lastensuojelun kontekstissa

5 Sijaisperheiden tukihenkilötoiminnan tavoitteet: Kuulee lasta ja sijaisvanhempaa Tukee ja vahvistaa lapsen kiintymyssuhteita Kunnioittaa perheen itsemääräämisoikeutta ja oikeutta tulla näkyväksi kokonaisuudessaan Täydentää perheen luonnollista tukiverkostoa Tekee yhteistyötä ja toimii samaan suuntaan sijoituksen ammatillisen tahon kanssa Vapaaehtoinenkin saa itse paljon toiminnasta.

6 Sijaisperheen tukihenkilön tehtävänkuvat Sijaisperheen tukihenkilö voi toimia esimerkiksi seuraavissa tehtävissä: – Lapsen tai nuoren aikuinen kaveri – Tuki kotiaskareissa – Lasten kanssa puuhailu; vapaahetki vanhemmille – Juttukaveri vanhemmille – Tuki läksyissä – Varamummo/-vaari

7 Saa tiedon sijaisperheiden tukihenkilötoiminnasta ja kiinnostuu. Ottaa yhteyttä PePPin työntekijään. PePPi -työntekijä ja vapaaehtoinen sopivat alkutapaamisen tai vapaaehtoiselle lähetetään lisätietoa PePPi - vapaaehtoisuudesta. Vapaaehtoinen osallistuu valmennukseen. Vapaaehtoinen haastatellaan, hän saa tietoa PePPi - vapaaehtoisuudes- ta ja täyttää vapaaehtoiseksi ilmoittautumis- lomakkeen. Vapaaehtoinen ja sijaisperhe tekevät sopimuksen tukihenkilösuhteesta ja vapaaehtoinen aloittaa toiminnassa. Vapaaehtoinen ja perhe antavat palautetta toiminnasta, tukihenkilö saa tukea, kiitosta ja virkistäytyy. Tukisuhde päätetään hallitusti perheen ja tukihenkilön kanssa yhteisymmärryksessä. Sijaisperheen tukihenkilön polku PePPin työntekijä tarkastaa vapaaehtoisen suostumuksella tämän rikostaustaotteen ja pyytää lausunnon vapaaehtoisen kotikunnan sosiaalitoimelta. Vapaaehtoiselle löytyy sopiva tukihenkilöä etsivä sijaisperhe ja hän päättää ryhtyä tälle tukihenkilöksi.

8 Toiminnan lukuja Tällä hetkellä tukihenkilösuhteissa on: – 36 tukihenkilöä – 27 sijaisperheessä – yhteensä 147 perheenjäsentä, – joista 96 lapsia – yli 10 tukihenkilöä odottaa sijoittamista sijaisperheiden tueksi.

9 Arviointia ja johtopäätöksiä Keskeistä toiminnan onnistumisen kannalta on valmennuksen prosessinomaisuus, sijaisperheiden ja vapaaehtoisten tarpeiden, valmiuksien ja toiveiden yhteensovittaminen sekä tukisuhteiden ammatillinen tukeminen. Tukihenkilöinä mm. sijaissisarus, lastensuojelun kokemusasiantuntijoita, sijaisvanhemmuudesta kiinnostuneita ja sosiaali- ja terveysalalla sekä kasvatuksen parissa työskenteleviä.

10 Arviointia ja johtopäätöksiä Toimintaa arvioitu mm. toteuttamalla teemahaastatteluja ja kyselyitä toiminnassa mukana oleville sekä tukisuhteiden 1- vuotistapaamisissa ja muissa kohtaamisissa. Valtaosa tukisuhteista jatkunut pidempään kuin edellytetty vuoden sitoutuminen. Sekä sijaisperheet että vapaaehtoiset ja ammatilliset toimijat ovat kokeneet tukisuhteet merkityksellisiksi.

11 Toiminnan erityisyys Henkilökemiat - koordinoitu yhdistämisprosessi ”Tokihan siinä alussa oli oma jännityksensä… mutta jo heti ensimmäisen kerran jälkeen ei tuntunut enää vierailta ihmisiltä ja jännityskin jäi pois.” Positiivisuus ja ”tavoitteettomuus” tapaamisten lähtökohtana ”Vaikka ne tulis vaan kahvittelemaan meille, me oltaisiin ilosia että ne tulee.” ”Toiminnan kautta sijoitettu lapsi saa lisää tarvitsemiaan tavallisuuden kokemuksia.” ”Parasta on ollut, kun Ninni (nuori) alkoi luottaa Hannaan (tukihenkilöön).”

12 Toiminnan erityisyys Vapaaehtoisuus kaikille osapuolille ”Nii ja onhan se hyvä, että jos joku pystyy ja haluaa tehdä tämmöstä vapaaehtoisesti, nii on se aika kova juttu.” Merkityksellisyys ja vastavuoroisuus ”Odotukset ylittyivät, tukisuhteesta tulikin ihan oikea ihmissuhde … ei ole vaan suorittamista vaan vuorovaikutuksellista. On tehty juttuja myös koko perheen kanssa yhdessä.” ”Jos he vain haluaa, niin ilman muuta mielellään pietään heidät meidän perheen elämässä. ” ”Kiitoksiin vastaa aina, et kiitos teille, me saadaan tästä niin paljon.”

13 Toiminnan erityisyys Neutraalius, puolueettomuus ja ulkopuolisuus ”On ollut terapeuttinen kokemus keskustella ihmisen kanssa, joka tietää lastensuojelusta ja ymmärtää mitä siihen kuuluu.” Kohtaaminen vertaisena – ei neuvoja tai puolesta tekijä ”On ollut kivaa, kun ei ole tarvinnut keksiä ratkaisuja vaan on voinut vaan kuunnella.”

14 Entäpä toiminnan tulevaisuus?

15 Kysymyksiä, kommentteja?


Lataa ppt "Molemmat voittavat – vapaaehtoinen sijaisperheen tukihenkilönä Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa – PePPi -hanke Virpi Vaattovaara ja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google