Jääpalloilijan ravinto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

PTV Kuortane
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Terveelliset elämäntavat
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Kehittymisen kulmakiviä
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
D2-C2- "KOLME VUOTTA TÄYSILLÄ"
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
PELIMIEHEN LKP -04/E1 HARJOITUSPÄIVÄKIRJA
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Urheilijan ravitsemus Tuija Levälampi SH, ETK. Harjoittelu, Ruoka ja Lepo - urheilijan peruspilarit LepoRavinto Urheilija Harjoittelu Pelkkä lahjakkuus.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Perustettu vuonna Nuoren urheilijan kehittyminen.
Opetuspaketin sisältö
URHEILIJAN HYVÄ RAVITSEMUS
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
Perustettu vuonna 1927.
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Liikunta+ravinto.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ruokaoppia.
JUNIORI-ÄSSÄT F2-IKÄLUOKKA OIKEUDENMUKAISUUS AVOIMUUS
NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO
Esityksen transkriptio:

Jääpalloilijan ravinto 8/12/14 1

Millainen on mielestäsi urheilijan ravinto? Syötkö aamupalan? Syötkö koulussa tarjoiltavan lounaan? Juotko päivän aikana vettä? Kuinka paljon? Saatko itse vaikuttaa kauppalistaan? Syötkö monta kertaa päivässä?

Laadukas, järkevästi koostettu ruokavalio on terveenä pysymisen, harjoittelussa jaksamisen, kehittymisen, palautumisen ja kilpailuissa menestymisen kannalta keskeisessä asemassa Harjoittelu, ruoka ja lepo ovat urheilijan peruspilareita ja tehokkain kehittyminen tapahtuu niiden ollessa keskenään tasapainossa Nuoren urheilijan ruokavalion tavoitteena on koostaa kokonaisuus josta saadaan tarpeenomaista energiaa ja riittävästi kaikkia tarvittavia ravintoaineita (hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat).

Aterioita ovat: Aamupala Lounas Päivällinen Iltapala Välipalat 5-7 kertaa vuorokaudessa Kaksi lämmintä ateriaa Kasvava ja urheileva nuori tarvitsee ravitsevaa ja monipuolista ruokaa säännöllisesti Harjoituksen alkaessa elimistön energiavarastojen tulee olla täysi Hyvä ruokarytmi urheilijalla tarkoittaa syöntiä 3-4 tunnin välein. Neljä ruoka-aineryhmää joka aterialla Hiilihydraatit Proteiinit Värikästä (=kasvikset, hedelmät) Rasva

Aamupala > jaksaminen koulussa ja liikunnassa Kouluruoka = lounas > saadaan tarvittavat ravintoaineet ja jaksetaan koulupäivä Välipala > auttaa jaksamaan tekemään läksyt ja harjoituksissa> syö tuhdimpi välipala jos harjoitukset aikaisemmin Päivällinen > joko ennen harjoituksia (riippuu harjoituksen alkamisajasta) tai sen jälkeen > auttaa palautumaan urheilusuorituksesta Iltapala > täyttää päivän kulutetut energiavarastot ja auttaa palautumisessa

Piirrä paperille, miltä sinun lautasesi näyttää Lautasmalli Piirrä paperille, miltä sinun lautasesi näyttää

Havainnollistaa kohti hyvää ruokakokonaisuutta 2/4 kasviksia (salaatti, keitetyt vihannekset) ¼ liha-, kala-, kana-, muna- tai makkararuoalle (proteiinit) ¼ perunaa, riisiä tai pastaa (hiilihydraatit) Ruokajuomana rasvatonta tai vähärasvaista maitoa, piimää tai vettä 1-2 viipaletta täysjyväleipää Jälkiruoaksi marjoja tai hedelmiä

Mistä saadaan? - viljavalmisteet - marjat - hedelmät - peruna - kaikista vihanneksista Nopeuttavat palautumista Ovat jaksamisen ja vireyden peruspilarit

Mistä saadaan? - maito - liha - kala - kana - kananmuna - palkokasvit - pähkinät Lihaksen kasvattaminen ja korjaaminen Tarvitaan fyysisen harjoitteen lisääntyessä ja lihasmassan kasvaessa

Maito- ja lihatuotteet > suosi vähärasvaisia Leivän päälle kasvismargariinia Ruuanlaittoon oliivi- tai rypsiöljyä Kalasta, 2 krt/vko Saadaan pitkäkestoista energiaa Hormonien ja solujen rakenneosia

Välttämättömiä aineita Elimistö ei itse pysty näitä valmistamaan > saatava ravinnosta Mikä tahansa vitamiinin tai kivennäisaineen puute voi johtaa suorituskyvyn ja terveyden heikkenemiseen Saadaan monipuolisesta ruoasta Urheilijalle tärkeimmät ovat rauta, C- ja D- vitamiini

Mitä söisit A) aamupalaksi? B) välipalaksi? C) lounaaksi? D) päivälliseksi? E) iltapalaksi? F) ennen ja jälkeen harjoitusten? G) turnauksissa?

Aamupala: Kaurapuuro, lasillinen maitoa, täysjyväleipää 2 viipaletta, kinkkumakkara, kurkkua ja mandariini. Palauttava välipala: Banaani, muutama lasillinen juotavaa (esim. maito). Lounas: Jauhelihakastike, spagetti, salaatti, kurkku, tomaatti, 2 näkkileipää + levite ja lasillinen maitoa. Tuhdimpi välipala: Jogurttia, karjalanpiirakka, juustoviipale, tomaatti ja lasillinen mehua. Päivällinen: Kinkkukiusaus, salaatti, kurkku, tomaatti, lasillinen maitoa ja hedelmä. Iltapala: Jogurtti, ruisleipäviipale, kinkkumakkara, kurkku, lasillinen maitoa ja porkkana.

Palautumisella tarkoitetaan kehon palautumista normaalitilaan rasituksen jälkeen Palautumiseen voidaan vaikuttaa levolla, verryttelyllä, lihashuollolla sekä ravinnolla ja nesteellä Palautumisen kannalta tärkeintä on syödä laadukas välipala/ateria heti harjoituksen/pelin jälkeen Ravinto ja neste edistävät energiavarastojen uudelleen täyttymistä (hiilihydraatit), nestetasapainon korjaantumista (neste) ja lihasten palautumista (proteiini) Maitovalmisteet sopivat hyvin palautumiseen > vähärasvainen (rasva hidastaa ravinnon imeytymistä)

Nesteytys Ennen harjoitusta: Harjoituksen aikana: Juo päivän aikana riittävästi jo ennen urheilusuoritusta. Sopiva määrä on noin 2–3 l päivässä + 1 l liikuttua tuntia kohti päivässä. Tämä on tärkeää etenkin kuumissa oloissa harjoitellessa. Harjoituksen aikana: Juominen urheilusuorituksen aikana on tärkeää. Nesteen tarve vaihtelee ja juomisen määrä riippuu suorituksen tehosta, kestosta, lämpötilasta, henkilön koosta ja hikoilun määrästä. Hyvä sääntö on juoda ainakin jokaisen tauon aikana tai 1–2 dl eli ”kulaus” 15 min välein. Urheilujuomaa kannattaa käyttää, jos suoritus kestää yli tunnin tai jos läm- pötila on korkea. Suorituksen jälkeen: Nestevaje on tärkeää korjata heti suorituksen jälkeen. Sopiva juomisen määrä on noin 1–1,5 litraa nestettä jokaista menetettyä painokiloa kohti pelin tai harjoituksen jälkeen. Juo Urheilujuomat sisältävät sopivasti natriumia ja muita suoloja, mutta niitä saa helposti myös tavallisen ruuan mukana. Joskus runsas hikoilu voi aiheuttaa lisäsuolan tarvetta. Silloin voi kokeilla lisätä ruokaan hieman extrasuolaa.

Laatu Monipuolisuus Kohtuus Riittävyys Rytmitys Rentous

www.terveurheilija.fi www.noc.fi/urheilijan_ravitsemus www. huippu-urheilija.fi/urheileminen/ravinto/