VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Varhaiskasvatussuunnitelma Toijan päiväkoti
Advertisements

VKK-Metro Katse lapseen –hankkeen tutkimusyksiköiden omat kehittämiskohteet Hankekausi
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Meillä täällä Keskustan päiväkodissa on tavoitteena hyvinvoiva lapsi, joka leikkii, tutkii ja havainnoi ympäröivää maailmaa ja itseään suhteessa siihen.
TOMMOLA-TALON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA
TEHDÄÄN HYVÄ PÄIVÄ YHDESSÄ
Lyhyesti kasvun ja oppimisen tuesta esiopetuksessa
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Harvialan koulu ja päiväkoti
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Perhevalmennus Lehtikankaan neuvolassa
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Kainaston ryhmiksen Varhaiskasvatussuunnitelma Ryhmis aloitti toimintansa elokuussa Tiloissa toimii kaksi ryhmää, Kissankellot ja Kehäkukat. Molemmissa.
Strategia Jyrängön alueen varhaiskasvatus
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
Päärnäisten päiväkodin esiopetussuunnitelma
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Perhetyö Lammin vastaanottokeskuksessa
Esteettömyys päiväkodeissa koulutuspäivä
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Espoo ”Tavoitteena on kaksikielisyys !”
Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
 Tiilimäen päiväkodin toiminta-ajatuksena on luoda turvallinen, lämmin sekä kodinomainen ilmapiiri. Haluamme luoda lapsen itsetunnon myönteistä kehitystä.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Valkeisenmäen päiväkoti Nella Baltzar 9J
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat.
Paijalan iltapäiväkerho. Toiminta-ajatus Tuusulassa koululaisten iltapäivätoiminta on lasten ja vapaa-ajan toimintaa tutussa paikassa, jossa aikuisen.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
ME-hengen kehittäminen
Jonot mataliksi Liikettä pienissä tiloissa
Miksi kannattaa tulla ensi vuonna foorumiin Joensuuhun?
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja pedagogiikka varhaiskasvatuksessa Tiina Kulmala
TIETOISKU ESIOPETUKSEN OPS-PROSESSISTA
Vasuterveiset Mänttä-Vilppulasta - Merja Leppämäki & Sanna Nieminen –
Sosioemotionaalinen kehitys
Nojatuolipedagogiikkaa päiväkodissa
Sosiaalistuminen (sosialisaatio)
SUUNNITTELE, TOTEUTA, ARVIOI JA KEHITÄ
Loikkeliini päiväkodin toimintasuunnitelma 2017
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Yksikön toimintasuunnitelma
Yksikön toimintasuunnitelma
FC NOKIA ”Laadukasta tyttöfutista huipulle asti”
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Selvittää onko tarvetta uudelle monialaisen yhteistyön ryhmälle
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Yksikön toimintasuunnitelma
Koivurinteen päiväkodin kehittämissuunnitelma
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Kortepohjan päiväkotikoulu
Esityksen transkriptio:

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 5.8.2013

SISÄLLYSLUETTELO Toimintaympäristö Toiminta-ajatus ja arvot Tavoitteet Oppimisympäristö Toiminnan perusta Toiminta lapsen näkökulmasta Yhteistyö vanhempien kanssa Muut yhteistyötahot Toiminnan arviointi, kehittäminen ja dokumentointi

1. Toimintaympäristö Jyrängön varhaiskasvatusalueella toimii: Jyrängön päiväkoti, jonka tiloissa mahdollistuu hoito noin 70 lapselle. Elämänkaaritalon päiväkoti, jossa hoitopaikkoja on noin 40 lapselle. perhepäivähoitokoteja, joissa kussakin hoitoa tarjotaan neljälle lapselle. Perhepäivähoitolasten varahoito järjestetään omalla varhaiskasvatusalueella. Jokaisessa yksikössä on koulutettu ja ammattitaitoinen henkilökunta, johon kuuluu myös kiertävä erityislastentarhanopettaja.

2. Toiminta-ajatus ja arvot ”Tarjoamme syliä ja huolenpitoa elämänkunnioituksen hengessä turvallisessa ympäristössä leikkiä ja leipää unohtamatta.” suvaitse-vaisuus turvallisuus leikki ja luovuus syli Toiminta-ajatus ja arvot kiireettö-myys huolenpito kuuntele- minen/ kuulemi-nen avoimuus kunnioit-taminen yhteistyö yksilöllisyys luotettavuus

3. Tavoitteet Onnellinen ja hyvinvoiva lapsi Yhteisöllisyys: opitaan toimimaan yhdessä Yksilöllisyys: nähdään lapsen ja perheen tarpeet yksilöllisesti, huomioidaan erityisen tuen tarpeet Toimiva ja kiireetön arki Toimiva yhteistyö vanhempien kanssa

4. Oppimisympäristö Yksiköiden toimintatilat suunnitellaan ja niitä muovataan lasten ikä- ja kehitystason mukaan. Tavoitteenamme on monipuolisen ja rauhallisen leikin mahdollistaminen. Päiväkodeissa on pienryhmätoimintaa, joka tekee arjesta sujuvaa ja turvallista lapselle. Päivän rytmittäminen vähentää kiirettä ja tukee lapsen kehitystä. Positiivinen, kannustava ilmapiiri, sosiaaliset suhteet sekä henkinen hyvinvointi ovat myös osa oppimisympäristöä. Oppimisympäristöä laajennetaan erilaisilla retkillä: kaupungin liikuntapaikat, lähiluonto, koulu, kirjasto, seurakunnan järjestämät tilaisuudet Oppimisympäristöä rikastuttavat vierailijat: teatteriseurueet, seurakunnan edustajat, yhtyeet

5. Toiminnan perusta Päivähoitolaki ja asetus Varhaiskasvatussuunnitelman valtakunnalliset perusteet Heinolan kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma Jyrängön alueen varhaiskasvatussuunnitelma Elämänkaaritalossa on osana toimintaa Bright Start-opetusohjelma

6. Toiminta lapsen näkökulmasta Liikunta on leikkiä, jonka avulla vähitellen harjoitellaan fyysisten taitojen lisäksi myös häviämisen ja voittamisen kokemista, yhdessä toimimista ja rohkeutta. Taiteellinen ilmaisu sisältää kuvallista ilmaisua, musiikkia, draamaa ja itsensä toteuttamista. Tutkiminen ja ihmettely ovat lapsille ominaista toimintaa. Aikuisen tehtävänä on huomata tilanteet, joissa lapsen kiinnostus herää, ja antaa aikaa, välineitä ja mahdollisuus tutkimiseen sekä vastata lapsen kysymyksiin esim. matemaattisten ja kielellisten taitojen osalta.

”Oletteko te vain leikkineet tänään?” Lapsella on mahdollisuus ikätason mukaiseen leikkiin sekä sisällä että ulkona. Tarvittaessa aikuinen ohjaa ja opettaa leikkiä. Leikissä lapsen ulkoinen ja sisäinen maailma kohtaavat ”Oletteko te vain leikkineet tänään?” sukupuoliroolit ”irrottelu” säännöt ja normit kehon hahmottaminen joustavuus mielikuvitus suunnitteleminen aistihavainnot kieli käsitteen muodostaminen turvallisuus tasa-arvoisuus luovuus LEIKKI havainnoiminen eläytyminen identiteetti ystävyys itsehillintä vastuunottaminen pettymys keskittyminen ajattelu itsenäisyys tilanhahmottaminen kommunikaatio karkeamotoriikka huomaavaisuus hienomotoriikka ristiriitojen selvittäminen ongelmanratkaisu ilo

7. Yhteistyö vanhempien kanssa Yhteistyö tarkoittaa sekä vanhempien että henkilökunnan mielestä Avointa keskustelua lapsen asioista Yhteisten pelisääntöjen sopimista Päivittäistä tiedonkulkua Tiedotusta päivähoidon tapahtumista Turvallisuutta Arjen ymmärtämistä, aitoa läsnäoloa ja kuuntelemista Suvaitsevaisuutta ja erilaisten arvojen kunnioittamista

8. Muut yhteistyötahot Jyrängön alueen varhaiskasvatus seurakunta MLL Päijät-Hämeen keskussairaala neuvola puheterapeutti perhetyöntekijät, sosiaalityöntekijät Jyrängön alueen varhaiskasvatus toimintaterapeutti kyläyhdistys psykologi oppilaitokset -eri oppilaitosten opiskelijoita on päiväkodeissa työssäoppimisjaksoilla perhekeskus, avoin päiväkotitoiminta kirjasto Jyrängön koulu liikuntatoimi

9. Toiminnan arviointi, kehittäminen ja dokumentointi Kehitämme toimintaamme arvioinnin, keskustelun ja koulutuksen avulla. Sekä lasten ja vanhempien mielipiteet että palaute ovat tärkeitä toiminnan arvioinnissa ja kehittämisessä. Lapsen arki näkyy leikeissä, valokuvissa, muistojen kansioissa, näytelmissä ja kädentöissä.