1 Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Roosa nauha 2014 Tuuli Lahti.
11 VAKUUTUSTUTKIMUS 2012 Esitys Tutkimuksen tavoitteena on selvittää suomalaisten: yleiskuvaa vakuutusyhtiöistä ja vakuutustuotteista riskintuntemusta.
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Internet-äänestäminen Jari Pajunen | |2T2234, Jari Pajunen, Internet-äänestäminen Toteutus Tämän haastattelututkimukseen.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Aivovamman hoitoketjut Suomessa, pitääkö uusia vai riittääkö rasvaus?
Marjan tarina keskikokoisessa kaupungissa
Palveluseteli vammaisjärjestön näkökulmasta Pikkuparlamentti, kansalaisinfo Sosiaaliturvapäällikkö Virpi Peltomaa.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
Kuntauudistuskysely akavalaisille 2012 Yhteenveto tuloksista
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Alkoholiteollisuuden ja järjestöjen vastakkainasettelu alkoholimainonnassa Toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
HIIT p2p-kyselytutkimus Alustavat tulokset Yleiskuva tutkimuksesta • Minkälaisia asenteita vertaisverkkojen käyttämiseen ja niitä koskevaan lainsäädäntöön.
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Telebus Elokuu/2007/viikot 32 ja 33.
Diabeetikoiden hoitotyytyväisyys Suomessa. Taustaa •Kansallisen diabetesohjelman, Dehkon, yhtenä tavoitteena on, että diabeetikot hallitsevat omahoidon,
Mielenterveysbarometri 2006 Puheenjohtaja Pekka Sauri.
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
Elämyshankekyselyn tulokset © Sovita Toteutus: Opiferum1.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
LOIMAAN ASUKASMARKKINOINTI
Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta 1 (kansanedustajat)
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Viestintäsuunnitelma
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
SerAPI-Potilaslista osa I: Alustus , Kuopio Juha Mykkänen, Marko Sormunen, Assi Pöyhölä, Hannu Virkanen.
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Miten kunnat makaavat? Kunta-alan ajankohtaiskatsaus Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu Toimitusjohtaja Jari Koskinen
Terveyspalvelujen tulevaisuus kunnissa Yhteenveto kuntapäättäjien ja kuntalaisten parissa toteutettujen tutkimusten tuloksista.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
Liisa Kaitero Marian Kartano Oy Riikka Uurtomies Marian Kamari Oy.
Kansalaisten näkemykset sote-uudistuksesta ja valinnanvapaudesta
Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta
Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Julkisten palvelujen tuotannon yksityistäminen
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
Nuorten äänestysaikeet kuntavaaleissa 2012
Nuorten äänestysaikeet eduskuntavaaleissa 2015 Kyselytutkimus
Asiakkaan valinnanvapaus
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Kansalaisten mielipiteet poliisipalveluista
Vapaudesta, vastuusta ja vallasta – kurkistus sosiaali- ja terveydenhuollon isojen sanojen taakse Juha Teperi
Kysely yleisille kirjastoille 2013
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö VPK toiminnan tunnettuus
Terveyspalvelut ulkomaalaisille Helsingin kaupungissa Pia Tuovinen 07
Potilas – renki vai isäntä
Esityksen transkriptio:

1 Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta

2 Ulkoistaminen ja yksityistäminen Ulkoistaminen merkitsee palvelujen järjestämis- ja valvontavastuun säilymistä julkisella sektorilla ja palvelutyön ostamista esimerkiksi yksityiseltä yritykseltä Yksityistäminen merkitsee palvelujen järjestämisen jättämistä kokonaan yksityisten markkinoiden varaan. Suomessa mikään taho ei ole esittänyt julkisten terveyspalvelujen yksityistämistä, ja silti termiä käytetään toistuvasti mediassa!

3 Kysymysten taustoitus Julkisten terveyspalvelujen järjestämisvastuu on Suomessa kunnilla. Siihen, miten kunta käytännössä toteuttaa terveyspalvelujen tuottamisen, on useampia vaihtoehtoja. Kunta voi tuottaa palvelut itse tai se voi esimerkiksi ostaa ne yksityisiltä palveluntuottajilta. Kummassakin tapauksessa säilyy vastuu palvelutuotannon ohjauksesta, valvonnasta ja rahoituksesta aina julkisella sektorilla.

4 Hyväksyttekö, että kunta käyttää julkisten terveyspalvelujen tuottamisessa apunaan yksityisiä palveluntuottajia?

5 Johtopäätöksiä 1 Julkisten palvelujen ulkoistaminen yksityisille palveluntuottajille hyväksytään erittäin laajasti myös terveyspalveluissa Olennaista ulkoistamisen käsitteen sisällön ymmärtäminen Onko suhtautumisessa terveyspalvelujen ulkoistamiseen enää mainittavaa ideologista eroa muiden palvelujen ulkoistamiseen?

6 Kumpi on mielestänne julkisten terveyspalvelujen tuottamisessa tärkeämpää: palvelujen saatavuus, laatu ja kustannukset vai se, tuottaako palvelun julkinen vai yksityinen yksikkö?

7 Johtopäätöksiä 2 Julkinen palvelutuotanto on itseisarvo vain murto-osalle ihmisistä Myös julkisen keskustelun tulisi jatkossa painottua vahvasti palvelutuotannon sisällöllisiin kysymyksiin pinnallisen julkisen ja yksityisen palvelutuotannon vastakkainasettelun sijaan Tulee tarkastella kriittisesti sitä, mistä löytyvät esteet palvelutuotannon monipuolistamiselle ja pyrkiä purkamaan näitä esteitä

8 Tulisiko kunnan aktiivisesti vertailla omaa palvelutuotantoaan ja ostopalveluvaihtoehtoja löytääkseen kuntalaisille kokonaisuutena parhaan palvelujen tuottamistavan?

9 Johtopäätöksiä 3 Kunnilta halutaan erittäin voimakkaasti panostusta myös ostopalveluvaihtoehtojen selvittämiseen Tämä hyvin olennainen asia on jäänyt toistaiseksi sivuun kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Ihmiset haluavat vastinetta verorahoilleen ja mahdollisimman sujuvia ja vaikuttavia terveydenhuoltopalveluja, joissa tuottajataho ei ole merkitsevä tekijä Palveluhankintojen suunnitteluun ja toteuttamiseen tarvitaan lisää osaamista ja resursseja kunnissa

10 Olisitteko valmis maksamaan korkeampia maksuja terveyspalveluista, jos siten saisitte nopeampaa ja laadukkaampaa palvelua?

11 Merkittävällä osalla kansalaisista on halua ja myös kykyä maksaa terveyspalveluista enemmän, jos siten on saatavissa parempaa hoitoa Yksityisen kulutuksen ja ostovoiman ohjaamista terveyspalveluihin tulee kannustaa Tämä on hyvin vahva signaali palvelusetelimallin edistämiseen terveydenhuollossa (kunta antaa setelin, jonka voi käyttää julkisessa tai yksityisessä yksikössä ja jonka arvon päälle asiakas voi lisätä maksuosuuttaan) Johtopäätöksiä

12 Entä tulisiko potilaan valinnanvapautta hoitopaikan ja hoitavan lääkärin valinnassa lisätä?

13 Terveyspalveluissakin on siirryttävä palvelutuotantolähtöisestä ajattelusta aitoon asiakaslähtöisyyteen Tällä hetkellä valinnanmahdollisuudet ilmeisen heikot verrattuna muihin palveluihin Valinnanvapaus edistettävissä mm. palvelusetelimallilla Johtopäätöksiä

14 Tutkimuksen taustaa Tutkimusta varten haastateltiin suomalaista tietokoneavusteisin puhelinhaastatteluin osana TNS Gallup Oy:n puhelinomnibus-tutkimusta. Aineisto kerättiin 15.– välisenä aikana. Haastateltu joukko edustaa maamme 15–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.