KYSYMYKSIÄ KELALLE. Tehtävänanto 1. kevään 2013 seminaarissa Oulu 5.9.2013 Hei! Olemme uusi yhdistys, joka pyrkii ajamaan riippuvuussairaiden ja heidän.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

Työterveyshuolto Paltamon täystyöllisyyshankkeessa
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutukseta
Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö
Peliriippuvuuden hoito Voiko tavasta päästä eroon?
Aivovammapotilaana Suomessa – palvelun käyttäjien näkökulmaa
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Kelan palvelut Pia Kankare
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
90 päivän sääntö – sairauspäivärahan maksaminen työkyvyttömyyden pitkittyessä - sairausvakuutuslain ja työterveyshuoltolain muutokset Voimaan
Työeläkekuntoutus © Tapiola-ryhmä.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Työturvallisuus ja sairastuminen
Työeläke- kuntoutus Heidi Mannio
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Kelan mahdollisuudet tukea vammaisen tai osatyökykyisen työllistymistä
Työolosuhteiden järjestelytuki
Kelan kuntoutusmahdollisuudet työttömille ammatillinen kuntoutus 21. 9
Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu
TOPLaaja Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Porvoo International College.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
TYK Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus
Projekti- ja yleisavustukset 2013 Ville Ranta, Teppo Suominen, Maija Valkeapää Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 22.1.
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
Ammattikuljettajien moniammatilliset ajo- ja työkyvynarvioinnit
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Kelan yhteistyö terveydenhuollon kanssa kuntoutusasioissa
Lähettämiskäytännöt ja Kelan kuntoutukseen ohjaaminen
Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
KÄSSÄMARTTA MITEN JA MISSÄ?. Oletko innostunut käsitöistä, kädentaidoista ja haluatko oppia uutta? Oletko kuullut kässämarttatoiminnasta, olisiko se sinun.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
Kuntoutusyhteistyö työterveyshuollon korvaamisen näkökulmasta Leila Koskela Suunnittelija, Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus
Prosesseista palveluihin
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Esiselvitys.
Osaston potilaiden tyytyväisyys LLKY:n osastotoimintaan
Työelämän tekstejä sähköposti.
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Osatyökykyisille tie työelämään
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Tietopaketti 10: Toimintakyky ja kuntoutuminen
Hyvän mielen pelit ry Innovatiivista koulutusta ja työharjoittelua mielenterveyskuntoutujille IT-, peli- ja media-alan parissa Tommi Gustafsson, hallituksen.
Ajankohtaista Maritta Ekmark Kvtl
Sairaanhoitaja Pia Mantila, Seinäjoki
Verkoston ammattilaiset työkykyä tukemassa – työpaja
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Työikäisten kuntoutus
Digitaalisen oppimisohjelman työpaja Jyväskylän vertaisoppimispäivä 5
Koulutuskokonaisuus - työkykytiimi
Terveys- ja hoitosuunnitelma
PÄHEE OTE Satu Laakoli Kela.
Palveluohjaus hyvän kohtaamisen varmistaminen
Kuntoutuksesta ja työttömyydestä

Vinkkejä juridiikan opiskeluun
3-13 Kuntoutus 1.
Esityksen transkriptio:

KYSYMYKSIÄ KELALLE

Tehtävänanto 1. kevään 2013 seminaarissa Oulu Hei! Olemme uusi yhdistys, joka pyrkii ajamaan riippuvuussairaiden ja heidän läheistensä asioita ( Huhtikuussa järjestimme päihdealan toimijoille yhteistapaamisen täällä Oulun alueella ja siellä nousi esille toivomus siitä, että riippuvuussairaudet saataisiin KELA-tuen piiriin. Yhteistapaamiseen osallistui n. 30 päihdealan toimijaa mm. Oulun kaupungilta, yksityisiltä palveluntuottajilta, seurakunnista, yhdistyksistä ja oppilaitoksista. Tuli esille, että käytännöt vaihtelevat kunnittain ja riippuen esim. siitä määritteleekö lääkäri riippuvuuden sairaudeksi sairauslomaa määrätessään. Kysymmekin nyt: 1. Onko KELA:ssa yhdenmukaista käytäntöä / ohjeistusta riippuvuussairauksien suhteen? 2. Miten KELA ymmärtää / määrittelee riippuvuussairaudet? 3. Miten riippuvuussairaiden (esim. päihderiippuvaisen tai peliriippuvaisen) on mahdollista saada sairauspäivärahaa, kuntoutustukea ym. etuuksia? Ystävällisin terveisin Suomen Riippuvuussairaat ja Heidän Omaisensa Tuki ry

KELAN antama vastaus ensimmäisiin kysymyksiin Tarkemmalla tasolla riippuvuussairauksien kohdalla on käyty keskustelua päihteiden ja/tai muiden huumaavien aineiden käytön (mutta ei esim. peliriippuvuuden) aiheuttaman riippuvuuden suhteesta sairausvakuutuslain mukaiseen työkyvyttömyyteen ja sen arvioimisesta näissä tilanteissa. Sairauspäivärahaan liittyvän työkyvyttömyyden kannalta pelkkä nimike tai koodi ei kuitenkaan ole ratkaisevaa vaan se, onko kyseessä sairaudesta aiheutuva toiminnallinen haitta, joka on asteeltaan sellainen, että sairauspäivärahan hakija on työkyvytön omaan tai läheisesti verrattavaan työhön. Kutakin tapausta on siten aina harkittava ja selvitettävä tapauskohtaisesti. Työkyvyttömyyden kokonaisarvioinnissa käytämme kansainvälistä THL:n ylläpitämää ICD10-luetteloa. Arvioinnissa on keskeistä myös lääkärinlausunnon sisältö ja hyvä kuvaus toiminnallisesta haitasta

KELAN antama vastaus ensimmäisiin kysymyksiin Kela ei järjestä riippuvuus- tai päihdesairauksien kuntoutusta, mutta maksaa sen ajalta kuntoutusrahaa myöntöedellytysten täyttyessä. Riippuvuus- tai päihdesairauksien kuntoutusta järjestävät tavallisesti kunnat terveydenhuoltolain ja päihdehuoltolain mukaisena toimintana perhe- tai yksilökuntoutuksena sekä työnantaja tai yrittäjä työterveyshuoltolain mukaisena toimintana. Kuntoutuksen sisällön tulee täyttää kuntoutustoiminnalle yleisesti asetetut vaatimukset Kuntoutusrahan myöntäminen päihdehuoltolain mukaiseen yksilökuntoutukseen edellyttää, että se toteutetaan Kelan hyväksymässä laitoksessa, toteutetaan laitosmuotoisena ja perustuu päihdehuoltolain mukaiseen kuntoutussuunnitelmaan tai sosiaalihuoltolain mukaiseen huoltosuunnitelmaan. Kuntoutusrahaa voi saada, kun asiakas on vuotias, kuntoutuksen tavoitteena on työelämässä pysyminen, työelämään palaaminen tai työelämään pääsy, asiakas on estynyt työstä kuntoutuksen vuoksi ja asiakkaalle on tehty hyväksyttävä kuntoutuspäätös.

Vastaus johti lisäkysymyksiin. Kiitos laajasta ja kattavasta vastauksestanne! Pahoittelemme, että huomioimme viestinne vasta nyt, mutta halusimme käsitellä asiaa hallituksemme keskuudessa. Vastauksenne pohjalta meidän on hyvä laatia jäsenistöllemme koonti tämän hetkisestä tilanteesta. On aivan ymmärrettävää, että sinänsä diagnoosi tai koodi ei ole ratkaiseva, vaan yksilöllinen tilanne ja toiminnallinen haitta. Ja onkin tärkeää, että tilanteet käsitellään tapauskohtaisesti. Päihdekuntoutuksen käytänteet ja niihin pääsy on järjestöömme tulleen arjen kokemusten ja omien havaintojemme näkökulmasta varsin kirjavaa. Onko Kelassa keskusteltu kuntoutuksen (esimerkiksi sopeutumisvalmennuskurssien) järjestämisestä Kelan toimesta? Kyseessä on kuitenkin sairaus, joka aiheuttaa varsin mittavia yhteiskunnallisia rahallisia menetyksiä, inhimillisestä hädästä puhumattakaan. Olisiko joku taho, johon järjestömme voisi olla yhteydessä ja olla aloitteellinen asian suhteen? Lämpimästi vastauksestanne kiittäen, Suomen riippuvuussairaat ja heidän omaisensa tuki ry

KELAN vastaukset lisäkysymyksiin Kelan kuntoutus täydentää julkisen terveydenhuollon palveluja Päihdeongelmaisen ja hänen omaistensa hoidon järjestäminen on kunnan tehtävä Päihdehuoltolaki, terveydenhuoltolaki ja työterveyshuoltolaki Näin ollen Kela ei lähtökohtaisesti järjestä päihdekuntoutuspalveluja, mutta maksaa päihdekuntoutuksen ajalta kuntoutusrahaa Päihdehäiriöistä kärsivät voivat hakeutua Kelan muuhun kuntoutukseen kuntoutuksen kriteerien täyttyessä Käypä-hoito suositusten hyödyntäminen Palveluiden suunnittelussa yhteistyö julkisen terveydenhuollon ja sosiaalitoimen kanssa