 Osana LapsiKuopio II -hanketta (2010- 2012), syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana  Tavoitteina: › tukea Pienet lapset liikkeelle -toimintamallin vakiintumista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Harvialan koulu ja päiväkoti
LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULUN LAADUNVARMISTUS
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
Lapsen, oppilaan ja opiskelijan parhaaksi – tuen turvaamisen haaste Hanketyöseminaari Kuusankoski-talo Irma Kärkkäinen, lukioiden erityisopettaja.
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
PERHEHOIDON HYVÄT KÄYTÄNNÖT Perhehoitoliitto ry
KM, PsyK Jaana Laurinvaara
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
Tinja Saarela ja Virpi Pennannen: Koulutuksen merkitys asiantuntijuuden vahvistamisessa SoveLin 20-vuotisjuhlaseminaari Mikko Vähäniitty.
Sosiaalinen media opetuksen ja oppimisen tukena - projekti.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Virvatuli-koulutusseminaari Anna-Elina Lavaste, rehtori
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Asiakkaan osallisuus omien palveluiden kehittämiseen – Ravitsemus, liikunta ja toimintakyky – kolme asiaa, millä mahdollistetaan kotona kokonainen elämä.
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
TUTTI - TietotUrvallisuuden iTsearvioinTivälIne v 1.0 ©2012 Kimmo Rousku sivu 1(8) TietotUrvallisuuden iTsearvioinTivälIne Pisteytysapuvälineet.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Pienet lapset liikkeelle -toimintamallin kehittyminen Kuopiossa
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
T IETOKONE OSANA ESIOPETUKSEN JA VARHAISKASVATUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖÄ H YVINKÄÄLLÄ Anne-Marie Knape.
NOPS – hanke LbD –arjen onnistumisia Leppävaara Projektipäällikkö, lehtori Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS Projektipäällikkö.
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Vertaisohjaajatoiminta - itsearviointi ja auditointi 3/29/2015Tommi Ripatti / Nuorisoasiainkeskus.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
VEIKKA Varhaiserityiskasvatuksen kehittäminen Karhukunnissa
OPO-hanke Hankeseminaari
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
OPETUSSUUNNITELMATYÖ POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA
LASTEN OSALLISUUS MUKSUTEEKIN PÄIVÄKODISSA PYHÄJÄRVELLÄ
HUIPUT KEHIIN Innovatiivisuusmittarin kehitystyö.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Outi Elonheimo Dosentti, LKT, kehittämisasiantuntija
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely perhepäivähoito
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely päiväkodit ja esiopetusyksiköt
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely avoin varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen asiantuntija Marita Käyhkö
Osaava-ohjelma: Pedagoginen uudistuminen muutosjohtamisen välineenä
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
Koulutuspalvelujen laatuohjelma Program för utbildningstjänsterna
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Miksi kannattaa tulla ensi vuonna foorumiin Joensuuhun?
LAUKAAN KUNTA Varhaiskasvatussuunnitelma
VASU:n jalkauttaminen Raumalla
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Kasva ja Opi Lempäälässä
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja pedagogiikka varhaiskasvatuksessa Tiina Kulmala
TIETOISKU ESIOPETUKSEN OPS-PROSESSISTA
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
Joensuun seudun varhaiskasvatussuunnitelma
Asiakasraati Lapsen vasu
Työssä olevan työ- ja toimintakyvyn arviointi työterveyshuollossa
Opinnoista töihin: FOKUS – opinnoista tuetusti työllistymiseen
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
VAKA-verkko Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla -varhainen tukeminen monimuotoistuvassa varhaiskasvatuksessa – Marjatta.
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
HENKILÖSTÖKÄYTÄNTÖJEN VALMISTELU
Koivurinteen päiväkodin kehittämissuunnitelma
Osatyökykyisille tie työelämään
Osallisuudesta Tanja Räty.
Esityksen transkriptio:

 Osana LapsiKuopio II -hanketta ( ), syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana  Tavoitteina: › tukea Pienet lapset liikkeelle -toimintamallin vakiintumista › tuottaa liikkumisen arviointi- ja seurantamenetelmiä varhaiskasvatukseen  tuotettiin lapsen liikkumista ja henkilöstön ammatillisuuden sekä varhaiskasvatustoiminnan liikunnallista kehittämistä edistäviä arviointimalleja  tuotettiin arviointikysymykset, joiden kautta kartoitetaan nykyisiä liikuntamyötääjien ja aluevastaavien työtehtäviä uusien mahdollisten tehtäväkuvausten laatimiseksi

 Sisällöllinen perusta › valtakunnalliseen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin (Stakes, oppaita 56/2005)  Vasussa liikkuminen nostetaan esiin yhtenä neljästä keskeisestä lapselle ominaisesta tavasta toimia ja ajatella; leikkiminen, taiteelliset. › Varhaiskasvatuksen liikunnan suosituksiin (STM, oppaita 17/2005). (Vasun tukimateriaali) › Kuopion kuntavasu eli Kasvattajan Käsikirja › Liikkumisen arviointi varhaiskasvatuksessa toteuttaa täten vahvasti vasu-pohjaista toiminnan suunnittelua, arviointia ja kehittämistä › Pienet lapset liikkeelle –toimintamalli ja käsikirja

 Päivittäisessä käytössä kuopiolaisissa päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa, henkilöstön perehdyttämisessä ja opiskelijoiden ohjauksessa  Käsikirjaa hyödynnetään › varhaiskasvatussuunnitelmien laatimisessa etenkin ryhmävasujen osalta; kohdassa lapsen liikkuminen lapsen luontaisena tapana oppia › varhaista ja erityistä tukea tarvitsevan lapsen omaa vasun laatimisessa › lapsiryhmän toiminnan suunnittelussa.  Käsikirjan sähköinen versio on varhaiskasvatuksen omilla Sinetti -sivuilla  Liikuntamyötääjät ja perhepäivähoitajat ovat saaneet myös käsikirjan paperiversiot.

 KM, kehitysjohtaja Kirsi Alila, Ediva OY  LapsiKuopio II –hanke › Projektikoordinaattori Jaana Lappalainen › Varhaisen tuen asiantuntija Tiina Mikkilä  Liikuntakoordinaattori, Päivi Kurvi  Vastaava toimintaterapeutti, Annukka Jämsä-Taskinen

 jäävät pysyvään käyttöön  muokattavia ja jatkokehiteltävissä teeman kehityksen mukaisesti  Itsearviointi, tiimiarviointi, vertaisarviointi, ulkoinen arviointi, lapsen suorittama arviointi  yksittäiselle varhaiskasvattajalle, tiimeille, esimiehille ja liikuntamyötääjille sekä erityislastentarhanopettajille

 mallia voi jatkossa käyttää › sopivin väliajoin kokonaisuutena tai › osa-alueittain valitsemalla mallista itselle sopiva arviointiteema › suunnitelmallisena prosessina  mallia voidaan käyttää kunnan tasolla, alue- ja yksikkötasolla tai lapsiryhmittäin  arvioinnista saatavaa tietoa voi käyttää pedagogisen osaamisen, toiminnan ja ympäristön kehittämiseen, pedagogisen johtamisen perustana, liikuntahankintojen suunnittelussa ja tekemisessä jne.

 Arviointikriteerit (-kysymykset) › kutakin kriteeriä pohditaan sen nykyisen toteutumisen kannalta ja merkitään toteutumista vastaavaan kohtaan merkki (rasti tmv).  Arviointiasteikko › Toteutuu täysin – toteutuu osittain – ei toteudu ollenkaan (välineiden riittävyyden ja saatavuuden osalta: puutteellisesti / ei ollenkaan) › Jos merkintä tulee kohtiin ”Toteutuu osittain” tai ”Ei toteudu ollenkaan”, tarkoituksena on perustella mistä syystä asia ei toteudu ja laatia asiaa koskeva kehittämissuunnitelma.  Arvioinnin profiilikartta › muodostuu yhdistämällä kriteerikohtaiset valinnat › havainnollinen kuva lapsiryhmän liikkumiseen liittyvän varhaiskasvatustoiminnan toteutumisen asteesta › helpottaa kehittämisen kohteiden poimimista ja toisaalta profiili havainnollistaa toiminnan vahvuuksia.

 Varhaiskasvatusympäristön ja -toiminnan arviointimallit Liikkuminen päiväkodissa -arviointimallit: 1) Varhaiskasvatuksen ympäristön arviointi : sisä- ja ulkotilat, välineet ja materiaalit 2) Toiminnan suunnittelu ja toteutus, kasvattajan toiminta sekä tukimateriaalien, koulutusten ja asiantuntemuksen käyttö Liikkuminen perhepäivähoidossa –arviointimalli: 3 ) Toiminnan suunnittelu ja toteutus sisä- ja ulkotiloissa, hoitajan rooli liikkumisen edistäjänä, tukimateriaalien, koulutusten ja asiantuntemuksen käyttö  4) Liikkuminen lapsen silmin -arviointimalli - lapsen / lapsiryhmän haastattelu liikkumisesta varhaiskasvatuksessa : liikkumisen määrä, tilat, välineet, ympäristö, lapsen osallisuus liikunnan suunnittelussa ja omat kokemukset, kasvattajien rooli

 Liikuntamyötääjien ja aluevastaavien toiminnan arviointimallit: 5) Päiväkotien liikuntamyötääjät ja aluevastaavat 6) Perhepäivähoidon liikuntamyötääjät - liikuntamyötääjien ja aluevastaavien toimintatapa, toiminta ja tehtävät, työn vaikuttavuus, saatu tuki, osaamisen hyödyntäminen, toiminnan kehittäminen  7) Liikuntamyötääjien ja aluevastaavien tehtäväkuvausten kartoittaminen

 ohjausryhmän linjaukset › PLL -toimintamallin johtaminen jatkossa  Varhaiskasvatuksen ja perhepäivähoidon kehittämisryhmät › Linjaavat käyttöönoton kevään 2012 aikana › Tavoitteena: käyttöönotto toimintakauden alussa  Hankkeen päätösseminaari

 Liikunnallista varhaiskasvatusta!  Lapsille iloa, elämyksiä ja oppimista liikunnan ja varhaiskasvatta- jien parissa!