MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto 27.11.2012 Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kasvatuskumppanuus kannattelee lasta suhteena prosessina
Advertisements

Paljon Onnea tuoreet vanhemmat, Tervetuloa
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
XX RESPONSE KEHITTÄMISKUMPPANUUS RESPONSE-KEHITTÄMISKUMPPANUUS
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
Maritta Törrönen, Sosiaalityön professori Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden laitos Lastensuojelun tila nyky-Suomessa.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Työnohjauksella laatua lapsen päivään
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Asiantuntija-ammattien etiikka
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
ETIIKKA LAATU- JA TULOSTAVOITTEIDEN PAINEESSA
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Koulussa elämää opettelemassa
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta - Mille tiedolle tuki ja työskentely rakentuu? Tuula Kivistö-Pyhtilä kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun.
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Lasten ”Voimaryhmä” Metropolia amk, Itäinen perhekeskus (Vuosaaren toimipiste) & Haruspuisto Katja Ihamäki & Paula Olkkonen.
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
Ops seminaari Askola.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
Lastensuojelun linjaukset ja laatusuositukset
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
LAPE Lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelman tavoitteet ja toimeenpano Lasten- ja nuorisopsykiatrian koulutuskokonaisuus 31.8, 6.9, Seinäjoki.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
Kielitietoisuus.
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
SAMAT-toiminta samanlainen, erilainen vanhemmuus …samat oikeudet, samat velvollisuudet…
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Katja Ihamäki & Paula Olkkonen
Pirkanmaan LAPE JUURRUTTAMISSUUNNITELMAN KESKEISET ELEMENTIT
Tuloksellisuuden mittaaminen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Folkhälsan on yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on tukea suomenruotsalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Toiminta kattaa.
Opiskeluhuollon palvelut
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Miten sosiaalityöllä tulisi vastata asiakkaiden tarpeisiin?
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja

LÄHTÖKOHTIA Käytännön näkökulma Lastensuojelussa monia ammattilaisia Monia koulutuspohjia: sosiaalityöntekijöitä, sosionomeja, lähihoitajia, psykologeja, juristeja, kasvatusammattilaisia jne Työtä tehdään monella tasolla: välittömästi asiakkaiden kanssa, esimiehinä, kehittäjinä ja johtajina Yhdistävä tekijä lapsi ja hänen perheensä

LASTENSUOJELU JA JULKISUUS Lastensuojelu ajankohtainen keskustelun ja kritiikin teema monissa Euroopan maissa Keskustelun lähtökohdat samat kuin Suomessa: traagiset yksilötapaukset Ammattilaiset, heidän osaamisena ja toimintansa arvostelun kohteena Voidaanko tiedon ja osaamisen keinoin ehkäistä lasten kokemaa laiminlyöntiä ja väkivaltaa ja varmistaa heille turvallinen kasvamisen ympäristö ?

LASTENSUOJELU JÄNNITTEIDEN KENTTÄNÄ Lastensuojelu koskettaa kulttuurin keskeistä ihmissuhdetta: lapsen ja vanhemman suhdetta Työhön liittyy monia tunteita herättäviä aineksia Suuri osa lastensuojelusta on vanhempien kanssa yhteistyössä toteutuvaa lapsen ja perheen tukemista Äärimmäisessä tilanteessa kysymys on lapsen edun ristiriidasta vanhemman käsityksen kanssa, jolloin joudutaan tekemään tahdonvastaisia toimia ( pakkohuostaanotto) Lastensuojelu on lapsen suojelua

LASTENSUOJELUTYÖN KESKEISET ELEMENTIT Arvot ja etiikka Tieto Osaaminen ja taidot Henkilökohtaiset ominaisuudet

LASTENSUOJELUTYÖN ARVOT Jokaisen ihmisen ihmisarvo Lapsen edun ensisijaisuus ” Lasta tulee kasvattaa siten, että lapsi saa osakseen ymmärtämystä, turvaa ja hellyyttä. Lasta ei saa alistaa, kurittaa ruumiillisesti eikä kohdella muulla tavoin loukkaavasti. Lapsen itsenäistymistä sekä kasvamista vastuullisuuteen ja aikuisuuteen tulee tukea ja edistää.” (Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 1983/361), 1 § 3 mom.)

LASTENSUOJELUN TIETOPOHJA (1) * Teoreettinen tieto lapsesta, perheestä, yhteiskunnasta * Teoreettinen tieto ihmisten vuorovaikutuksesta * Teoreettinen tieto sosiaalisten muutosten yleisistä lainsalaisuuksista sekä yhteiskuntatasolla että lähiyhteisöjen ja pienyhteisöjen – esim. perheen –sekä yksilön tasolla * Tutkimustieto em. kysymyksistä

LASTENSUOJELUN TIETOPOHJA (2) ” Välinetieto” * lainsäädäntöä koskeva tieto * lastensuojelutyön menetelmiä koskeva tieto * lastensuojelun valtakunnallisia tavoitteita ja rakenteita koskeva tieto * oman organisaation tavoitteita ja rakenteita koskeva tieto * lapsen kasvua tukevia palveluja koskeva tieto * yhteistyökumppanien toimintaa koskeva tiet o

LASTENSUOJELUN TIETOPOHJA (3) * Kokemustieto” * kokemustieto nousemassa työn kehittämisen keskeiseksi tietoalueeksi *asiakkaiden antama palautetieto *oman työn kokemuksesta nouseva tieto

OSAAMINEN JA TAIDOT * Vuorovaikutustaidot – asiakkaiden korostama osaamisen alue * Kyky rakentaa luottamusta vaikeissa tilanteissa * Taito tunnistaa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvät riskit * Taito arvioida ja ennakoida lapsen kokemusympäristön vaikutusta ja siihen sisältyviä muutoksen mahdollisuuksia * Kyky työskennellä lapsen ja vanhempien kanssa ristiriitaisessa tilanteessa ja kyky tukea antavaan ihmissuhteeseen * Kyky tunnistaa oman ammattitaidon rajat ja kyky käyttää konsultaatiota ja työnohjausta * Yhteistyötaidot eri ammattikuntien kanssa * Taito välittää työn kokemuksia kehittämistoiminnan käyttöön

HENKILÖKOHTAISET OMINAISUUDET * Ei yli-ihminen, tavallinen ihminen riittää * Kiinnostus ihmisten kanssa tehtävään työhön * Kyky kestää ristiriitoja sisältäviä tilanteita ja kyky antaa tilaa erilaisille näkemyksille * Kyky kestää sosiaalisiin muutoksiin sisältyvää hitautta ja ajoittaista takapakkia * Omien ammatillisten motiivien tunnistaminen, jotta asiakasuhteissa ei tarvitse ratkoa oman lapsuuden kysymyksiä

KIITOS