Uuteen EU:n rakennerahastokauteen 2014 – 2020 siirtyminen Aluekehitysjohtaja Varpu Rajaniemi 4.6.2013.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Tilannekatsaus ja uuden ohjelmakauden valmistelu Jussi Yli-Lahti Aluekehitysjohtaja Alueosasto
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
6Aika-strategian esittely Toukokuu Suurimpien kaupunkien kestävän kehittämisen strategia •Uuden EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden 2014−2020 yhtenä.
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Rakennerahasto-ohjelman toimintalinjat TL 1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyvyn edistäminen (EAKR) TL 2 Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Euroopan sosiaalirahasto ja kulttuurin ja luovien alojen kehittäminen ohjelmakaudella Kuntakulttuuri kohtaa Lapin kuntakulttuurityöntekijöiden.
EU-rahoitus Järjestöpäivä Taneli Tiilikainen.
Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020
RAKENNE- RAHASTOT Muutos 19! Noormarkun klubi
Ideahaku 1.6. – Kehittämisjohtaja Kaj Lyyski.
Tiina Tervaniemi Projektipäällikkö Pohjois-Savon liitto
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
EU:n rakennerahastokausi ja muuta ajankohtaista Carola Gunell
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Ohjelmapäällikkö Soile Juuti
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
Rakennerahastokausi Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään
Manner-Suomen ESR-ohjelma Pohjois-Suomen suuralueosion ESR-tilannekatsaus ESR-seurantakomitea Päivi Jaakola Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Ohjelmakauden valmistelutilanne Riitta Koskinen MYR
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 – 2020 Manner-Suomen rakennerahasto-ohjelma Rahoitus ja toimintalinjat / /
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tilanne MMM/Maaseudun kehittämisyksikkö.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Rakennerahasto-ohjelman toimeenpanon tilannekatsaus Maakunnan yhteistyöryhmä
EU:n tulevan rakennerahastokauden valmistelu Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Näkemyksiä ohjelmatoiminnasta uuteen rahoituskauteen siirryttäessä Paneelikeskustelun saatteeksi Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, Etelä-Savon.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUSTILANNE JA HAASTEET Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitean kokous Neuvotteleva virkamies Aila Ryynänen.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
EU rahoitusmahdollisuudet Taina Lommi Uudenmaan ELY-keskus.
6AIKA-OHJELMAN TILANNE JulkICT-ohjausryhmälle Ville Meloni – 6Aika-toimisto.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
EU:n rakennerahastokausi Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio ) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteumakatsaus
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa Henri Helander
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Rahoituksen kohdentuminen 2018
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Infotilaisuus hanketoimijoille
Kestävää kasvua ja työtä ESR
Rakennerahastokausi millaista toimintaa rahoitetaan?
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Kansallisen ja EU-tason valmistelun tilannekatsaus Johanna Osenius
Aluekehittämisen keskustelu simulointi helmikuu 2018
Seurannassa olleet rahoituslähteet
Esityksen transkriptio:

Uuteen EU:n rakennerahastokauteen 2014 – 2020 siirtyminen Aluekehitysjohtaja Varpu Rajaniemi

Manner-Suomen rakennerahasto-ohjelma  Yksi valtakunnallinen ohjelma Molemmat rahastot ESR ja EAKR Valmistellaan ja toteutetaan kahdella alueella: 1) Etelä- ja Länsi-Suomi ja 2) Itä- ja Pohjois-Suomi  Pääosin alueellisesti toteutettavaa hanketoimintaa Rahoittajina ELY-keskukset ja maakunnan liitot Muiden rahoittajien (Tekes, Finnvera) asemaa tarkastellaan myöhemmin  MYR:n roolia hankepäätöksissä vahvistetaan

EU:n koheesiopolitiikka – uusi suuraluejako

EAKR Yrittäjyyden edistäminen helpottamalla uusien ideoiden taloudellista hyödyntämistä ja tukemalla uusien yritysten luomista Uusien liiketoimintamallien ja –mahdollisuuksien synnyn tukeminen, erityisesti kansainvälistymisen tarpeisiin 40 % PK-yritysten kilpailukyky T&K&I-toiminnan infrastruktuurin parantaminen, alan huippuosaamisen kehittäminen ja etenkin Euroopan laajuisia etuja tuottavien osaamiskeskusten edistäminen Älykäs erikoistuminen tutkimuksen ja innovaatioiden edistäjänä Ympäristön korkea laatu ja luonnonvarojen kestävä käyttö 53 % Uusimman tiedon ja osaamisen hyödyntäminen Pk-yritysten energiatehokkuuden ja uusiutuvien energiamuotojen käytön edistäminen Kaupunkialueiden vähähiilisten strategioiden edistäminen Talouspoliittinen ministerivaliokunta 28.5.: osana tl 1 ja 2; 25 % Vähähiilisen talouden edistäminen

ESR Työnhakijoiden ja työvoiman ulkopuolella olevien työllistyvyys Työntekijöiden, yritysten ja yrittäjien mukautuminen muutoksiin 47 % Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus Työelämäyhteistyö ja työssä oppiminen 33 % Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen Aktiivinen osallisuus 20 % Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta

Komission neuvottelupositio: Suomen keskeiset haasteet  Suomen kilpailukyvyn heikkeneminen  Rakennemuutos, erityisesti metsä- ja ICT-sektoreilla → tarvitaan elinkeinorakenteen monipuolistamista ja → tutkimus- ja innovaatioperustan laajentamista/vahvistamista  Väestön nopea ikääntyminen → käyttämätön työvoimareservi käyttöön → työurien pidentäminen (=työllisyysaste ↑)  Kriittisen massan puute (niin tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa kuin yritystoiminnassakin)  Pitkäaikaistyöttömyys, nuorisotyöttömyys ja syrjäytyminen  Korkea energiankulutus  Luonnonvarojen kestävä käyttö  Itämeren ja erityisesti Suomenlahden tila

EU:n komissio: rahoituksen prioriteetit Suomessa )Innovatiivinen ja kilpailukykyinen liiketoimintaympäristö ja tutkimusympäristö 2)Työmarkkinoille osallistumisen lisääminen (parempi työllisyys, sosiaalinen osallisuus ja koulutus) 3)Ympäristöystävällinen kasvu tukemalla resurssien kestävää ja tehokasta käyttöä

Erityiskysymyksiä (TEM:n ehdotuksia – ei vielä lopullisia päätöksiä) Suurten kaupunkiseutujen kehittäminen (EAKR 5 %:n korvamerkintä)  Teema: Uusimman tiedon ja osaamisen hyödyntäminen kaupunkien uudistumiskykyä tukevalla tavalla  Keskeiset haastekokonaisuudet: 1. kaupunkien uudistumis- ja kilpailukyvyn vahvistaminen 2. sosiaalisen kestävyyden vahvistaminen 3. vastaaminen ilmastonmuutoksen haasteisiin mm. eheän yhdyskuntarakenteen avulla  Kilpailullinen hakeutuminen, kaupungit hakeutuvat mukaan verkostoina  Kansallisella päätöksellä valitaan yksi verkosto  TEM:n esittää tuensaajiksi nk. kuutoskaupunkeja (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu ja Turku)  Avoimet ja ketterät kaupungit -strateginen kaupunkikehityksen erityisohjelma  Kytkentä kasvusopimuksiin

Erityiskysymyksiä (TEM:n ehdotuksia – ei vielä lopullisia päätöksiä) Paikallinen kehittäminen  Tuetaan kansalaistoimijalähtöistä paikallista kehittämistä kaupunkialueilla erityisesti niillä alueilla, joilla ei toteuteta maaseutu- ja kalatalousrahastosta rahoitettua yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä.  Toteutetaan hallinnollisesti mahdollisimman kevyellä menettelyllä osana rakennerahasto-ohjelman normaalia toimintaa – koskee vain ESR-rahoitusta  Ei LEADER-tyyppisiä toimintaryhmiä rakennerahastovaroilla, mutta mahdollista rahoittaa esim. kehittämiskoordinaattoreita kaupunkialueille  Lisäksi yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen EAKR:ssa TL 3 ja ESR:ssa TL 7

Valtakunnalliset teemat, EAKR OSAAMIS- JA INNOVAATIOVERKOSTOT ALUEIDEN ÄLYKKÄÄN ERIKOISTUMISEN TUKENA Tavoitteena tukea elinkeinoelämän, varsinkin pk-yritysten ja oppilaitosten tarpeista lähtevää TKI- toimintaa, joka vahvistaa kansallisia ja alueiden kehittämisstrategioissaan painottamia osaamiskärkiä. tukea pk-yritysten verkostoitumista niiden toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisesti yli alue- ja valtakunnan rajojen. Valtakunnallisen teeman vuosittaiset erityiset painopistealueet määritellään erikseen.

Valtakunnalliset teemat, EAKR VÄHÄHIILINEN YHTEISKUNTA (osana tl 1 ja 2) Neljä osa-aluetta: Energiatehokkuus Uusiutuva energia Materiaalitehokkuus Kaupunkialueiden vähähiilisten strategioiden edistäminen. Toiminta voi kohdistua laajalti yhteiskunnan eri sektoreille: yhdyskuntarakenne ja rakennukset, liikenne, teollisuus, energiantuotanto- ja kulutus, julkinen ja yksityinen palvelusektori sekä kotitaloudet. Toimijoiden väliset yhteistyöverkostot ja uudenlaiset toimintatavat ovat keskeisessä asemassa vähähiilisyyteen pyrittäessä.

Valtakunnalliset teemat, ESR (vrt. dia 5) Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus (TL 5) Koulutuksen, ammattitaidon ja elinikäisen oppimisen kehittäminen (TL 6) Sosiaalisen osallisuuden lisääminen ja köyhyyden torjunta (TL 7)

Aikataulusta  Alueellisen suunnitelman 1. luonnos  Korjattu luonnos  Maakuntien keskustelu ja palaute11-12/2012  Korjattu versio  Kuulemismenettely  valtakunnallinen suunnitelmaluonnos  alueellisten suunnitelmien luonnokset  em. luonnoksiin liittyvistä ympäristöselostuksista  Suomen rahoitusosuushelmikuu 2013  Kumppanuussopimuksen valmisteluon alkanut  Neuvottelut komission kanssa ovat alkaneet

Aikataulusta (jatkuu)  Manner-Suomen ohjelman valmistelu alkaa12/2012  Alueellisen suunnitelman viimeistelykevät 2013  Manner-Suomen ohjelma valmis viimeistään syksy 2013

Rahoituksesta (päivitetty ) EU:n huippukokous EU:n koheesiorahoituksen suuruus kaikkiaan325,1 mrd e Parlamentti ei ole hyväksynyt komission ja neuvoston esitystä kokoontuu kesäkuussa - päätökset Suomen rahoitusosuus rakennerahastoista1,329 mrd e Vähennystä 414 milj. e (n. 26 %) Kansallinen julkinen vastinrahoitus 50 % EU-rahoituksesta noin 270 milj. e Itä- ja Pohjois-Suomelle tulevaa harvan asutuksen erityisrahoitusta, muu rahoitus käytettävissä koko maassa Alueiden esitys rakennerahastokauden rahanjaosta valtioneuvoston käsittelyyn Lue lisää: